Witam!!!Miał ktoś z Was problem z lekarzem medycyny pracy,który robił Wam problem z wystawieniem zaświadczenia na prawko???Ja mam dosyć dużą wadę wzroku bo ponad minus 10dioptrii,z tym że noszę soczewki kontaktowe.Pozdrawiam!!!zapisałam się na prawko i w poniedziałek idę do lek.medycyny pracy na badanie,i jestem ciekawa czy mnie wogóle dopuści do prawka.Czekam na odp.Pozdrawiam!!!
nie wiem na pewno jak to jest, przy minus 10 ale z duza wada mozesz nie dostac. Bo chodzi tez, miedzy innymi, o czas reakcji ktory moze byc spowolniony ze wzgledu na wade. A moze chodzi ci ze nosisz kontaktowki a masz okulary zapisa? To chyba nie robi roznicy? Moze na zdjeciu do prawka...
ja nie mam aż takiej wady,ale mam okulary do jazdy właśnie-z daleka ślepiec jestem, koleżanka natomiast ma na stałe wpisane w prawko-okulary,ja nie więc mnie policja nie chwyci jakby co z tego powodu))
A masz jakąś grupę inwalidzką z tego tytułu? Wydaje mi się, że nie będzie problemu prócz tego, że pewnie wystawi Ci "okresowe", o czym masz napisane niżej - prawo jazdy będzie ważne tak długo jak aktualne zaświadczenie lekarskie, czyli 5 lat. (chyba tyle). Potem kolejne zaświadczenie lekarskie będzie wymagane, żeby odnowić prawo jazdy i tak w kółko macieju. Ja pogadałam z moim lekarzem i wystawił mi stałe - do okulisty i tak częściej chodzę na kontrole niż osoba otrzymująca prawo w wieku powiedzmy 20 lat bez wady wzroku. Jeśli masz w prawie wpisane okulary, to powinnaś mieć zawsze przy sobie 2 pary okularów. Tak przynajmniej było kiedy ja zdawałam prawo jazdy... mój boże, to już prawie 10 lat temu... Aha, czytałam, że chcą zrobić, żeby wszystkie prawa jazdy były okresowe.
A mnie pani okulistka powiedziała, ze jeśli od kilku lat wada wzroku się nie pogłebia, czy nie zmienia, to ona pisze tak, ze lekarz wystawi już bezterminowe prawo jazdy. Zaś pan doktor powiedział, ze on czegus takiego nie może zrobić, ale wypisał mi na 25 lat Pogadaj z doktorem- może Twoja wada wzroku nie jest zbyt wielka
to do mnie? :) przecież napisałam, że dostałam bezterminowe zaświadczenie. ale od drugiego, zaprzyjaźnionego lekarza. ten w ośrodku dał na 5 lat. a wadę miałam malutką -1,5
Już w liceum miałam mieć okulary. Ale nie chciałam. Kiedy ja robiłam kurs - mój instruktor dał mi adres do konkretnego lekarza mówiąc- do żadnych chorób się nie przyznawać, wszystko będzie w porządku. Wizyta ma kosztować 50 zł. No więc na pytanie o wzrok powiedziałam "nie mam problemów". Na co pan dr. - to proszę usiąść, sprawdzimy.! Chyba nie muszę mówić, jak idiotycznie czułam się, kiedy okazało się że nie widzę nawet tych największych liter!! Dał mi papierek "bezterminowo" - odnośnie okularów. W praktyce nie miałam w dokumentach obowiązku jazdy z okularami, a na samym egzaminie je założyłam przy egzaminatorze!!!!!! Nawet nie zwrócił uwagi! Chyba miałam fart!
Ze mną było tak - prawko dostałam jakieś 12 lat temu, lekarz wystawił mi wtedy zaświadczenie bezterminowe, lecz na dokumencie widniało jak nic "prowadzenie pojazdu tylko w okularach", więc nosiłam okulary. Podczas kontroli Policja zwracała na to uwagę. Teraz mam soczewki, a w nowym prawku nie widnieje taki napis, przynajmniej u mnie. Myślę, że lekarz nie powinien robić Ci problemów, w najgorszym wypadku wystawi zaświadczenie terminowe. Pozdrówka!
stare prawo jazdy mialam z adnotacją - jazda w okularach. Nowe mam z kodem 01.01 w ograniczeniach (ale bezterminowe) - czy to coś znaczy? Choć nie - to nie jest w rubryce 12 tylko w ostatniej z tabelek - a na wysokości opisu z nr 12 - stąd moje zasugerowanie
potwierdzam, ja również na początku dostałam na 5 lat, i na wiosnę powtarzałam badania, a że wada wzroku u mnie jest ustabilizowana, nie pogłębia się, to tym razem dostałam bezterminowo. Dodam tylko że moja wada wzroku to -6.
Witam!!!Miał ktoś z Was problem z lekarzem medycyny pracy,który robił Wam problem z wystawieniem zaświadczenia na prawko???Ja mam dosyć dużą wadę wzroku bo ponad minus 10dioptrii,z tym że noszę soczewki kontaktowe.Pozdrawiam!!!zapisałam się na prawko i w poniedziałek idę do lek.medycyny pracy na badanie,i jestem ciekawa czy mnie wogóle dopuści do prawka.Czekam na odp.Pozdrawiam!!!
nie wiem na pewno jak to jest, przy minus 10 ale z duza wada mozesz nie dostac. Bo chodzi tez, miedzy innymi, o czas reakcji ktory moze byc spowolniony ze wzgledu na wade. A moze chodzi ci ze nosisz kontaktowki a masz okulary zapisa? To chyba nie robi roznicy? Moze na zdjeciu do prawka...
ja nie mam aż takiej wady,ale mam okulary do jazdy właśnie-z daleka ślepiec jestem,
koleżanka natomiast ma na stałe wpisane w prawko-okulary,ja nie więc mnie policja nie chwyci jakby co z tego powodu))
A masz jakąś grupę inwalidzką z tego tytułu? Wydaje mi się, że nie będzie problemu prócz tego, że pewnie wystawi Ci "okresowe", o czym masz napisane niżej - prawo jazdy będzie ważne tak długo jak aktualne zaświadczenie lekarskie, czyli 5 lat. (chyba tyle). Potem kolejne zaświadczenie lekarskie będzie wymagane, żeby odnowić prawo jazdy i tak w kółko macieju. Ja pogadałam z moim lekarzem i wystawił mi stałe - do okulisty i tak częściej chodzę na kontrole niż osoba otrzymująca prawo w wieku powiedzmy 20 lat bez wady wzroku. Jeśli masz w prawie wpisane okulary, to powinnaś mieć zawsze przy sobie 2 pary okularów. Tak przynajmniej było kiedy ja zdawałam prawo jazdy... mój boże, to już prawie 10 lat temu...
Aha, czytałam, że chcą zrobić, żeby wszystkie prawa jazdy były okresowe.
A mnie pani okulistka powiedziała, ze jeśli od kilku lat wada wzroku się nie pogłebia, czy nie zmienia, to ona pisze tak, ze lekarz wystawi już bezterminowe prawo jazdy.
Zaś pan doktor powiedział, ze on czegus takiego nie może zrobić, ale wypisał mi na 25 lat
Pogadaj z doktorem- może Twoja wada wzroku nie jest zbyt wielka
to do mnie? :) przecież napisałam, że dostałam bezterminowe zaświadczenie. ale od drugiego, zaprzyjaźnionego lekarza. ten w ośrodku dał na 5 lat. a wadę miałam malutką -1,5
Przepraszam- nie wywołam nicka i podpięłam się pod Twoją odpowiedź...
Mowiłam ogólnie...
Jeszcze raz przepraszam...
;) nie ma sprawy. już myslałam ze nie wiem co piszę.
Ja tam nie musiałam mieć znajomego lekarza. Wydał na bezterminowe.Czemu stresujesz ludzi?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Może nie będzie tak żle.Pozdrawiam!!!
Już w liceum miałam mieć okulary. Ale nie chciałam. Kiedy ja robiłam kurs - mój instruktor dał mi adres do konkretnego lekarza mówiąc- do żadnych chorób się nie przyznawać, wszystko będzie w porządku. Wizyta ma kosztować 50 zł. No więc na pytanie o wzrok powiedziałam "nie mam problemów". Na co pan dr. - to proszę usiąść, sprawdzimy.! Chyba nie muszę mówić, jak idiotycznie czułam się, kiedy okazało się że nie widzę nawet tych największych liter!! Dał mi papierek "bezterminowo" - odnośnie okularów. W praktyce nie miałam w dokumentach obowiązku jazdy z okularami, a na samym egzaminie je założyłam przy egzaminatorze!!!!!!
Nawet nie zwrócił uwagi!
Chyba miałam fart!
A to nie można prowadzić samochodu w okularach? No to mam fart, prowadzę od 10 lat i nikt nie zwrócił uwagi......
Ze mną było tak - prawko dostałam jakieś 12 lat temu, lekarz wystawił mi wtedy zaświadczenie bezterminowe, lecz na dokumencie widniało jak nic "prowadzenie pojazdu tylko w okularach", więc nosiłam okulary. Podczas kontroli Policja zwracała na to uwagę. Teraz mam soczewki, a w nowym prawku nie widnieje taki napis, przynajmniej u mnie. Myślę, że lekarz nie powinien robić Ci problemów, w najgorszym wypadku wystawi zaświadczenie terminowe. Pozdrówka!
Izka zwróć uwagę, czy nie masz wpisanego tego kodem: 01, 06 lub 01.06. w ograniczeniach.
stare prawo jazdy mialam z adnotacją - jazda w okularach. Nowe mam z kodem 01.01 w ograniczeniach (ale bezterminowe) - czy to coś znaczy?
Choć nie - to nie jest w rubryce 12 tylko w ostatniej z tabelek - a na wysokości opisu z nr 12 - stąd moje zasugerowanie
ekkore, to jest adnotacja, ze musisz prowadzić w okularach.
pisałam w nocy te kody ograniczające i żle je napisałam powinno być tak:
01 - wymagana korekta i/lub ochrona wzroku:
01.01 - okulary,
01.02 - soczewka(i) kontaktowa(e),
01.03 - szkła ochronne,
01.04 - szkło matowe,
01.05 - przepaska na oko,
01.06 - okulary lub szkła kontaktowe,
znalazłam to na stronie: http://www.niepelnosprawni.prawojazdy.com.pl/display.php?site=92
dzięki za info,mam wpisane w ostatnim wierszu 01,01-okulary-nawet nie wiedziałam,
bo w ograniczeniach pkt12-nic nie ma..
potwierdzam, ja również na początku dostałam na 5 lat, i na wiosnę powtarzałam badania, a że wada wzroku u mnie jest ustabilizowana, nie pogłębia się, to tym razem dostałam bezterminowo. Dodam tylko że moja wada wzroku to -6.
ja nie miałam problemów a mam dośc dużą wadę bo +4,5 i +3,0