Forum

Kuchenne porady

mrożenie cukinii

• Autor: Lucynka Data: 2008-08-19 21:02:35

Chciałabym zamrozić na zimę trochę cukinii, ale nigdy tego nie robiłam. Nie mam pojęcia, czy trzeba ją blanszować. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia?

• Autor: makusia Data: 2008-08-19 21:12:19

w zeszłym roku mroziłam razem z papryką na leczo , nie blanszowałam , pokroiłam w grubsza kostke , w zimie miałam smaczne danie :)

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-19 23:00:38

Użytkownik Lucynka napisał w wiadomości:
    > Chciałabym zamrozić na zimę trochę cukinii, ale nigdy tego nie robiłam. Nie
    > mam pojęcia, czy trzeba ją blanszować. Może ktoś z Was ma jakieś
    > doświadczenia?

Ja mrożę   cukinie razem z pomidorami i  papryką.  Wszystkie sładniki  pokrojone w kosteczkę.  A zimą dodaję tylko cebulę,  kiełbaskę lub boczek( lekko już obeschniete,  nie nadające się do kanapeczek ale  dobre,  nieute) czy mięsko (najczęściej pozostałe  z obiadu)  Świeżę wędliny też dodaję.
    Więc jeśli cukinia przetrzymuje się z innymi warzywami...to mozna ją samą też mrozić i sprawić ją (pokroić)  możesz na różne sposoby, w zależności od tego, co będziesz z niej zimą przygotowywać..Do flaczków jarskich lub bigosiku  mo.zna pokroić w cieniutkie słupki, lub zapałkę,  do lecza  w drobną kostkę,  Jeśli będziesz chciała zrobić ciasto z cukinią potrzyj na grubej tarce,  włóż do woreczka foliowego,  itd

• Autor: Kluko Data: 2008-08-19 23:50:43

Ja nie blaszowałem. Mrozi sie dobrze, ale po odmrożeniu trzeba uważac przy przygotowywaniu potrawy, bo szybko "dochodzi".

• Autor: kokliko Data: 2008-08-20 02:12:13

Ja mrozilam wedlug zalecen starszej pani z Kalabrii, czyli najpierw solenie pokrojonej w kostke cukinii, potem odgniatanie, potem mrozenie kawalkow niezbyt wykwintnie wygladajacych (natomiast zajmujacych malo miejsca w zamrazalniku),na koncu rozmrazanie  i ponowne odciskanie. Cukinia jak ogorek, sama woda.Trzeba odcisnac azeby dojsc do wlasciwego smaku - tak mi powiedziala pani Schiatelli - do dzisiaj uprawiam z powodzeniem te metode,ale jak ktos lubi bardziej rozpackane ,w tzw  bigosie z cukinii po polsku, jak to robila moja mama (ku ogolnej niecheci konsumentow), to tez mozna.

• Autor: Lucynka Data: 2008-08-20 09:32:57

Dzięki Wam wszystkim! Przede wszystkim cieszę się, że w ogóle można mrozić, bo mam duży nadmiar. Wypróbuję wszystkie metody, czyli tradycyjnie i odciskaną. Jeszcze raz dziękuję! Nie ma to, jak wymiana informacji!

Przejdź do pełnej wersji serwisu