Lekarz, najczęściej oprócz wskazań dotyczących stosowania przepisanych leków stwierdza, że chory powinien otrzymywać lekkostrawne posiłki. Czy oznacza to, że nasz chory powinien odżywiać się wyłącznie kaszką manną i sucharkami?? Choroby, podczas których występuje podwyższona ciepłota ciała, a więc i znacznie szybsza przemiana materii, prowadzą do szybkiego wyniszczenia organizmu, szczególnie wtedy, gdy chory nie jest należycie odżywiany. A jakże często pokutuje jeszcze błędny pogląd , że osoba gorączkująca powinna mieć bardzo ograniczone pożywienie, lub otrzymywać tylko płyny. Dieta lekkostrawna musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w takiej ilości jak dieta normalna, tylko potrawy różnią się sposobem przyrządzenia oraz tym, że zostają z niej wyłączone niektóre produkty. Zadaniem diety lekkostrawnej jest ochrona przewodu pokarmowego przed nadmierną pracą, związaną z trawieniem pożywienia. Podawane pokarmy muszą więc krótko zalegać w żołądku, nie powinny działać wzdymająco, nie mogą być ostro przypraione, ani łączone z marynatami, octem. W diecie lekkostrawnej niezwykle ważne jest bardzo regularne podawanie posiłków. Najczęściej sporządza się potrawy gotowane w wodzie, a bardzo wskazane jest gotowanie niektórych produktów na parze. potrawy mogą też być duszone, jednak bez obsmażania produktów i bez dodatku tłuszczu. Raczej będzie to gotowanie z minimalną ilością wody, pod szczelnym przykryciem. bardzo zalecane jest pieczenie bez tłuszczu, a produkty pieczone powinny być zawinięte w pergamin lub folię aluminiową. Do podprawiania potraw może byćużywana tylko zawiesina z mąki i wody, słodkiej śmietanki albo mleka, a do kraszenia tylko tłuszcze lekkostrawne, surowe, dodawane już po przyrządzeiu potrawy. Jakich produktów należy unikać w iecie lekkostrawnej?? - świeżego żytniego i pszennego pieczywa. Można natomiast świeże pieczywo pokrojone na bardzo cienkie kromki opiec w opiekaczu i bardzo lekko zarumienione podać choremu. Z innych produktów zbożowych należy unikać grubych m,akaronów, kaszy jaglanej. Z produktów mlecznych - nie podawać zbyt ukwaszonego mleka, ostrych i barzo tłustych serów podpuszczkowych. Unikać należy mięs tłustych oraz miesa gęsi i kaczki, tłustych ryb: węgorza, śledzia, łososia, oraz konserw rybnych, tłustych i ostro przyprawionych wędlin. Nie podawać kwaśnej śmietany, smalcu, słoniny, boczku, oleju rzepakowego, ograniczyć ilość margaryny. Z warzyw - nie podawać świeżych ogórków (zielonych), brukwi, rzepy, gotowanej kapusty kwaszonej, a inne warzywa i owoce dostosować do indywidualnej tolerancji organizmu człowieka chorego. Zupełnie wykluczyć suche nasiona roslin strączkowych. A także wszystkie słodycze, zawierające tłuszcze, a więc czekoladę, ciastka i ciasta z dużą zawartością tłuszczu. Całkowicie wykluczony musi być alkohol. Jak pogodzic normalne zywienie z dietą dla jednej chorej osoby w rodzinie?? Pamietając o koniecznośći posiłków lekkostrawnych zawsze mozna zamiast smażyć, ugotować kawałek mięsa, odłozyc ugotowane warzywa bez podprawy, odlać częśćzupy i tylko podprawić ją mlekiem lub słodką śmietanką.
Lekarz, najczęściej oprócz wskazań dotyczących stosowania przepisanych leków stwierdza, że chory powinien otrzymywać lekkostrawne posiłki.
Czy oznacza to, że nasz chory powinien odżywiać się wyłącznie kaszką manną i sucharkami??
Choroby, podczas których występuje podwyższona ciepłota ciała, a więc i znacznie szybsza przemiana materii, prowadzą do szybkiego wyniszczenia organizmu, szczególnie wtedy, gdy chory nie jest należycie odżywiany. A jakże często pokutuje jeszcze błędny pogląd , że osoba gorączkująca powinna mieć bardzo ograniczone pożywienie, lub otrzymywać tylko płyny.
Dieta lekkostrawna musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w takiej ilości jak dieta normalna, tylko potrawy różnią się sposobem przyrządzenia oraz tym, że zostają z niej wyłączone niektóre produkty.
Zadaniem diety lekkostrawnej jest ochrona przewodu pokarmowego przed nadmierną pracą, związaną z trawieniem pożywienia. Podawane pokarmy muszą więc krótko zalegać w żołądku, nie powinny działać wzdymająco, nie mogą być ostro przypraione, ani łączone z marynatami, octem.
W diecie lekkostrawnej niezwykle ważne jest bardzo regularne podawanie posiłków.
Najczęściej sporządza się potrawy gotowane w wodzie, a bardzo wskazane jest gotowanie niektórych produktów na parze. potrawy mogą też być duszone, jednak bez obsmażania produktów i bez dodatku tłuszczu.
Raczej będzie to gotowanie z minimalną ilością wody, pod szczelnym przykryciem. bardzo zalecane jest pieczenie bez tłuszczu, a produkty pieczone powinny być zawinięte w pergamin lub folię aluminiową. Do podprawiania potraw może byćużywana tylko zawiesina z mąki i wody, słodkiej śmietanki albo mleka, a do kraszenia tylko tłuszcze lekkostrawne, surowe, dodawane już po przyrządzeiu potrawy.
Jakich produktów należy unikać w iecie lekkostrawnej??
- świeżego żytniego i pszennego pieczywa.
Można natomiast świeże pieczywo pokrojone na bardzo cienkie kromki opiec w opiekaczu i bardzo lekko zarumienione podać choremu.
Z innych produktów zbożowych należy unikać grubych m,akaronów, kaszy jaglanej.
Z produktów mlecznych - nie podawać zbyt ukwaszonego mleka, ostrych i barzo tłustych serów podpuszczkowych.
Unikać należy mięs tłustych oraz miesa gęsi i kaczki, tłustych ryb: węgorza, śledzia, łososia, oraz konserw rybnych, tłustych i ostro przyprawionych wędlin. Nie podawać kwaśnej śmietany, smalcu, słoniny, boczku, oleju rzepakowego, ograniczyć ilość margaryny.
Z warzyw - nie podawać świeżych ogórków (zielonych), brukwi, rzepy, gotowanej kapusty kwaszonej, a inne warzywa i owoce dostosować do indywidualnej tolerancji organizmu człowieka chorego.
Zupełnie wykluczyć suche nasiona roslin strączkowych. A także wszystkie słodycze, zawierające tłuszcze, a więc czekoladę, ciastka i ciasta z dużą zawartością tłuszczu.
Całkowicie wykluczony musi być alkohol.
Jak pogodzic normalne zywienie z dietą dla jednej chorej osoby w rodzinie??
Pamietając o koniecznośći posiłków lekkostrawnych zawsze mozna zamiast smażyć, ugotować kawałek mięsa, odłozyc ugotowane warzywa bez podprawy, odlać częśćzupy i tylko podprawić ją mlekiem lub słodką śmietanką.
Tereso, taki tekst mogłabyś spokojnie wrzucić w artykuły.
Użytkownik anay napisał w wiadomości:
> Tereso, taki tekst mogłabyś spokojnie wrzucić w artykuły.
Dzięki za podpowiedź.. już to robię. Wpisałam na forum diety... bo elaborat traktuje o dietach lekkostrawnych...