Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

Choremu dietę lekkostrawną

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-19 22:48:48

    Lekarz, najczęściej oprócz wskazań dotyczących stosowania przepisanych leków stwierdza, że chory powinien otrzymywać lekkostrawne posiłki.
    Czy oznacza to, że nasz chory powinien odżywiać się wyłącznie kaszką manną i sucharkami??
        Choroby, podczas których występuje podwyższona ciepłota ciała, a więc i znacznie szybsza przemiana materii, prowadzą do szybkiego wyniszczenia organizmu, szczególnie wtedy, gdy chory nie jest należycie odżywiany. A jakże często pokutuje jeszcze błędny pogląd , że osoba gorączkująca powinna mieć bardzo ograniczone pożywienie, lub otrzymywać tylko płyny.
    Dieta lekkostrawna musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w takiej ilości jak dieta normalna, tylko potrawy różnią się sposobem przyrządzenia oraz tym, że zostają z niej wyłączone niektóre produkty.
    Zadaniem diety lekkostrawnej jest ochrona przewodu pokarmowego przed nadmierną pracą, związaną z trawieniem pożywienia. Podawane pokarmy muszą więc krótko zalegać w żołądku, nie powinny działać wzdymająco, nie mogą być ostro przypraione, ani łączone z marynatami, octem.
    W diecie lekkostrawnej niezwykle ważne jest bardzo regularne podawanie posiłków.
     Najczęściej sporządza się potrawy gotowane w wodzie, a bardzo wskazane jest gotowanie niektórych produktów na parze. potrawy mogą też być duszone, jednak bez obsmażania produktów i bez dodatku tłuszczu.
    Raczej będzie to gotowanie z minimalną ilością wody, pod szczelnym przykryciem. bardzo zalecane jest pieczenie bez tłuszczu, a produkty pieczone powinny być zawinięte  w pergamin lub folię aluminiową. Do  podprawiania potraw może byćużywana tylko zawiesina z mąki i wody, słodkiej śmietanki albo mleka, a do kraszenia tylko tłuszcze lekkostrawne, surowe, dodawane już po przyrządzeiu potrawy.

    Jakich produktów należy unikać w iecie lekkostrawnej??

    - świeżego żytniego i pszennego pieczywa.
    Można natomiast  świeże pieczywo pokrojone na  bardzo cienkie kromki opiec w opiekaczu i bardzo lekko zarumienione podać choremu.
    Z innych produktów zbożowych należy unikać grubych m,akaronów, kaszy jaglanej.
    Z produktów mlecznych - nie podawać zbyt ukwaszonego mleka, ostrych i barzo tłustych serów podpuszczkowych.
    Unikać należy mięs tłustych oraz miesa gęsi i kaczki, tłustych ryb: węgorza, śledzia, łososia,  oraz konserw rybnych, tłustych i ostro przyprawionych wędlin. Nie podawać kwaśnej śmietany, smalcu, słoniny, boczku, oleju rzepakowego, ograniczyć ilość  margaryny.
     Z warzyw - nie podawać świeżych ogórków (zielonych), brukwi, rzepy, gotowanej kapusty kwaszonej, a inne warzywa i owoce dostosować do indywidualnej tolerancji organizmu człowieka chorego.
    Zupełnie wykluczyć suche nasiona roslin strączkowych. A także wszystkie słodycze, zawierające tłuszcze, a więc czekoladę, ciastka i ciasta z dużą zawartością tłuszczu.
    Całkowicie wykluczony musi być alkohol.

    Jak pogodzic normalne zywienie z dietą dla jednej chorej osoby w rodzinie??

        Pamietając o koniecznośći posiłków lekkostrawnych zawsze mozna zamiast smażyć, ugotować kawałek mięsa, odłozyc ugotowane warzywa bez podprawy, odlać częśćzupy i tylko podprawić ją mlekiem lub słodką śmietanką.

  • Autor: anay Data: 2008-08-20 10:39:35

    Tereso, taki tekst mogłabyś spokojnie wrzucić w artykuły.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-20 18:28:56

    Użytkownik anay napisał w wiadomości:
    > Tereso, taki tekst mogłabyś spokojnie wrzucić w artykuły.

    Dzięki za podpowiedź.. już to robię.  Wpisałam na forum diety... bo  elaborat traktuje o dietach lekkostrawnych...

Przejdź do pełnej wersji serwisu