Forum

Kuchenne porady

winogrono

• Autor: crisen Data: 2008-08-24 18:47:31

Będę miała dużo wiogron ciemnych ale drobnych,,bardzo słodkie i mają piękny mocny kolor . Co można z nich zrobić oprócz kompotu no i oczywiście wina.  Proszę o podpowiedż ,ja nie mam żadnego pomysłu a chciałabym je wykorzystać.

• Autor: basiaaa Data: 2008-08-24 19:15:46

Ja robię sok w sokowniku . Wiem , że niektóre gospodynie usuwają z kulek winogron pestki i susząc je , robią rodzynki .Długo to trwa , ale efekt doskonały .

• Autor: tineczka Data: 2008-08-24 19:40:58

Przede wszystkim , to jesc winogrona na biezaco!  Jak bys chciala cos nowego zrobic to daje przepis na salatke "Mimoza". Jest w niej  ciekawe polaczenie smakow:)

3 jablka
    1 mala puszka filetow z klementynek
    3 kola ananasu z puszki w sosie wlasnym
    2 garscie winogron

150 ml dobrego majonezu
    100 ml ubitej smietany kremowki

Owoce pokroic na male czastki, winogrona na polowki

Do majonezu dodac ubita smietane, wymieszac delikatnie, ale dokladnie
    Do miski z owocami dodac owoce i  majonez ze smietana,  lagodnie wszystko wymieszac
    Zostawic w lodowce na pare godzin, dekorowac salatke lisciami melisy i ekstra polowkami winogron

Ta salatke je sie jako dodatek do dan , do grilla , albo jako dodatek do dojrzalych serow. Smacznego

• Autor: Janek Data: 2008-08-25 09:15:15

Na surowo przecieram umyte owoce, dodaję nieco cukru jeśli zachodzi potrzeba,  wlewam w słoiczki i pasteryzuję. Zimą i wiosną mam gotowe nektary do picia po dodaniu wody i łyżki miodu. Podobnie robię,(oczywiście nie słodzę;-)) z pomidorami tyle,że najpierw je zagotowuję, lżej się przecierają.
    Tak samo robię brzoskwinie (niestety w tym robu z brzoskwiń nie robiłem).

• Autor: crisen Data: 2008-08-29 16:21:22

Bardzo dziękuję Wam kochani za porady. Serdecznie pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu