Forum

Gawędy o jedzeniu

Prezenty świąteczne w słoikach i inne

• Autor: sionia7 Data: 2008-08-24 13:55:57

Witam,
    czy macie jakieś pomysły na przetwory, które potem mozna dac jako prezent swiąteczny ?

• Autor: tineczka Data: 2008-08-24 14:32:52

Oczywiscie:) luksusowe dzemy z czarna czekolada, w ladnym sloiku udekorowanym i z recznie napisana naklejka co to jest. Wszystkie chutney domowej roboty, dobry pomysl jako prezent dla zapracowanych kobiet. Ogorki po krolewsku wedlug Mari. Suszone prawdziwki, grzyby marynowane ,,,,,Znajdziesz tutaj setki fajnych przetworow nadajacych sie na prezenty. Pozdrawiam!

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-24 14:35:10

Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości:
    > Witam,czy macie jakieś pomysły na przetwory, które potem mozna dac jako
    > prezent swiąteczny ?

Sioniu, wszystkie sprawdzone i smakowite przetwory nadają się na prezent. Ale  musimy o tym pomysleć już w trakcie robienia zapraw. Aby zapakować je w piekne, w kształcie i kolorze słoje.  A teraz takich opakowań nie brakuje. Mamy piekne szkło białe, przezroczyste i ciekawe ich kształty, a także piękne kolorowe naklejki opisujace zawartość opakowania.

• Autor: ASTI Data: 2008-08-24 14:37:21

Ja napewno ucieszyłabym się jeśli ktoś by mi podarował sok np. malinowy domowej roboty , oczywiście jeśli ma to być prezent jakieś orginalne opakowanie np. jakaś fikuśna butelka , dodało by uroku .

• Autor: anneau Data: 2008-08-31 11:01:34

Ja bym isę ucieszyła z masła orzechowego! Wklejam link do przepisu halberka.

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61624627,61624627.html

ja bym np ten przepis wzbogaciła pistacjami, sezamem prażonym czy kawałeczkami czekolady- tylko trzeba się zorientować jak z trwałością :)

no i konfitury z dzikiej róży- do pączków chyba najlepsze! Nie znam przepisu, ale myślę, że to rarytas choćby z powodu, iż wymaga sporo pracy przy wybieraniu kłujących "włosków". Do tego ładnie zapakować w słoiczek z serwetką "po babcinemu".

Albo np jakiś domowy ajerkoniak/ nalewka/ wiśniówką - w fajnej flaszce. Albo miód pitny :)
    PRzy okazji dziękuję za poddanie dobrego pomysłu na prezenty :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu