Proszę o podpowiedz, córka idzie do 4 klasy i mam skierowanie do poradni pedagogiczno-psychologicznej ma problem z pamięcią przez neurologo zdjagnozowana została jako ADHD bierze leki ,ale niewiele one pomagaą a w szkole co raz wiecej nauki a u niej pamięć kiepska i ma sto pomysłów na godzine ciężko jej bardzo usiąśc do lekcji tylko robimy to z doskoku i 10 razy do lekcji siadamy.boję się ,ze sobie w czwartej klasie nie poradzi , dojdą jeszcze dwa języki obce.Czy taka opinia może jej pomóc?
Co prawda uczę w średniej i gimnazjum ale proponuję zastanowić się nad zajęciami indywidualnymi (o ile bedzie taka możliwość). Sama uczyłam m.in. gimnazjalistkę i wiem, że dużo lepiej przyswaja się wiedze na takich lekcjach(mimo, iż godzin miałam połowę mniej, dużo wiecej z nią przerobiłam niż na lekcjach w klasie). Zajęcia te moga odbywać się zarówno w szkole jak i w domu u ucznia (czego chyba nie polecam, zawsze jakis kontakt z rówieśnikami). Zastanawiam się czy można mieć indywidualne tylko z kilku przedmiotów.... niestety nie wiem. Pozdrawiam
Opinia z PPP jest konieczna, gdyż pomoże nauczycielom właściwie postępować z dzieckiem i udzielić mu fachowej pomocy oraz dostosować wymagania edukacyjne do jego możliwości. Jeżeli w szkole jest pedagog, to będzie z córką prowadził indywidualne zajęcia usprawniające pamięć i percepcję. Przypuszczam, że leki przepisane przez neurologa mają wyciszyć nadpobudliwość. Natomiast terapia indywidualna jest ukierunkowana na sukces dziecka . Przynajmniej tak w mojej szkole się postępuje. Prosze być dobrej myśli i zaraz na początku roku szkolnego poinformować wychowawcę o wystepujących problemach oraz podać mu termin planowanego badania w poradni. Na diagnozę pisemną trochę się czeka, a ważne jest, by w nauczyciele wiedzieli, że dziecko ma takie trudności. Pozdrawiam :)
Zgadzam się z przedmówczyniami - opinia Poradni PP jest bardzo istotna. Na pewno będzie brana pod uwagę podczas oceniania Twojej córki. Jednakże zanim ją otrzymasz, to rzeczywiście może trochę potrwać, porozmawiaj na początku roku szkolnego z wychowawczynią i nauczycielami. Poinformuj o kłopotach Małej oraz o trwającym diagnozowaniu dziecka w Poradni. Pozdrawiam, Aleex.
Opinia poprzedzona badaniami diagnostycznymi psychologicznymi i pedagogicznymi pomoże zarówno córce jak i Tobie jako rodzicowi.Na pewno zostaniesz dokładnie poinformowana jak należy postępować z dzieckiem w jaki sposób należy odrabiać lekcje,dowiesz się jak córcia do tej pory opanowała materiał programowy klas 1-3.takie informacje i wiele innych uzyskasz bezpośrednio po badaniach natomiast nauczyciele dostaną również wskazówki do pracy z dzieckiem może to być np.propozycja zajęć korekcyjno- kompensacyjnych , obniżenie wymagań programowych będzie to zależało od wyników badań. Możesz zapytać w PPP czy istnieje możliwość objęcia dziecka terapią przez ich specjalistów.Natomiast nauczanie indywidualne przysługuje wtedy gdy stan zdrowia dziecka uniemożliwia lub utrudnia mu uczęszczanie do szkoły, ale to rozpatrywane jest indywidualnie i poprzedzone oceną stanu zdrowia przez lekarza specjalistę
Zgadzam się w 100% z przedmówczyniami- opinia PPP jest konieczna. Koniecznie porozmawiaj na początku roku szkolnego z wychowawcą i poinformuj o problemie córki. Zgadzam się z "kimad", pracowałam w gimnazjum i uczyłam dziecko z tymi samymi trudnościami. Dziecko objęte było nauczaniem indywidualnym. Zajęcia odbywały się w szkole. Pozdrawiam.
Proszę o podpowiedz, córka idzie do 4 klasy i mam skierowanie do poradni pedagogiczno-psychologicznej ma problem z pamięcią przez neurologo zdjagnozowana została jako ADHD bierze leki ,ale niewiele one pomagaą a w szkole co raz wiecej nauki a u niej pamięć kiepska i ma sto pomysłów na godzine ciężko jej bardzo usiąśc do lekcji tylko robimy to z doskoku i 10 razy do lekcji siadamy.boję się ,ze sobie w czwartej klasie nie poradzi , dojdą jeszcze dwa języki obce.Czy taka opinia może jej pomóc?
Co prawda uczę w średniej i gimnazjum ale proponuję zastanowić się nad zajęciami indywidualnymi (o ile bedzie taka możliwość). Sama uczyłam m.in. gimnazjalistkę i wiem, że dużo lepiej przyswaja się wiedze na takich lekcjach(mimo, iż godzin miałam połowę mniej, dużo wiecej z nią przerobiłam niż na lekcjach w klasie). Zajęcia te moga odbywać się zarówno w szkole jak i w domu u ucznia (czego chyba nie polecam, zawsze jakis kontakt z rówieśnikami). Zastanawiam się czy można mieć indywidualne tylko z kilku przedmiotów.... niestety nie wiem.
Pozdrawiam
Opinia z PPP jest konieczna, gdyż pomoże nauczycielom właściwie postępować z dzieckiem i udzielić mu fachowej pomocy oraz dostosować wymagania edukacyjne do jego możliwości. Jeżeli w szkole jest pedagog, to będzie z córką prowadził indywidualne zajęcia usprawniające pamięć i percepcję. Przypuszczam, że leki przepisane przez neurologa mają wyciszyć nadpobudliwość. Natomiast terapia indywidualna jest ukierunkowana na sukces dziecka . Przynajmniej tak w mojej szkole się postępuje. Prosze być dobrej myśli i zaraz na początku roku szkolnego poinformować wychowawcę o wystepujących problemach oraz podać mu termin planowanego badania w poradni. Na diagnozę pisemną trochę się czeka, a ważne jest, by w nauczyciele wiedzieli, że dziecko ma takie trudności. Pozdrawiam :)
Zgadzam się z przedmówczyniami - opinia Poradni PP jest bardzo istotna. Na pewno będzie brana pod uwagę podczas oceniania Twojej córki. Jednakże zanim ją otrzymasz, to rzeczywiście może trochę potrwać, porozmawiaj na początku roku szkolnego z wychowawczynią i nauczycielami. Poinformuj o kłopotach Małej oraz o trwającym diagnozowaniu dziecka w Poradni. Pozdrawiam, Aleex.
Zgadzam się w 100% z przedmówczyniami- opinia PPP jest konieczna. Koniecznie porozmawiaj na początku roku szkolnego z wychowawcą i poinformuj o problemie córki. Zgadzam się z "kimad", pracowałam w gimnazjum i uczyłam dziecko z tymi samymi trudnościami. Dziecko objęte było nauczaniem indywidualnym. Zajęcia odbywały się w szkole. Pozdrawiam.