Ja obranego i pokrojonego patisona solę i zostawiam na pół godziny , a pózniej panieruję w jajku i bułce i smażę na oleju.Na koniec posypuje pieprzem i bazylią.
Na jednego pomysłu nie mam:)ale na większą ilość tak,pyszne są konserwowe,jak ogóreczki.Malutkie patisonki ,babcia konserwuje z cebulką i kawałkami marchewki i papryki są pyszne.Zalewę robi 1:5,1 szkalnę octu 10% 5 szklanek wody,5 łyżek cukru z czubkiem,1 łyżka soli ,czub,gorczyca ,cebula w plastrach ,marchewka w plastrach czosnek,,chrzan,ziarna kopru.Polecam pyszne.
Użytkownik niebieska-różyczka napisał w wiadomości: > Na jednego pomysłu nie mam:)ale na większą ilość tak,pyszne są > konserwowe,jak ogóreczki.Malutkie patisonki ,babcia konserwuje z cebulką i > kawałkami marchewki i papryki są pyszne.Zalewę robi 1:5,1 szkalnę octu 10% 5 > szklanek wody,5 łyżek cukru z czubkiem,1 łyżka soli ,czub,gorczyca ,cebula w > plastrach ,marchewka w plastrach czosnek,,chrzan,ziarna kopru.Polecam pyszne.
A w przepisach Twoich nie widzę tego przepisu?...szkoda by się zmarnował tutaj.
Jak tylko jeden to niewiele można z niego zrobić, chyba że jest bardzo duży to mu zetnij czubek, wydrąż i nafaszeruj np. serem i zapiecz w piekarniku lub w mikrofalówce. Małe patisony w większej ilości wkładam do słoiczków i marynuję, są lepsze niż ogórki.
mam w lodówce patisona. Ale ni czortu pomysłu- jak go przyrządzić. Macie jakieś sugestie?
Ja ostatnio usmażyłam go jak kotlety czyli obtaczając w jajku i bułce tartej.
Ja obranego i pokrojonego patisona solę i zostawiam na pół godziny , a pózniej panieruję w jajku i bułce i smażę na oleju.Na koniec posypuje pieprzem i bazylią.
Na jednego pomysłu nie mam:)ale na większą ilość tak,pyszne są konserwowe,jak ogóreczki.Malutkie patisonki ,babcia konserwuje z cebulką i kawałkami marchewki i papryki są pyszne.Zalewę robi 1:5,1 szkalnę octu 10% 5 szklanek wody,5 łyżek cukru z czubkiem,1 łyżka soli ,czub,gorczyca ,cebula w plastrach ,marchewka w plastrach czosnek,,chrzan,ziarna kopru.Polecam pyszne.
Użytkownik niebieska-różyczka napisał w wiadomości:
...szkoda by się zmarnował tutaj.
> Na jednego pomysłu nie mam:)ale na większą ilość tak,pyszne są
> konserwowe,jak ogóreczki.Malutkie patisonki ,babcia konserwuje z cebulką i
> kawałkami marchewki i papryki są pyszne.Zalewę robi 1:5,1 szkalnę octu 10% 5
> szklanek wody,5 łyżek cukru z czubkiem,1 łyżka soli ,czub,gorczyca ,cebula w
> plastrach ,marchewka w plastrach czosnek,,chrzan,ziarna kopru.Polecam pyszne.
A w przepisach Twoich nie widzę tego przepisu?
Patisona możesz również uzyć w leczo, albo zrobic z nich placki. Praktycznie wszystko to do czego uzywamy kabaczki czy cukinie
Jak tylko jeden to niewiele można z niego zrobić, chyba że jest bardzo duży to mu zetnij czubek, wydrąż i nafaszeruj np. serem i zapiecz w piekarniku lub w mikrofalówce. Małe patisony w większej ilości wkładam do słoiczków i marynuję, są lepsze niż ogórki.
Własnie dodałem nowy przepis "patison z piekarnika" moim zdaniem smaczne.