Forum

Rozmowy wolne i frywolne

W czym prać?

• Autor: Kicia150 Data: 2008-08-28 16:22:00

Moją zmorą są czarne ubrania , a raczej ich pranie. Zmieniałam proszki , płyny (tanie i drogie )a i tak po kilku praniach ubrania są sprane i brzydkie. Może znacie jakieś sprawdzone środki do tego typu ubrań?Jeśli tak podzielcie się ich nazwami.Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: Glumanda Data: 2008-08-28 16:57:18

Zasadniczo wywracanie ciemnych rzeczy przed praniem na druga strone, tez pomaga.. bo noszona strona nie zostaje poddawana niepotrzebnemu tarciu w pralce. A jesli suszysz na dworze, to tez na lewej stronie :)

• Autor: ania205 Data: 2008-08-28 17:21:44

Kicia w sklepach.. czy w kioskach teraz jest dostępny specjalny płyn do prania czarnych ubrań...
    bardzo skuteczny...utrzymuje kolor czerni...i oczywiście suszyć nie na słońcu.Pozdrawiam.!

• Autor: bahus Data: 2008-08-28 19:48:21

A po co czarne prać? Przecież brudu nie widać. Nawet przeciwnie takie nieprane ubrania pogłębiają swoją czerń. Rada ta nie dotyczy młynarzy i piekarzy.
    Bahus

• Autor: alman Data: 2008-08-28 20:22:07

Od jakiegoś czasu stosuję płyn do czarnych tkanin Wirek - jest niedrogi i jestem bardzo zadowolona. Oczywiście rzeczy do pralki wkładam odwrócone na lewą stronę, tak też je suszę, no i temp. prania raczej niska.

• Autor: Glumanda Data: 2008-08-28 20:57:41

Bahusie zapomniales powiedziec, ze ew. czern mozna poglebic, wybierajac sie na wycieczke do jakiejs kopalni wegla kamiennego :D

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-08-28 21:25:25

Potwierdzam rady kolezanek, moja dodatkowa: od czasu do czasu upac przechodzone ubrania koniecznie z nowozakupionymi czarnymi, Odswierzysz farbe. Do plukania mozesz dodac troche octu tez zatrzymuje farbe.

• Autor: reniapos Data: 2008-08-28 22:13:50

Potwierdzam radę Doroty zza płota.Płukanie w rozcieńczonym occie chroni kolory i zatrzymuje farbienie przy następnym praniu. Ja zawsze takie czarne ubrania piorę ręcznie w płynie Perwol i zawsze w letniej wodzie.Gorąca woda pogłębia puszczanie kolorów.Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu