Forum

Gawędy o jedzeniu

Smaki soli

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 00:35:38

    sol czerwona z Hawaii, zwana Alaea, uzywana przedewszystkim do solenia miesa wieprzowego
    sol wloska morska doprawiona rozmarynem, ja uzywam ja do wszystkiego gdzie pasuje
    czarna sol , ktora uzywam do roznych salatek. Najladniej wyglada doprawiona ta sola salatka z bialym serem mozarelli. Efekt fajny:)

    Podaje adres na strone o roznych rodzajach sol. Bardzo ciekawe, wprawdzie po angielsku, ale zdjecia sie rozumie:)

    http://www.saltworks.us/salt_info/si_gourmet_reference.asp

  • Autor: Bodek Data: 2008-08-29 01:39:08

    ja lubie uzywac wedzonej :)
    najlepiej na swiezej rybce z grilla :):):):) smak niesamowity daje :)

  • Autor: kokliko Data: 2008-08-29 07:20:45

    Odpowiedz zbiorowa: ja tez uzywam jak Bodek sol wedzona do rybki, nie tylko z grilla, ale i tej patelnianej ( sol z Pacyfiku, wedzona  drzewem olchowym wylacznie),  uzywam rowniez soli boliwijskiej do sztukmies (sol z wysuszonego morza, aktualnie 3000m ponad),
    jak rowiez soli czarnej hawajskiej, tzw  wulkanicznej (czarna jak smola). Nie wiem czy to sa male przygrywki dla turystow, byc moze, bo sole kupowalam w bardzo ekologicznych sklepikach, wiec tym bardziej. A propos, powiem Wam w zwiazku z oliwa ryzowa, bo popadlam w kompleksy nieudactwa, wiec zaczelam sie doinformowywac w najwiekszym supermarkecie chinskim w Paryzu (Tang Frères), gabarytow jakiegos Auchan gdzie nie uswiadczysz oleju ryzowego na polkach z olejami, natomiast na malej poleczce z produktami prawie farmaceutycznymi stoja takie trzy wypierdki mamuta, wsrod nich olej ryzowy.
     A  Chinki przepytane na okolicznosc, mowia ci, ze wylacznie olej arachidowy... Albo pamiec zbiorowa jest krotka, albo emigranci buduja jakies nowe pamieci. Co do Chinczykow watpie, bo importuja  nieprawdopodobne smierdzielstwa, chodzby owoc pod tytulem "durian".
    Przypuszczam, ze Boliwijczycy nie wiedza aktualnie nic o wlasnej soli, tak jak Chinczycy o oleju ryzowym.
    Niech zyje marketing, niech zyje zachod , a kiedys sobie i tubylcy przypomna (bacznie patrzac w telewizor) o tym co mieli.

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-29 08:04:02

    Słuchajcie...ja się czuję jakbym się dopiero urodziła. Pewnie Was zaskoczę, ale w życiu nie słyszałam, ze jest tyle rodzajów soli . Chętnie bym kupiła taką np. wędzoną. Myślicie, że jest szansa doszukać sie takiego "cuda" w Polsce?

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:29:09

    Smakosiu, napewno musi sie gdzies dostac, a jak nie popros Luckystar o kupno:)

  • Autor: luckystar Data: 2008-08-29 22:13:18

    No prosze, a juz sie martwilam, ze mam za malo bagazu ..... jak to dobrze, ze ludzie za czlowieka mysla ;))))

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 22:44:42

    Luckystar, to tylko pare gramow razy wszystkich co chca kupic te sole:))) Juz masz import i biznes zagwarantowany:))))))

  • Autor: luckystar Data: 2008-08-29 23:05:03

    Hahaha ja nie szukam (narazie) zrodla dodatkowego dochodu :))) a przy okazji to przeciez Ty masz blizej ze Szwecji :))))

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-29 22:45:15

    No widzisz Marylko...już masz co targać.Chętnych na sól wędzoną jest sporo więc spokojnie organizuj wielki wór i pakuj go na plecy :-DDD

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 11:21:23

    Kokliko, zapewniam, ze kupilas dobre naturalne sole. Boliwijczycy wiedza o swojej soli, ale nie kazdego stac na zakup takowej w swoim wlasnym kraju:) A z tym olejem z ryzu, to dziwne , ze taki drogi. Uzywa sie olej ryzowy rowniez w przemysle. Chinskie restauracje w Europie modyfikuja orginalne dania i nie maja one nic wspolnego z orginalna chinska kulinaria.
    Milo porozmawiac o tym i tak :) Pozdrawiam

  • Autor: kurkuma Data: 2008-08-30 09:47:46

    Nawiązując jeszcze na moment do oleju ryżowego. Sprawdziłam opakowanie i pisze, że wyprodukowane w Tajlandii

  • Autor: Mari Data: 2008-08-30 10:01:02

    A ja pytalam znajome Japonki czy znaja olej ryzowy. NIE ZNAJA!  Pierwszy raz slyszaly to ode mnie, niemniej obiecaly
    rozejrzec sie po marketach, moze cos takiego stoi na polkach?

  • Autor: Mari Data: 2008-08-30 18:46:59

    Kurjumo, dziekuje za linki. Poczytalam sobie o oleju i nie tylko............... Pozdrawiam. Mari

  • Autor: agik Data: 2008-08-29 08:55:05

    Normalnie jestem w szoku!!!
     Czy smak tych wszystkich soli- różni się?

    No właśnie! I gdzie to można wszystko kupić?
    W niektórych sklepach jest sól morska- w niektórych jest sól np atlantycka z jakimis ziołami... Jakaś sól dietetyczna...
    Ale czarna?
    Czerwona?
    Wędzona? ( nawet nie wiedziałam, ze mozna uwędzić sól!!!!)

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:47:51

    Wszystko mozna uwedzic:)

  • Autor: ekkore Data: 2008-08-29 09:08:51

    Tyle rodzajów i kolorów soli. A u nas nie można kupić soli gruboziarnistej - takiej do młynka (tylko w młynku). Wszystkie dostępne zamiast się ładnie mielić, sypią się z młynka jak z solniczki. Szukałam i w Warszawie, i w Jeleniej Górze no i u siebie na miejscu.

     Ostatnio zaś przywozilam Czech.

    Nie macie przypadkiem wrażenia, że coraz mniej zawartości soli w soli?
    To samo można powiedieć o cukrze.

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:56:06

    Ekkore, to tylko dobrze jak uzywa sie sole mniej "slone". Sol jest potrzebna do przezycia, ale my w krajach cylizowanych uzywamy za duzo soli i potem cierpimy na choroby serca, wysokie cisnienie,,,
    Cukier to nie wiem, dla mnie jest cholernie slodki:)

  • Autor: Shaera Data: 2008-08-29 09:19:19

    Szczerze mówiąc, używam wyłącznie takiej morskiej jodowanej 'Kotanyi'. Z tych naturalnych słyszałam jeszcze o czarnej. Jestem otwarta na nowości, więc gdyby w moim małym miasteczku pojawiła się którakolwiek, z pewnością dokonałabym zakupu
    Ah, mam pytanie, tineczko... Czy możesz mi napisać, czym różni się ta czarna sól od takiej zwykłej? Czytałam, że smak ma inny, ale - jak już pisałam - mam tylką morską i o innych nie mam pojęcia

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:51:08

    Shaera, jak juz napisalam smak i kolor jest zwiazany z koncentracja wegla w mineralnej soli czarnej.

  • Autor: marinik Data: 2008-08-29 09:22:26

    Tez nie mialem pojecia o tym, ze takie cuda sa. W sumie jednak- to sa sole dosmaczane po prostu. Mnie osobiscie bardzo zainteresowala ta wedzona - chcetnie bym uslyszal o mozliwosciach nabycia jej w Polsce.
    Nie bardzo tez rozumiem to co napisala ekkore - po co gruboziarnista mielic w mlynku? Przeciez to nie pieprz, ktory swiezo zmielony ma swoje walory. Sens gruboziarnistej widzialbym wtedy, kiedy ziarenko trafia do japy - i da sie w sposob oczywisty wyczuc to skupienie soli w ziarenku.
    Moje podniebienie nie jest tez w stanie docenic walorow morskiej - ot slona po prostu - w koncu to NaCl, jezykiem nie wyczuwam mikro- i makroelementow jakie w niej tkwia

  • Autor: agik Data: 2008-08-29 09:49:53

    Pewnie sól gruboziarnista, to coś innego niż sól morska w kryształkach ( taką mam) ale mlę ją dlatego, żeby np posolić pomidora i zjeść. Właśnie na odwrót- żeby nie wyczuć oczywistego skupienia soli ;)), bo jednak tego jest zbyt wiele.
    Nie wyobrażam sobie, żeby posolić plasterek pomidora choćby kilkoma ziarenkami takiej soli- chyba słony smak pozostałby mi do końca życia...

    Przynajmniej ja dlatego mlę sól...

  • Autor: marinik Data: 2008-08-29 10:02:03

    a nie fajnie jest przygryzac kruchego paluszka z ziarenkami soli?
    Chcialbym jednak dowiedziec sie jaka przewage ma morska nad zwykla? Wyczuwacie smakowa przewage?

  • Autor: agik Data: 2008-08-29 10:29:53

    Ja wyczuwam...
    Jest bardziej słona.
    Wszystko mi z taką bardziej smakuje- ale to może taki efekt "placebo"... jak sobie myśle, ze jest z morza, jakies dobre skojarzenia mi się nasuwają...

    Co do kruchego paluszka- to masz rację, tylko, ze sól, którą ja akurat mam ma znacznie większe kryształki...

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:46:42

    Agik, masz dobry "jezyk" hi, oczywiscie , ze jest roznica smkowa miedzy solami:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:44:58

    Marinik, jest roznica smakowa miedzy solami:) Sol jak wiesz to NaCl, ale sol rafinowana posiada 100% natrium. Sole mineralne wydobywane z morza, gor, wulkanow maja mniej natrium ( 98% ) i dlatego roznia sie smakiem. Czyli sole o ktorych pisze sa mniej slone.Te sole sa naturalnymi solami.Sol czerwona z Hawaii ma naruralny kolor z powodu duzej koncentracji zelaza w minerale. W zaleznosci od miejsca wydobywania smakuja weglem, siarka albo zelazem itd,,,Na przyklad w Boliwii wystepuje naturalnie rozowa sol. Wydobywa sie sol z Himalaji rowniez.

  • Autor: agik Data: 2008-08-29 10:47:22

    To skąd to wrażenie wiekszej "słoności" ? Naprawdę takie mam... w dodatku daję tej soli mniej do wszystkiego..., bo mniejsza ilość całkowicie wystarcza- przynajmniej dla mnie...

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:49:13

    Wlasnie o to chodzi, krysztaly sa wieksze i daje sie tej soli mniej:)

  • Autor: agik Data: 2008-08-29 10:51:20

    No tak, ale ja mówię o porównywalnej ilości...
    W dodatku ja przeważnie kryształki rozbijam w moździeżu, albo rozdrabniam w młynku...

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 10:59:24

    Bo kochana, masz juz jezyk wycwiczony na smak slony mniej slonej soli:)) 

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-08-29 10:55:29

    Agik to  to znaczy te dwa procenty skladnikow mineralnych daja wlasnie nie tylko smak  ale jakby to powiedziec lamia smak czystej sol(natrium) tak ze wydaje sie on pelniejszy, bogatszy. W zwiazku z tym uzywasz mniej bo sie lepiej komponuje.

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 11:00:16

    Wlasnie Dorotko, na tym to polega:)

  • Autor: Glumanda Data: 2008-08-29 12:48:31

    NaCl to jest chlorek sodu.. czyli sól. Natrium to jest sód. Nie mozna powiedziec, ze sól rafinowana to jest 100% sód :) ..bo jest to chlorek sodu :)
    Osobiscie, uzywam grubej soli morskiej, ktora miele w mlynku ceramicznym. Daje ona zupelnie inny smak, niz sol rafinowana.
    Kiedys pytalam Bahusa w sprawie jednej pieczeni..i polecil mi posolic mieso gruba sola z mlynka, jako ze inaczej soli (przyprawia) ona mieso niz zwykla. Faktycznie, pieczen wyszla extra.
    Ciekawostka na temat soli... w Wieliczce.. sprzedaja sol himalajska, ta rozowa... jako pamiatke :) takie wielkie krysztaly :) hahaha...a moze Wieliczka jest tak gleboka kopalnia soli..ze wychodzi na wylot ..wlasnie w Himalajach ;))

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-08-29 13:07:46

    dziekuje za sprostowanie. Pizdrawiam serdecznie!

  • Autor: marinik Data: 2008-08-29 13:14:34

    ojej Dorotko he he

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-08-29 13:16:48

    no co porzadek musi byc...basta

  • Autor: marinik Data: 2008-08-29 13:19:13

    no nic nic - ale wesolo mi sie zrobilo po tych Twoich pizdrowieniach

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-08-29 13:20:33

    no to siup i bedzie jeszcze weselej nam sepom i hienom o!

  • Autor: marinik Data: 2008-08-29 13:22:01

    chetnie chetnie - SIUP !!!!!

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 14:48:24

    i znowu w pijanym widzie cos sie wymknie:)))) Siup!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-08-29 13:22:24

    juz odkrylam hahahahahaha no pi....ne na klawiature ze smiechu. Moze sie jakis moderator zlituje i poprawi. Kulajaca sie ze smiechu Dorota zza plota
    albo zostawi dla rozweselenia towarzystwa po ostatnich spieciach....

  • Autor: marinik Data: 2008-08-29 13:23:44

    NIEEEEE protestuje !!! przeciez to takie urocze !!!!!!!!!!!!!

  • Autor: Glumanda Data: 2008-08-29 15:01:37

    Sirdeczni dzinkuje za pizdrowinia

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 14:35:51

    Oczywiscie, masz racje mialam na mysli natriumklorid, sorry:))) jak ktos spozyl natrium (sode)  w miedzy czasie i tak nie umrze:))) Wlasnie , dobrze piszesz, jest roznica w smaku miedzy solami.
    Mam taki kawalek bloku soli z Wieliczki, podobno ma lecznicze wartosci i stoi w sypialni:) Kolor ma lososiowy/pomaranczowy.Nazywaja taka sol Halit. Napewno nie jest to sol himalajska hahaha,,,,,:))

  • Autor: ekkore Data: 2008-08-29 12:47:12

    Szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałam nad sensem mielenia - skoro mam młynek to wypadałoby mielić (jakaś logika w tym jest prawda?). Poza tym taki gruby ziaren w jednym kawałku to chyba zbytnie skoncentrowanie na jedną jednostkę miary przestrzeni - lepiej go rozproszyć. Po zmieleniu sól ładnie wygląda wizualnie - nie jest drobna, ładnie się skrzy.
    Co do walorów smakowych - każda sól jest tylko solą, mniej lub bardziej słoną (zastanawia mnie dlaczego)

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-29 23:41:34

    Marinik, zerknij tutaj: http://sklep.amus.pl/index.php?SID=c0c043aeae1695f651ee9391c7bb4cf3&stest=1&kd=1&dzial=23&id=243

  • Autor: zielona53 Data: 2008-08-29 09:31:27

    Tyle juz lat zyje , a jestem kompletnie zielona:) Do tej pory znałam bardzo niewiele rodzajów soli; kamienna,jodowana i morska . To co tu zostało pokazane to dla mnie nowość. Gdzie tego szukać? Pozdrawiam . Grazyna

  • Autor: Mari Data: 2008-08-29 10:19:13

    Szukalam u siebie na necie soli wedzonej a znalazlam papryke slodka WEDZONA. 34 g za 23 korony. W sklepie internetowym - dochodzi oplata za wyslanie, bagatela 99 koron. Soli wedzonej nie maja ale gdzies musi byc bo w przepisach wystepuje. Pozdrawiam. Mari

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 11:04:41

    Mari a ja szukam wedzonych pomidorow w puszkach, jadlam je tylko w USA, smak niesamowity:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 11:03:03

    Grazynko, nie wiem gdzie w Polsce sa te sole, powinno dostac sie w sklepach internetowych. Jak nie , to  ja zaloze firme i bede je sprzedawala:) Powiem tylko, ze te sole sa drogie i moze to jest powodem braku ich na polskim rynku? Pozdrawiam tineczka

  • Autor: zielona53 Data: 2008-08-29 11:57:46

    Tineczko , to chyba musisz założyć firmę :)  albo sprzedaż wysyłkową.  Ja już zamawiam:))) Pozdrawiam .Grazyna

  • Autor: kurkuma Data: 2008-08-29 14:13:57

    Wiele lat temu można było kupić sól kamienną Julian. Niestety obecnie jest nie do kupienia - została zamknięta kopalnia w Bochni skąd sól pochodziła. Myślę, że swój wspaniały smak zawdzięczała obecności i proporcji poszczególnych mikroelementów. Były to  wapń, magnez,
    żelazo, jod, mangan, miedż, lit, selen, cynk i inne. Ja miałam chęć może nie jeść, ale smakować, tę sól samą. Dziś to tylko wspomnienie. Sól miała odcień szaro - zielonkawy. Nigdy później tak dobrej soli nie spotkałam, a próbowałam różnych - kamienną z Wieliczki, morską, drobną i gruboziarnistą, z dodatkami smakowymi i ziołami (nie próbowałam jednak ani czarnej ani wędzonej). Mam jednak takie przekonanie (może dlatego, że to już historia), że soli Julian nic nie przebije.

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 14:46:54

    Napewno masz racje z tym smakiem soli Julian:) Jest jednak tyle roznych rodzajow soli i dopuki sie nie posmakuje wszystkich, ciezko powiedziec, ktora najlepsza na swiecie. Wszystkie sole posiadaja smak otrzymany ze srodowiska (mineralow), klimatu, itd. Sole morskie tez sie roznia smakiem w zaleznosci gdzie sa wydobywane. Moja mama mowi zawsze, ze dzisiaj nic tak dobrze nie smakuje jak kiedys w jej dziecinstwie:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-29 14:55:17

    Musze wam pokazac jak sie otrzymuje sol w Boliwii
    Zdjecie jest z Wikipedia i wygralo konkurs w roku 2006 na najlepsze zdjecie.
    Bardzo ciekawa procedura, prawda :)

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-29 22:55:36

    Znalazłam taki link (sprzedaja sól wędzoną) : http://sklep.amus.pl/index.php?SID=c0c043aeae1695f651ee9391c7bb4cf3&stest=1&kd=1&dzial=23&id=243

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-29 23:49:22

    Tu można kupić czarną sól i poczytać jakie ma właściwiści: http://www.helfy.pl/kala-namak-czarna-sol

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 00:09:38

    http://www.helfy.pl/kala-namak-czarna-sol prosze:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 00:16:10

    No to Luckystar bedzie miala lzejszy bagaz:) A ja nie zarobie na eksporcie soli :(((

  • Autor: nonka4 Data: 2008-08-30 15:57:11

    strasznie tam drogo...a ta sól to zaledwie po 8 i 10 dag! szok!
    a pieprz wędzony też mają..
    tu chyba taniej..tak na pierwszy rzut oka..
    http://www.masala.com.pl/index.php?k113,trs

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 00:07:49

    http://sklep.amus.pl/index.php?SID=c0c043aeae1695f651ee9391c7bb4cf3&stest=1&kd=1&dzial=23&id=243
    kurcze nie moglas znalezc latwiejszego:)

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-30 00:24:13

    Dziękuję za "zniebieszczenie"! :-)

  • Autor: agik Data: 2008-08-30 00:36:12

    hmmm... 11 i 16 zł... No niby nie dużo- wpisuję do biznes planu na rok 2010 :))
    Ale dobrze, ze wiem, zę jest ...

    Dzięki Smakosiu ... swoją drogą niezły z Ciebie "szperaczek"...

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 00:48:56

    Napocilam sie niesamowicie:))

  • Autor: agik Data: 2008-08-30 01:03:14

    A właśnie- jak to się robi?
    jak jakiś podany link jest nieaktywny? to, zeby sobie obejżeć- to co trzeba zrobić?

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-30 09:34:28

    Trzeba go skopiować (zakreślić za pomocą lewego przycisku myszki, potem prawym przyciskiem otworzyć polecenie "kopiuj")a na koniec kliknąć na okno wpisywania adresu i z pomocą prawego przycisku myszki kliknąć na słowo "wklej". Strasznie namieszałam, czy da się coś z tego zrozumieć? :-) Kurcze, w pracy wklejam linki aktywne a domowy komputer nie chce tego robić.

  • Autor: Bodek Data: 2008-08-30 10:06:38

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=149983&post=149983&offset=0

    agik tu masz lekcje :)

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-30 10:13:23

    To jest chyba lekcja dla tych, którzy chcą wkleić link aktywny. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale Agik chyba pytała jak to zrobić, żeby otworzyć link,który został wpisany w komentarze a nie jest aktywny.

  • Autor: agik Data: 2008-08-30 15:41:00

    Dokładnie o to pytałam...
    Lekcję poczytałam, ale mi i tak na nic, bo to okienko "wstaw/edytuj link" mam jaśniutkie- nieaktywne...

  • Autor: Bodek Data: 2008-08-30 15:59:33

    dlatego tam odeslalem -- bo jest pokazane jak wklejac link a potem jak go uaktywnic:)

  • Autor: agik Data: 2008-08-29 23:04:13

    super!!!
    Wyglądają jak kopce kreta!!!!

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 00:17:51

    a ja jak zobaczylam to zdjecie , to myslalam, ze to na ksiezycu:)))

  • Autor: agik Data: 2008-08-30 00:34:25

    Hi- na księzycu nie byłam ( no, może parę razy na orbicie...), a kopiec kreta widziałam- może stąd moje skojarzenie :)))

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 00:56:08

    Agik, ja juz nie wytrzymam wiecej:))) Na jakie orbity Ty  jezdzisz?? Pare razy??? We snie, w marzeniach , czy w lozku??? On chrapie a ty wymykasz sie po nocach na te wycieczki:)))

  • Autor: agik Data: 2008-08-30 01:04:10

    Hi- nie mówiłam, że teraz :) Zresztą teraz go nie lubię...

  • Autor: nonka4 Data: 2008-08-30 15:59:11

    Dzięki za dokształcenie))też nie wiedziłam,że istnieje taka sól (oprócz morskiej czystej i z ziołami)
    jak to człowiek co dzień się czegoś uczy..no..

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-30 19:23:29

    nonka 4 , prosze bardzo:) tak jest fajnie porozmawiac o roznych nowosciach kulinarnych, i tak wszystkiego sie jeszcze nie zna:) Solami jestem zachwycona, bo naprawde maja rozne smaki. Pozdrawiam

  • Autor: bajeczna_natalka Data: 2008-09-01 16:46:48

    ja znałam tylko sól morską, kamienną i zwykłą kuchenną, oczywiście udało mi sie znaleść na jarmarku dominikańskim sól czosnkowa i sól ziołową są bardzo smaczne ale zaintrygowała mnie sól czarna tudzież sól wędzona napewno sie w nie zaopatrzę mimo wysokich cen bo wydaje mi sie że dla leprzego smaku można wydać kazdą sumę
    Pozdrawiam

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-01 17:09:43

    ciesze sie , ze zainspirowalam Ciebie do poznania innych smakow soli:) Pozdrawiam serdecznie

Przejdź do pełnej wersji serwisu