Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Chyba sie przewroce

• Autor: Maddalena Data: 2008-08-25 18:46:14

Ludzie!!!
     wlasnie sie dowiedzialam, ze osobnik, ktoremu wynajelam mieszkanie kilka miesiecy temu (pisalam wtedy o tym na WZ) sobie inaczej przemyslal i wyprowadza sie do Warszawy. A ja znowu zostaje na lodzie, juz tamta akcja z odleglosci 1000km byla energochlonna.
    Ja sie zalamne zaraz, mam dosyc!
    Kto chce za darmo mieszkanie, szybko sie decydowac, bo sie zaraz rozmysle!

• Autor: aloiram Data: 2008-08-25 18:51:06

Nie załamuj się kochana :-)) Zobaczysz wszystko się ułoży!

• Autor: crisen Data: 2008-08-25 18:51:15

Jestem w WŻ od niedawna i nie wiem o co właściwie chodzi ale pozdrawiam serdecznie i nie załamuj się .

• Autor: kurkuma Data: 2008-08-25 19:32:50

Maddalena, nie znam szczegółów, ale myślę, że jeżeli chcesz w miarę bezstresowo wynajmować mieszkanie to powinnaś zawrzeć umowę z jakimś biurem pośredniczącym w wynajmie mieszkań. Jeśli nie możesz tego zrobić osobiście to upoważnij jakąś zaufaną osobę, aby zawarła taką umowę w Twoim imieniu właśnie z biurem. Aby taka umowa była skuteczna powinnaś wystawić wybranej osobie notarialne pełnomocnictwo. W tym pełnomocnictwie winno być napisane, że upoważniasz taką i taką osobę do zawierania umów o wynajem takiego i takiego mieszkania w Twoim imieniu. Wydaje mi się, że jest możliwe sporządzenie takiego pełnomocnictwa w obecnym Twoim miejscu zamieszkania (nie wiem tylko czy nie musi być ono poświadczone konsularnie). Oczywiście najprościej byłoby żebyś napisała takie upoważnienioe w czasie pobytu w PL, ale jeśli to nie możliwe to spróbuj tak jak piszę. W mojej ocenie jeśli zawrzesz umowę o wynajem z biurem, to jest to po prostu bezpieczniej. To biuro bierze na siebie ewentualne problemy z wyeksmitowaniem najemcy, opłatami za mieszkanie czy utrzymaniem mieszkania w odpowiednim stanie. Myślę, że jeśli masz mieszkanie w Gdańsku, to z wynajmem nie powinno być kłopotów. Życzę powodzenia.

• Autor: Maddalena Data: 2008-08-30 22:17:35

kurkumo bardzo Ci dziekuje za tak wyczerpujace informacje. Rozmawialam z taka agencja, ale niestety okazalo sie, ze ich rola konczy sie na znalezieniu "klienta" i skasowaniu w wys. miesiecznego czynszu. Postanowilam poszukac na wlasna reke i sama nie moge uwiezyc, ale udalo mi sie!!! Mloda dziewczyna, nauczycielka angielskiego w pobliskiej szkole. lepiej nie moglam trafic!

• Autor: kurkuma Data: 2008-08-30 22:33:06

Bardzo się cieszę, że Ci się udało. Co do biura - mogę Cię zapewnić, że takie biura o których wspomniałam też funkcjonują - przynajmniej w moim mieście - tym bardziej sądzę, że w Trójmieście też coś by się znalazło. Póki co sprawa załatwiona, ale na zaś, gdybyś była w PL warto myślę tak się zabezpieczyć. Ciepło pozdrawiam.

• Autor: jamajka Data: 2008-08-26 09:32:01

Szkoda że to w tym roku, :-( moja siostra idzie na studia za rok do Gdańska i będzie szukała mieszkania. Pozdrawiam! A i ja bym chętnie się do Gdańska przeprowadziła bo bardzo pragne mieskzać nad morzem.

• Autor: Maddalena Data: 2008-08-30 22:15:22

jamajka, w razie czego daj znac, gdyby siostra szukala mieszkania. Popytam po znajomych:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu