Będę miała dużo wiogron ciemnych ale drobnych,,bardzo słodkie i mają piękny mocny kolor . Co można z nich zrobić oprócz kompotu no i oczywiście wina. Proszę o podpowiedż ,ja nie mam żadnego pomysłu a chciałabym je wykorzystać.
Ja robię sok w sokowniku . Wiem , że niektóre gospodynie usuwają z kulek winogron pestki i susząc je , robią rodzynki .Długo to trwa , ale efekt doskonały .
Przede wszystkim , to jesc winogrona na biezaco! Jak bys chciala cos nowego zrobic to daje przepis na salatke "Mimoza". Jest w niej ciekawe polaczenie smakow:)
3 jablka 1 mala puszka filetow z klementynek 3 kola ananasu z puszki w sosie wlasnym 2 garscie winogron
150 ml dobrego majonezu 100 ml ubitej smietany kremowki
Owoce pokroic na male czastki, winogrona na polowki
Do majonezu dodac ubita smietane, wymieszac delikatnie, ale dokladnie Do miski z owocami dodac owoce i majonez ze smietana, lagodnie wszystko wymieszac Zostawic w lodowce na pare godzin, dekorowac salatke lisciami melisy i ekstra polowkami winogron
Ta salatke je sie jako dodatek do dan , do grilla , albo jako dodatek do dojrzalych serow. Smacznego
Na surowo przecieram umyte owoce, dodaję nieco cukru jeśli zachodzi potrzeba, wlewam w słoiczki i pasteryzuję. Zimą i wiosną mam gotowe nektary do picia po dodaniu wody i łyżki miodu. Podobnie robię,(oczywiście nie słodzę;-)) z pomidorami tyle,że najpierw je zagotowuję, lżej się przecierają. Tak samo robię brzoskwinie (niestety w tym robu z brzoskwiń nie robiłem).
Będę miała dużo wiogron ciemnych ale drobnych,,bardzo słodkie i mają piękny mocny kolor . Co można z nich zrobić oprócz kompotu no i oczywiście wina. Proszę o podpowiedż ,ja nie mam żadnego pomysłu a chciałabym je wykorzystać.
Przede wszystkim , to jesc winogrona na biezaco! Jak bys chciala cos nowego zrobic to daje przepis na salatke "Mimoza". Jest w niej ciekawe polaczenie smakow:)
3 jablka
1 mala puszka filetow z klementynek
3 kola ananasu z puszki w sosie wlasnym
2 garscie winogron
150 ml dobrego majonezu
100 ml ubitej smietany kremowki
Owoce pokroic na male czastki, winogrona na polowki
Do majonezu dodac ubita smietane, wymieszac delikatnie, ale dokladnie
Do miski z owocami dodac owoce i majonez ze smietana, lagodnie wszystko wymieszac
Zostawic w lodowce na pare godzin, dekorowac salatke lisciami melisy i ekstra polowkami winogron
Ta salatke je sie jako dodatek do dan , do grilla , albo jako dodatek do dojrzalych serow. Smacznego
Na surowo przecieram umyte owoce, dodaję nieco cukru jeśli zachodzi potrzeba, wlewam w słoiczki i pasteryzuję. Zimą i wiosną mam gotowe nektary do picia po dodaniu wody i łyżki miodu. Podobnie robię,(oczywiście nie słodzę;-)) z pomidorami tyle,że najpierw je zagotowuję, lżej się przecierają.
Tak samo robię brzoskwinie (niestety w tym robu z brzoskwiń nie robiłem).
Bardzo dziękuję Wam kochani za porady. Serdecznie pozdrawiam.