Forum

Rozmowy wolne i frywolne

od nadmiaru głowa boli - czyli pytanie w spr prawa majątkowo-skarbowego

• Autor: Ave Data: 2008-08-20 13:59:56

Wiem, że to jeszcze czas wakacyjny, ale może znajdą się wśród Żarłoczków osoby obeznane z prawem majątkowo-skarbowym, i juz po /lub przed urlopem ;), które będą mogły mi pomóc ?
    A sprawa jest taka:

Pani, powiedzmy X, zamężna, ma otrzymać od swojej krewnej (ciotki) majątek. I od teraz zaczynają się problemy i pytania, bo:
    - majatek ma być przepisany tylko na panią X (a nie również na jej męża - czyli ma być odrębnością majatkową pani X )
    - od tego majątku trzeba będzie zapłacić podatek, więc korzystniejsze będzie otrzymanie tego majątku jako darowizny, czy jako spadku (w testamecie) ?

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii, będę wdzięczna za informacje.

• Autor: bea39 Data: 2008-08-20 14:07:08

odpowiem tylkona pierwszą część zapytania darowizna będzie stanowić odrębny majątek Pani X.W czasie trwania związku małażęńskiego otrzymałam od rodziców darowiznę i nie wchodziła ona w skład majątku wspólnego. Co do drugiej części pytania wpisz w wyszukiwarkę podatek od darowizny i podatek od spadku.

• Autor: marinik Data: 2008-08-20 14:10:12

wg mojej wiedzy przepisy dotyczace podatku od spadkow i darowizn objete sa jedna ustawa i same stawki podatkowe niczym sie nie roznia.

• Autor: Krystyna911 Data: 2008-08-20 14:27:01

No i testament może ktoś podważyć a darowiznę - nie.

• Autor: Ave Data: 2008-08-20 14:44:23

jesteście kochani - dziękuję :)))))))))))

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-08-20 16:07:48

Ewuniu wysłałam ci trochę prawnych wiadomości .Pozdrawiam

• Autor: anna-gu Data: 2008-08-20 18:12:59

Darowizna jest majątkiem odrębnym, jeżeli tak stanowi zapis. Od darowizny nie ma podatku skarbowego chyba do kwoty 100 000 zł. Ulga w podatku dotyczy obdarowanych z pierwszej grupy, to jest dzieci. Nie wiem, jak jest z ciotką.W każdym razie najlepiej podawać jak najmniejszą wartość majątku, bo opłata skarbowa będzie mniejsza. Najlepiej zasięgnąć porady u sprytnego notariusza, który się zajmie sprawą w najbardziej korzystny dla zainteresowanych sposób. :)

• Autor: Krystyna911 Data: 2008-08-20 18:19:05

Niestety, ciotka nie jest w pierwszej linii. Jest podatek

• Autor: bea39 Data: 2008-08-20 18:25:02

Urząd Skarbowy jest sprytniejszy, nie zapominaj.Mają swoje stawki i nie ma przeproś.Ja musiałam np udawadniać,że moja działka jest rolna i leży przy polnej drodze. Urząd Skarbowy chciał doliczyc domiar  ponieważ na planie miasta narysowano ulicę linią ciągłą nie przerywaną.Nie pomogły nawet wypisy z rejestru gruntów.

• Autor: Ave Data: 2008-08-21 15:09:45

Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie tym wątkiem i Wasze rady :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu