witam moze to głupie pytanko kupiłam sobie taki ekspres i jakos nie potrafie sobie poradzic , kawe jako tako zrobiłam , ale jak np zrobic kawę cappucino ......co z tym mlekiem , czy wlewa się go tam gdzie wodę , czy normalnie zrobic kawę a mleczko tylko spienić i dodać do kawy , mam ekspres saeco via veneto sino 13 c jeszcze na dodatek nie ma instrukcji w języku polskim , ale znalazłam ja na internecie ....mam nadzieję , ze ktoś mi pomoże hehe
Nie mam takiego expressu ale na 100% nie wlewa sie mleka tam gdzie wode!! Przypuszczalnie ogrzewa sie je w osobnym naczyniu, podstawiajac pod "kranik" z jakiego wychodzi para z expressu. Uwaga, bo na pewno zrobi sie gorace. W jakich jezykach masz ta instrukcje? Przeciez tu tylu obywateli swiata, te z pewnoscia, ktos jakis jezyk zna aby Ci pomoc... tylko nie widzimy tej instrukcji w zadnym jezyku :D No a skoro piszesz ze, znalazlas instrukcje w jezyku polskim w internecie... to juz nic tylko ja przeczytac i podazac opisowi :D
Z Twojej wypowiedzi wynika, że już masz instrukcję , ale na wszelki wypadek podaję stronę gdzie możesz ściągnąć plik z taką instrukcją w języku polskim http://www.saeco.home.pl/index.php?page=produkt_pokaz&id=36&lang=POL . Zerknęłam do instrukcji i jest tam też "pismo obrazkowe". Dla mnie takie łopatologiczne pokazanie czynności jest ważne. Też ostatnio miałam trochę kłopotów z uruchomieniem ekspresu, co prawda innego (Nivona). Wszyscy pisali, że to takie proste - ale widać nie dla mnie . Teraz jest już OK
Ja mam ekspres cisnieniowy (najprostszy w obsludze jaki znalazlam;) ) i do spieniania mleka/smietanki mam osobno takie "cus" bo nie wiem jak to nazwac (na zdjeciu to taka gajga po lewej). podstawia sie pod to kubeczek z mleczkiem, wlacza tryb cisnienia i goraca para spienia sie mleko a potem mozna je dodac do kawy. bardzo fajnie napowietrza wszystkie napoje mleczne - wystarczy podstawic kubek.
Podepnę się do tego wątku z prośbą o polecenie jakiegoś sprawdzonego ekspresu ciśnieniowego. Chciałabym,żeby miał młynek i funkcję parzenia kawy w saszetkach i...rozsądną cenę. Chciałam znaleźć coś na "skąpcu" ale ilość stron mnie przerosła. Proszę podpowiedzcie mi co wybrać?
Bilka, trochę to enigmatyczne ta "rozsądna cena". Myślę, że przymierzając się do zakupu ekspresu należy liczyć się z wydatkiem w granicach co najmniej 1500 - 2000 zł (nie będzie to żadna ekstrawagancja). Też miałam dylemat co kupić, sporo szukałam i zdecydowałam się ostatecznie na Nivonę z uwagi na dobre opinie. Na razie mogę potwierdzić, jest OK. Z początku miałam niejakie problemy z uruchomieniem, no ale może to z uwagi na moje niezbyt rozwinięte umiejętności w obsłudze tego typu sprzętu. Możesz poczytać różne opinie na forum tutaj : caffe prego . "Niwony" produkuje ta sama firma co "Jury"
Ekspres im więcej potrafi tym droższy. da się kupić ekspres poniżej 300 zł - ale to MPM produkt. Powyżej 300 jest Solac (produkt hiszpański) - ja go miałam. Jeżeli idzie o spienianie mleka był rewelacyjny. ale tutaj szwankują elementy - po dwóch latach padła grzałka. Teraz mam Krupsa - przelewowy z ciśnieniowym. Nie ma za wielu ekstrawagancji. Mleko spienia słabo (przynajmniej w porównaniu z "hiszpańskim"), ale naturalna piana z ekspresy jest tak gęsta i gruba, że nie ma potrzeby dolewać nadmiernej ilości mleka. No i na wyposażeniu ma sitko do kaw saszetkowanych - ale jakoś ten produkt (kawa w saszetkach) nie przypadł mi do gustu z racji ceny, więc jest zamocowany na swoim miejscu w ekspresie bez użytkowania. Wydaje mi się, że większość ekspresów posiada już w tej chwili zdolnosć wykonywania kawy z saszetek
Ekspresy z młynkiem do kawy zaczynają się gdzieś w granicach od 1000 zł.
U mojego męża w pracy jest taki co wszystko robi sam - łącznie ze sprzątaniem z sitka (raz w tygodniu trzeba usunąć tylko z pojemnika). Cena pewnie w granicach samochodu. W każdym razie w naszym domowym ekspresie ciśnieniowym zrobił tylko raz kawę (przerosła go ilosć czynności) - ale za to doskonale obsługuje przelewowy - rano kawa na mnie już czeka.
witam moze to głupie pytanko kupiłam sobie taki ekspres i jakos nie potrafie sobie poradzic , kawe jako tako zrobiłam , ale jak np zrobic kawę cappucino ......co z tym mlekiem , czy wlewa się go tam gdzie wodę , czy normalnie zrobic kawę a mleczko tylko spienić i dodać do kawy , mam ekspres saeco via veneto sino 13 c jeszcze na dodatek nie ma instrukcji w języku polskim , ale znalazłam ja na internecie ....mam nadzieję , ze ktoś mi pomoże hehe
Nie mam takiego expressu ale na 100% nie wlewa sie mleka tam gdzie wode!! Przypuszczalnie ogrzewa sie je w osobnym naczyniu, podstawiajac pod "kranik" z jakiego wychodzi para z expressu. Uwaga, bo na pewno zrobi sie gorace.
W jakich jezykach masz ta instrukcje? Przeciez tu tylu obywateli swiata, te z pewnoscia, ktos jakis jezyk zna aby Ci pomoc... tylko nie widzimy tej instrukcji w zadnym jezyku :D No a skoro piszesz ze, znalazlas instrukcje w jezyku polskim w internecie... to juz nic tylko ja przeczytac i podazac opisowi :D
czy instrukcja nie jest dość jasna? wiesz, każdy ekspres używa się nieco inaczej.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że już masz instrukcję , ale na wszelki wypadek podaję stronę gdzie możesz ściągnąć plik z taką instrukcją w języku polskim http://www.saeco.home.pl/index.php?page=produkt_pokaz&id=36&lang=POL . Zerknęłam do instrukcji i jest tam też "pismo obrazkowe". Dla mnie takie łopatologiczne pokazanie czynności jest ważne. Też ostatnio miałam trochę kłopotów z uruchomieniem ekspresu, co prawda innego (Nivona). Wszyscy pisali, że to takie proste - ale widać nie dla mnie . Teraz jest już OK
Ja mam ekspres cisnieniowy (najprostszy w obsludze jaki znalazlam;) ) i do spieniania mleka/smietanki mam osobno takie "cus" bo nie wiem jak to nazwac (na zdjeciu to taka gajga po lewej). podstawia sie pod to kubeczek z mleczkiem, wlacza tryb cisnienia i goraca para spienia sie mleko a potem mozna je dodac do kawy. bardzo fajnie napowietrza wszystkie napoje mleczne - wystarczy podstawic kubek.
Podepnę się do tego wątku z prośbą o polecenie jakiegoś sprawdzonego ekspresu ciśnieniowego. Chciałabym,żeby miał młynek i funkcję parzenia kawy w saszetkach i...rozsądną cenę. Chciałam znaleźć coś na "skąpcu" ale ilość stron mnie przerosła. Proszę podpowiedzcie mi co wybrać?
Bilka, trochę to enigmatyczne ta "rozsądna cena". Myślę, że przymierzając się do zakupu ekspresu należy liczyć się z wydatkiem w granicach co najmniej 1500 - 2000 zł (nie będzie to żadna ekstrawagancja). Też miałam dylemat co kupić, sporo szukałam i zdecydowałam się ostatecznie na Nivonę z uwagi na dobre opinie. Na razie mogę potwierdzić, jest OK. Z początku miałam niejakie problemy z uruchomieniem, no ale może to z uwagi na moje niezbyt rozwinięte umiejętności w obsłudze tego typu sprzętu. Możesz poczytać różne opinie na forum tutaj : caffe prego . "Niwony" produkuje ta sama firma co "Jury"
Ekspres im więcej potrafi tym droższy.
da się kupić ekspres poniżej 300 zł - ale to MPM produkt. Powyżej 300 jest Solac (produkt hiszpański) - ja go miałam. Jeżeli idzie o spienianie mleka był rewelacyjny. ale tutaj szwankują elementy - po dwóch latach padła grzałka.
Teraz mam Krupsa - przelewowy z ciśnieniowym. Nie ma za wielu ekstrawagancji. Mleko spienia słabo (przynajmniej w porównaniu z "hiszpańskim"), ale naturalna piana z ekspresy jest tak gęsta i gruba, że nie ma potrzeby dolewać nadmiernej ilości mleka. No i na wyposażeniu ma sitko do kaw saszetkowanych - ale jakoś ten produkt (kawa w saszetkach) nie przypadł mi do gustu z racji ceny, więc jest zamocowany na swoim miejscu w ekspresie bez użytkowania. Wydaje mi się, że większość ekspresów posiada już w tej chwili zdolnosć wykonywania kawy z saszetek
Ekspresy z młynkiem do kawy zaczynają się gdzieś w granicach od 1000 zł.
U mojego męża w pracy jest taki co wszystko robi sam - łącznie ze sprzątaniem z sitka (raz w tygodniu trzeba usunąć tylko z pojemnika). Cena pewnie w granicach samochodu. W każdym razie w naszym domowym ekspresie ciśnieniowym zrobił tylko raz kawę (przerosła go ilosć czynności) - ale za to doskonale obsługuje przelewowy - rano kawa na mnie już czeka.