Kilka lat temu, jadłam w kieleckiej restauracji "Winnica" taki sosik-gulasz w glinianych garnuszkach przykryty czpeczką z ciasta. Może ktoś z Was kochane Żarłoczki spotkał sie z tym przepisem? Bardzo proszęo pomoc. Pozdrawiam-Mariola
Sprawa jest równie prosta. Przygotuj sobie ciasto drożdżowe jak na pizzę. Odstaw do rośnięcia w ciepłe miejsce. Nie musi być w piekarniku, może być po prostu w ciepłym miejscu. Tu daję Ci link do artykułu gdzie wrzuciłam przepis na takie ciasto. http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=698 Potem zrób gulasz - a piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury - tak się piecze pizzę. Jak będzie gotowy gulasz nałóż go do garnuszków i każdy z nich przykryj placuszkiem ciasta. I zapiecz przez kilka minut, aż się zezłoci.
Użytkownik luckystar napisał w wiadomości: > Lo matko z ojcem ja pamietam to zarkoje sprzed 25 lat :)))) pychotka, mam > nadzieje, ze jeszcze jest to jak bede w Kielcach to sie tam wybiore....
Marylko jak będziesz w naszym mieście, to obowiązkowo telefon do mnie wykonaj ( dałam Ci nr na komórkę wcześnie) to razem spróbujemy tego specjału.. Pamietam ostatni raz jadłam go po zakończonej nauce.... bylismy tam cała grupą... 22 osoby.. Ale wczesniej muszę sprawdzić, czy serwują jeszcze to pyszności danie... mięso nie pamietam jakie tam było, ale śliweczkę suszoną..czy jej smak mam do dziś.. Pozdrawiam..
Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości: > Użytkownik luckystar napisał w wiadomości: > Lo matko z ojcem ja > pamietam to zarkoje sprzed 25 lat :)))) pychotka, mam > nadzieje, ze > jeszcze jest to jak bede w Kielcach to sie tam wybiore....Marylko jak będziesz > w naszym mieście, to obowiązkowo telefon do mnie wykonaj ( dałam Ci nr na > komórkę wcześnie) to razem spróbujemy tego specjału.. Pamietam ostatni > raz jadłam go po zakończonej nauce.... bylismy tam cała grupą... 22 > osoby.. Ale wczesniej muszę sprawdzić, czy serwują jeszcze to pyszności > danie... mięso nie pamietam jakie tam było, ale śliweczkę suszoną..czy > jej smak mam do dziś..Pozdrawiam..
Kroimy łopatkę w kostkę i podsmażamy. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę i marchewkę (pokrojone w półksiężyce). Potem w jakimś naczyniu układamy warstwy-wieprzowina, warzywa i tak dwie-trzy warstwy. Z góry kładziemy gotowane ziemniaki (pokrojone w księżyce) i polewamy śmietaną. Całość wstawiamy do pieca na 10 minut na 180 stopni. /// Ze str. polskiego radia
Dziewczęta jesteście wspaniałe!!! Bardzo Wam dziękuję!!! A na te żarkoje do Winnicy może pójdziemy kiedyś razem?:) Tylko słyszałam, że ten lokal mieli gdzieś przenieść w inne miejsce..... Pozdrawiam Was bardzo serdecznie! Buziole :*
Składniki (na 10 porcji): mięso wołowe bez kości 1500 g, pieczarki 400g, śliwki suszone 200 g, śmietana 200 g, mąka 20 g, papryka świeża 100 g, cebula 150 g, smalec 150 g, koncentrat pomidorowy 200 g, groszek zielony 200 g, papryka mielona 20 g, czosnek 15 g, sól i pieprz do smaku, wywar wołowy ok. 350 ml; ciasto drożdżowe 1000 g, Wg własnej receptury,1 jajko.
Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w paski. Oprószyć solą i mąką. Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją. W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty. Podawać z zestawem surówek.
albo:
przepis -wydanie ,,kuchnie świata").
SKŁADNIKI:
3/4 litra wywaru z kości i jarzyn, 20 dag. wołowiny bez kości, nerka cielęca, 10 dag. gotowanej wędzonej szynki, 25 dag. pomidorów, 2 cebule, 3 kiszone ogórki, 3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, 6 plasterków cytryny bez skórki, po łyżce posiekanego koperku, i natki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wołowine opłukać i ugotować z przyprawami. Wyjąć i pokroić w paseczki. Wywar przecedzić, ostudzić i zdjąć tłuszcz. 2. Nerkę umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć wewnętrzną warstwę, opłukać, obgotować, zmienić wodę i ugotowac. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. 3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałki. Posiekana cebulę usmażyć na maśle. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez 15 min. 4. Ogórki obrać, przeciąć, wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki, Wywar ponownie zagotować. Dodać wszystkie pokrojone mięsa, pomidiry z cebula orza ogórki. Doprawić solą oraz pieprzem. 5. Gotować 10-15 min. Przed podaniem dodać śmietanę koperek, , natkę oraz plasterki cytryny.
Teresko, wpisz ten przepis do Twoich przepisow, bo tutaj to za kilka miesiecy nikt go nie znajdzie, a szkoda byloby zeby sie wlasnie zapodzial gdzies bez wiesci :))) Zadzwonie napewno :)))
A ja znalazłam jeszcze taki przepis na forum "czarna oliwka" autorstwa "małgorzaty":
"Musi być wołowe mięsko dobrego gatunku pokrojone w dość dużą kostkei postępować tak samo jak z sosem dodać cebulę 150 g marchew 150 smalec kocentrat pomid150g papryka mielona 10 g czosnek 10 pieprz 3g sol wg smaku smietana 150ml w przepisie są pieczarki 500g ja dodaję kapelusze prawdziwków śliwki suszone z pestką i ten sosik się gotuje najlepiej w szubkowarze trzeba na koniec zagęścić mąką na sam koniec dodaję do tego frytki i groszek konserwowy ."
Kilka lat temu, jadłam w kieleckiej restauracji "Winnica" taki sosik-gulasz w glinianych garnuszkach przykryty czpeczką z ciasta.
Może ktoś z Was kochane Żarłoczki spotkał sie z tym przepisem? Bardzo proszęo pomoc. Pozdrawiam-Mariola
Nie wiem jaki był gulasz czy sosik :) ale tutaj masz jak zrobić taką kołderkę:
http://wielkiezarcie.com/przepis32676.html
Gulasz pewnie można włożyć tam każdy.
Dziękuję! Przed chwilką ogladałam niektóre Twoje przepisy (smakuśne, mniami), ale ten jakoś mi umknął. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Mariola
Z tego, co pamiętam , to ta "kołderka" była z ciasta drożdżowego....
Sprawa jest równie prosta.
Przygotuj sobie ciasto drożdżowe jak na pizzę. Odstaw do rośnięcia w ciepłe miejsce. Nie musi być w piekarniku, może być po prostu w ciepłym miejscu. Tu daję Ci link do artykułu gdzie wrzuciłam przepis na takie ciasto. http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=698
Potem zrób gulasz - a piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury - tak się piecze pizzę.
Jak będzie gotowy gulasz nałóż go do garnuszków i każdy z nich przykryj placuszkiem ciasta. I zapiecz przez kilka minut, aż się zezłoci.
Lo matko z ojcem ja pamietam to zarkoje sprzed 25 lat :)))) pychotka, mam nadzieje, ze jeszcze jest to jak bede w Kielcach to sie tam wybiore....
Użytkownik luckystar napisał w wiadomości:
> Lo matko z ojcem ja pamietam to zarkoje sprzed 25 lat :)))) pychotka, mam
> nadzieje, ze jeszcze jest to jak bede w Kielcach to sie tam wybiore....
Marylko jak będziesz w naszym mieście, to obowiązkowo telefon do mnie wykonaj ( dałam Ci nr na komórkę wcześnie) to razem spróbujemy tego specjału.. Pamietam ostatni raz jadłam go po zakończonej nauce.... bylismy tam cała grupą... 22 osoby..
Ale wczesniej muszę sprawdzić, czy serwują jeszcze to pyszności danie... mięso nie pamietam jakie tam było, ale śliweczkę suszoną..czy jej smak mam do dziś..
Pozdrawiam..
Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości:
> Użytkownik luckystar napisał w wiadomości: > Lo matko z ojcem ja
> pamietam to zarkoje sprzed 25 lat :)))) pychotka, mam > nadzieje, ze
> jeszcze jest to jak bede w Kielcach to sie tam wybiore....Marylko jak będziesz
> w naszym mieście, to obowiązkowo telefon do mnie wykonaj ( dałam Ci nr na
> komórkę wcześnie) to razem spróbujemy tego specjału.. Pamietam ostatni
> raz jadłam go po zakończonej nauce.... bylismy tam cała grupą... 22
> osoby.. Ale wczesniej muszę sprawdzić, czy serwują jeszcze to pyszności
> danie... mięso nie pamietam jakie tam było, ale śliweczkę suszoną..czy
> jej smak mam do dziś..Pozdrawiam..
MAM!!!! Mam perzepuis na ŻARKOJE!!!!
znalazłam takie receptury :
Składniki:
-cebulka dymka
-marchewka karotka
-koncentrat pomidorowy
-ziemniaki
-śmietana
-sól i pieprz
-olej
A tutaj bardziej 'oryginalne" - ukraińsi przepis
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080822/KUCHNIA/71376451
Dziewczęta jesteście wspaniałe!!! Bardzo Wam dziękuję!!! A na te żarkoje do Winnicy może pójdziemy kiedyś razem?:) Tylko słyszałam, że ten lokal mieli gdzieś przenieść w inne miejsce..... Pozdrawiam Was bardzo serdecznie! Buziole :*
Żarkoje
Składniki (na 10 porcji): mięso wołowe bez kości 1500 g, pieczarki 400g, śliwki suszone 200 g, śmietana 200 g, mąka 20 g, papryka świeża 100 g, cebula 150 g, smalec 150 g, koncentrat pomidorowy 200 g, groszek zielony 200 g, papryka mielona 20 g, czosnek 15 g, sól i pieprz do smaku, wywar wołowy ok. 350 ml; ciasto drożdżowe 1000 g, Wg własnej receptury,1 jajko.
albo:Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w paski. Oprószyć solą i mąką. Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją. W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty. Podawać z zestawem surówek.
przepis -wydanie ,,kuchnie świata").
SKŁADNIKI:
3/4 litra wywaru z kości i jarzyn, 20 dag. wołowiny bez kości, nerka cielęca, 10 dag. gotowanej wędzonej szynki, 25 dag. pomidorów, 2 cebule, 3 kiszone ogórki, 3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, 6 plasterków cytryny bez skórki, po łyżce posiekanego koperku, i natki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wołowine opłukać i ugotować z przyprawami. Wyjąć i pokroić w paseczki. Wywar przecedzić, ostudzić i zdjąć tłuszcz.
2. Nerkę umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć wewnętrzną warstwę, opłukać, obgotować, zmienić wodę i ugotowac. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paski.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałki. Posiekana cebulę usmażyć na maśle. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez 15 min.
4. Ogórki obrać, przeciąć, wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki, Wywar ponownie zagotować. Dodać wszystkie pokrojone mięsa, pomidiry z cebula orza ogórki. Doprawić solą oraz pieprzem.
5. Gotować 10-15 min. Przed podaniem dodać śmietanę koperek, , natkę oraz plasterki cytryny.
Teresko, wpisz ten przepis do Twoich przepisow, bo tutaj to za kilka miesiecy nikt go nie znajdzie, a szkoda byloby zeby sie wlasnie zapodzial gdzies bez wiesci :))) Zadzwonie napewno :)))
A ja znalazłam jeszcze taki przepis na forum "czarna oliwka" autorstwa "małgorzaty":
"Musi być wołowe mięsko dobrego gatunku pokrojone w dość dużą kostkei postępować tak samo jak z sosem dodać cebulę 150 g marchew 150 smalec kocentrat pomid150g papryka mielona 10 g czosnek 10 pieprz 3g sol wg smaku smietana 150ml w przepisie są pieczarki 500g ja dodaję kapelusze prawdziwków śliwki suszone z pestką i ten sosik się gotuje najlepiej w szubkowarze trzeba na koniec zagęścić mąką na sam koniec dodaję do tego frytki i groszek konserwowy ."