Forum

Kuchenne porady

Pierogi z mięsem i śliwkami

• Autor: lucjatoja Data: 2008-08-27 19:07:54

Robił ktoś może pierogi z mięsem i śliwkami suszonymi? Jesli tak to prosze o przepis.

• Autor: Bodek Data: 2008-08-27 19:46:41

ty wiesz ze nie robilem :)
    hmmmm ale jak bys miala troszke czasu to wez wklej link tu do watku prosze :):):):):):)
    pozdr...

• Autor: smakosia Data: 2008-08-27 20:37:17

Nigdy takich nie robiłam. Więcej...ja prawie wcale nie robię pierogów, ale tak sobie myślę, że farsz można zrobić np. z gotowanej wołowiny a do tego przesmażona cebulka i oczywiście śliwki. Sądzę, że trzeba by je było pogotować z 10 minut w bardzo małej ilości wody a potem wszystko razem dokładnie zmielić. Na koniec pieprz sól i to już chyba wszystko :-) Może pokombinuję z takim farszem ale krokiety, bo pierogów lepić to mi się nie chce. Głównie dlatego, że cieńko mi to idzie :-)

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-27 20:52:18

Użytkownik lucjatoja napisał w wiadomości:
    > Robił ktoś może pierogi z mięsem i śliwkami suszonymi? Jesli tak to prosze o
    > przepis.

Kochana lucjatoja, skoro robimy schab ze śliwką... jest też przepis na karkówkę z jabłkami i  suszonymi śliwkami  tu masz link do tego przepisu..http://gotowanie.onet.pl/29553,0,1,karkowka_z_jablakmi_i_suszonymi_sliwkami,ksiazka_przepis.html,
     to i pierogi  można także zrobić,   ja do  bigosiku  zwsze wrzucam  obowiązkowo śliwki  suszone więc  i pierożki  muszą wyjść smaczne.
    WARTO POEKSPERYMENTOWAć. Pozdrawiam

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-27 20:54:04

Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości:
    > Użytkownik lucjatoja napisał w wiadomości: > Robił ktoś może pierogi z
    > mięsem i śliwkami suszonymi? Jesli tak to prosze o > przepis. Kochana
    > lucjatoja, skoro robimy schab ze śliwką... jest też przepis na karkówkę z
    > jabłkami i suszonymi śliwkami tu masz link do tego
    > przepisu..http://gotowanie.onet.pl/29553,0,1,karkowka_z_jablakmi_i_suszonymi_sliwkami,ksiazka_przepis.html, to
    > i pierogi można także zrobić, ja do bigosiku
    > zwsze wrzucam obowiązkowo śliwki suszone więc i
    > pierożki muszą wyjść smaczne. WARTO POEKSPERYMENTOWAć. Pozdrawiam

Wracając jeszcze do sprawy  w moich przepisach jest sos śliwkowy do wędlin i mięs zrobiony na ostro... pychotka,   więc i pierogi  będą  mniamniuśne.

• Autor: Wkn Data: 2008-08-27 20:57:13

Ja również ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale w ramach skojarzeń smakowych - ciekawe, czy byłyby dobre pierogi z farszem podobnym do bigosowego (z mieszanej kapusty) z dodatkiem śliwek :)

• Autor: smakosia Data: 2008-08-27 20:59:55

No ładnie! Zaraz znów będę głodna!

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-10-20 18:34:43

Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > Ja również ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale w ramach skojarzeń
    > smakowych - ciekawe, czy byłyby dobre pierogi z farszem podobnym do
    > bigosowego (z mieszanej kapusty) z dodatkiem śliwek :)

Są smaczne, właśnie niedawno  się skusiłam  ponieważ bigoś nam się przyjadł  a zostało  go jeszcze trochę i w związku z tym, że był już rozmrożony nie można go było  powtórnie zamrozić..no i  odcedziłam z nadmiaru sosu,   dodałam odrobinę kaszy manny  i  .pierogi wyszły super!1!! 

• Autor: anay Data: 2008-08-28 00:10:20

wzięłabym jakieś mięso, które zwykle w tym zestawieniu się sprawdza - np. schab.  upiekłabym, zmieliła, wymieszała z solą, dużą ilością pieprzu, dodała jakiegoś majeranku a potem pokrojone suszone śliwki. Albo pójść w bardziej wykwitną wersję, czyli mięso zmielone, podsmażone z czerwonym wytrawnym winem, sól pieprz gałka muszkatołowa i śliwki w kawałkach na koniec.  Dobrze wymieszać i podsmażać, żeby śliwki puściły trochę soku i smaku do mięsa - potem ten farsz włożyć do pierogów.  Na pewno znakomite połączenie :)  tzn śliwki i mięso.  Podoba mi się myśl Wkn o kapuście.  I od razu myślę też "kapusta-jabłko" :D

• Autor: lucjatoja Data: 2008-09-06 09:13:08

Ja mam dwie lewe do gotowania , ale moj mąż uwielbia takie pierogi, serwowane w jednej z restauracji . Chciałam je kiedys zrobic na jego urodziny. One smakują jak by mięso z pieczeni pomielone ze śliwkami, do tego jest sos jakby bardzo gęsty rosół. Jesli ktoś ma pomysł jak to można zrobić to bede wdzieczna (ale taki bardziej precyzyjny - nigdy nie robiłam pierogów)

• Autor: bahus Data: 2009-10-21 22:06:25

Tak...robiłem. Kiedyś po przygotowywanym przeze mnie bankiecie zostało dużo schabu faszerowanego suszoną śliwką. Organizator pozwolił mi część zabrać do domu bo zostało dość sporo. W domu zmieliłem, dodałem jajko, trochę zmielonego boczku (surowego), bułki tartej tyle aby masa nie była za rzadka, wszystko doprawiłem solą i pieprzem. Nadziałem pierogi...wyszły rewelacyjnie. Podawałem ze stopioną słoniną i zrumienioną z nią cebuką. Pycha.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu