Forum

Kuchenne porady

Jak uratować nalewkę?

  • Autor: sionia7 Data: 2008-08-28 08:14:11

    Witam,
    po fakcie dowiedziałam się, że owoce powinno zalewac się rozcienczonym spirytusem do 70%, a ja zalałam takim mocnym, prosto z butelki.... i teraz owoce (czarna porzeczka) sa takie twarde,malo co oddały soku... czy da sie to jeszcze jakos uratowac? Nadmienie, ze owoce w tym spirytusie siekierze stały rok.... jak wyciagnac spirytus z owoców?

  • Autor: donama Data: 2008-08-28 08:29:55

    spróbuj zasypać cukrem ,tak też się robi ,najpierw spirytus a potem cukier,

  • Autor: crisen Data: 2008-08-28 10:31:44

     Nigdy nie miałam takiego problemu chyba tylko dlatego,że sama decydowałam aby najpierw zalać wódką a dopiero potem dolać trochę spirytusu.  Spróbuj może wycedzić część owoców ,włożyć do słoika i zalać przegotowaną chłodną wodą. Poeksperymentować nie zaszkodzi a myślę że powinno dać pozytywny rezultat.Tym bardziej, że owoce były w czystym spirytusie .żostawić je w tej wodzie na jakiś czas w ciemny mmiejscu oczywiście ,zakręcić słoik i od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Jeślisię ie boisz spróbuj. Woda powinna naciągnąć ten spirytus a póżniej można rozcieńczyć nią nalewkę.Dla tych co nie lubią mocnych trunków. Pozdrawiam i życzę powodzenia .

  • Autor: liyery486 Data: 2008-08-28 10:46:47

    Po pierwsze w takiej nalewce owoce trzyma się góra 3 miesiące, po drugie jeśli spirytus wyciągnął z nich co trzeba to nic się nie stało, teraz zlej spirytus a owoce zasyp cukrem i pozostaw do rozpuszczenia tak ok. pół kilo cukru na kilo owoców, jak już się rozpuści na syrop to zmieszaj z tym co wcześniej zlałaś ( rozpuszczanie może potrwać ze 2-3 tygodnie, zależy ile dałaś cukru ) jeśli po zmieszaniu będzie za moce rozcieńczaj wódką ALE NIE WODĄ !!! a jak będzie mało słodkie dosłodź syropem cukrowym TYLKO NIE CZYSTYM CUKREM !!! owoce w nalewce zawsze się kurczą i twardnieją więc to żadna rewelacja, faktem jest jednak że mocnym spirytusem nie powinno się zalewać.

  • Autor: Animozja Data: 2008-08-28 14:28:22

    O, nowość. Zawsze do nalewek daję czysty cukier (chyba że przepis mówi inaczej). Do wina - owszem, tylko i wyłącznie syrop cukrowy, ale do nalewek? Dlaczego?

  • Autor: liyery486 Data: 2008-08-28 15:18:41

    po to żeby się jak najlepiej rozpuściło no i żeby przy gotowaniu odszumować :)

  • Autor: donama Data: 2008-08-28 11:51:04

    Polecam to forum ,tam ci pomogą
    http://www.wino.org.pl/forum/index.php,proszę na niebiesko

Przejdź do pełnej wersji serwisu