Forum

Kuchenne porady

PATISON --- co z niego??

  • Autor: anneau Data: 2008-08-20 12:57:48

    mam w lodówce patisona. Ale ni czortu pomysłu- jak go przyrządzić. Macie jakieś sugestie?

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-20 13:00:51

    Ja ostatnio usmażyłam go jak kotlety czyli obtaczając w jajku i bułce tartej.

  • Autor: agacia Data: 2008-08-20 13:08:15

    Ja obranego i pokrojonego patisona solę i zostawiam na pół godziny , a pózniej panieruję w jajku i bułce i smażę na oleju.Na koniec posypuje pieprzem i bazylią.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-08-20 14:13:46

    Na jednego pomysłu nie mam:)ale na większą ilość tak,pyszne są  konserwowe,jak ogóreczki.Malutkie patisonki ,babcia konserwuje z cebulką i kawałkami marchewki i papryki są pyszne.Zalewę robi 1:5,1 szkalnę octu 10% 5 szklanek wody,5 łyżek cukru z czubkiem,1 łyżka soli ,czub,gorczyca ,cebula w plastrach ,marchewka w plastrach czosnek,,chrzan,ziarna kopru.Polecam pyszne.

  • Autor: Janek Data: 2008-08-23 20:16:04

    Użytkownik niebieska-różyczka napisał w wiadomości:
    > Na jednego pomysłu nie mam:)ale na większą ilość tak,pyszne są
    > konserwowe,jak ogóreczki.Malutkie patisonki ,babcia konserwuje z cebulką i
    > kawałkami marchewki i papryki są pyszne.Zalewę robi 1:5,1 szkalnę octu 10% 5
    > szklanek wody,5 łyżek cukru z czubkiem,1 łyżka soli ,czub,gorczyca ,cebula w
    > plastrach ,marchewka w plastrach czosnek,,chrzan,ziarna kopru.Polecam pyszne.


    A w przepisach Twoich nie widzę tego przepisu?...szkoda by się zmarnował tutaj.

  • Autor: bea39 Data: 2008-08-20 14:20:46

    Patisona możesz również uzyć w leczo, albo zrobic z nich placki. Praktycznie wszystko to do czego uzywamy kabaczki czy cukinie 

  • Autor: ems Data: 2008-08-20 17:48:08

    Jak tylko jeden to niewiele można z niego zrobić, chyba że jest bardzo duży to mu zetnij czubek, wydrąż i nafaszeruj np. serem i zapiecz w piekarniku lub w mikrofalówce. Małe patisony w większej ilości wkładam do słoiczków i marynuję, są lepsze niż ogórki.

  • Autor: basiaaa Data: 2008-08-20 20:59:36

    Ja patisony robię w zalewie jak ogórki konserwowe . Podobnie jak niebieska - różyczka.

  • Autor: Mareek Data: 2008-08-20 22:31:07

    Własnie dodałem nowy  przepis "patison z piekarnika"  moim zdaniem smaczne.

Przejdź do pełnej wersji serwisu