sol czerwona z Hawaii, zwana Alaea, uzywana przedewszystkim do solenia miesa wieprzowego sol wloska morska doprawiona rozmarynem, ja uzywam ja do wszystkiego gdzie pasuje czarna sol , ktora uzywam do roznych salatek. Najladniej wyglada doprawiona ta sola salatka z bialym serem mozarelli. Efekt fajny:)
Podaje adres na strone o roznych rodzajach sol. Bardzo ciekawe, wprawdzie po angielsku, ale zdjecia sie rozumie:)
Odpowiedz zbiorowa: ja tez uzywam jak Bodek sol wedzona do rybki, nie tylko z grilla, ale i tej patelnianej ( sol z Pacyfiku, wedzona drzewem olchowym wylacznie), uzywam rowniez soli boliwijskiej do sztukmies (sol z wysuszonego morza, aktualnie 3000m ponad), jak rowiez soli czarnej hawajskiej, tzw wulkanicznej (czarna jak smola). Nie wiem czy to sa male przygrywki dla turystow, byc moze, bo sole kupowalam w bardzo ekologicznych sklepikach, wiec tym bardziej. A propos, powiem Wam w zwiazku z oliwa ryzowa, bo popadlam w kompleksy nieudactwa, wiec zaczelam sie doinformowywac w najwiekszym supermarkecie chinskim w Paryzu (Tang Frères), gabarytow jakiegos Auchan gdzie nie uswiadczysz oleju ryzowego na polkach z olejami, natomiast na malej poleczce z produktami prawie farmaceutycznymi stoja takie trzy wypierdki mamuta, wsrod nich olej ryzowy. A Chinki przepytane na okolicznosc, mowia ci, ze wylacznie olej arachidowy... Albo pamiec zbiorowa jest krotka, albo emigranci buduja jakies nowe pamieci. Co do Chinczykow watpie, bo importuja nieprawdopodobne smierdzielstwa, chodzby owoc pod tytulem "durian". Przypuszczam, ze Boliwijczycy nie wiedza aktualnie nic o wlasnej soli, tak jak Chinczycy o oleju ryzowym. Niech zyje marketing, niech zyje zachod , a kiedys sobie i tubylcy przypomna (bacznie patrzac w telewizor) o tym co mieli.
Słuchajcie...ja się czuję jakbym się dopiero urodziła. Pewnie Was zaskoczę, ale w życiu nie słyszałam, ze jest tyle rodzajów soli . Chętnie bym kupiła taką np. wędzoną. Myślicie, że jest szansa doszukać sie takiego "cuda" w Polsce?
Kokliko, zapewniam, ze kupilas dobre naturalne sole. Boliwijczycy wiedza o swojej soli, ale nie kazdego stac na zakup takowej w swoim wlasnym kraju:) A z tym olejem z ryzu, to dziwne , ze taki drogi. Uzywa sie olej ryzowy rowniez w przemysle. Chinskie restauracje w Europie modyfikuja orginalne dania i nie maja one nic wspolnego z orginalna chinska kulinaria. Milo porozmawiac o tym i tak :) Pozdrawiam
A ja pytalam znajome Japonki czy znaja olej ryzowy. NIE ZNAJA! Pierwszy raz slyszaly to ode mnie, niemniej obiecaly rozejrzec sie po marketach, moze cos takiego stoi na polkach?
Normalnie jestem w szoku!!! Czy smak tych wszystkich soli- różni się?
No właśnie! I gdzie to można wszystko kupić? W niektórych sklepach jest sól morska- w niektórych jest sól np atlantycka z jakimis ziołami... Jakaś sól dietetyczna... Ale czarna? Czerwona? Wędzona? ( nawet nie wiedziałam, ze mozna uwędzić sól!!!!)
Tyle rodzajów i kolorów soli. A u nas nie można kupić soli gruboziarnistej - takiej do młynka (tylko w młynku). Wszystkie dostępne zamiast się ładnie mielić, sypią się z młynka jak z solniczki. Szukałam i w Warszawie, i w Jeleniej Górze no i u siebie na miejscu.
Ostatnio zaś przywozilam Czech.
Nie macie przypadkiem wrażenia, że coraz mniej zawartości soli w soli? To samo można powiedieć o cukrze.
Ekkore, to tylko dobrze jak uzywa sie sole mniej "slone". Sol jest potrzebna do przezycia, ale my w krajach cylizowanych uzywamy za duzo soli i potem cierpimy na choroby serca, wysokie cisnienie,,, Cukier to nie wiem, dla mnie jest cholernie slodki:)
Szczerze mówiąc, używam wyłącznie takiej morskiej jodowanej 'Kotanyi'. Z tych naturalnych słyszałam jeszcze o czarnej. Jestem otwarta na nowości, więc gdyby w moim małym miasteczku pojawiła się którakolwiek, z pewnością dokonałabym zakupu Ah, mam pytanie, tineczko... Czy możesz mi napisać, czym różni się ta czarna sól od takiej zwykłej? Czytałam, że smak ma inny, ale - jak już pisałam - mam tylką morską i o innych nie mam pojęcia
Tez nie mialem pojecia o tym, ze takie cuda sa. W sumie jednak- to sa sole dosmaczane po prostu. Mnie osobiscie bardzo zainteresowala ta wedzona - chcetnie bym uslyszal o mozliwosciach nabycia jej w Polsce. Nie bardzo tez rozumiem to co napisala ekkore - po co gruboziarnista mielic w mlynku? Przeciez to nie pieprz, ktory swiezo zmielony ma swoje walory. Sens gruboziarnistej widzialbym wtedy, kiedy ziarenko trafia do japy - i da sie w sposob oczywisty wyczuc to skupienie soli w ziarenku. Moje podniebienie nie jest tez w stanie docenic walorow morskiej - ot slona po prostu - w koncu to NaCl, jezykiem nie wyczuwam mikro- i makroelementow jakie w niej tkwia
Pewnie sól gruboziarnista, to coś innego niż sól morska w kryształkach ( taką mam) ale mlę ją dlatego, żeby np posolić pomidora i zjeść. Właśnie na odwrót- żeby nie wyczuć oczywistego skupienia soli ;)), bo jednak tego jest zbyt wiele. Nie wyobrażam sobie, żeby posolić plasterek pomidora choćby kilkoma ziarenkami takiej soli- chyba słony smak pozostałby mi do końca życia...
a nie fajnie jest przygryzac kruchego paluszka z ziarenkami soli? Chcialbym jednak dowiedziec sie jaka przewage ma morska nad zwykla? Wyczuwacie smakowa przewage?
Ja wyczuwam... Jest bardziej słona. Wszystko mi z taką bardziej smakuje- ale to może taki efekt "placebo"... jak sobie myśle, ze jest z morza, jakies dobre skojarzenia mi się nasuwają...
Co do kruchego paluszka- to masz rację, tylko, ze sól, którą ja akurat mam ma znacznie większe kryształki...
Marinik, jest roznica smakowa miedzy solami:) Sol jak wiesz to NaCl, ale sol rafinowana posiada 100% natrium. Sole mineralne wydobywane z morza, gor, wulkanow maja mniej natrium ( 98% ) i dlatego roznia sie smakiem. Czyli sole o ktorych pisze sa mniej slone.Te sole sa naturalnymi solami.Sol czerwona z Hawaii ma naruralny kolor z powodu duzej koncentracji zelaza w minerale. W zaleznosci od miejsca wydobywania smakuja weglem, siarka albo zelazem itd,,,Na przyklad w Boliwii wystepuje naturalnie rozowa sol. Wydobywa sie sol z Himalaji rowniez.
To skąd to wrażenie wiekszej "słoności" ? Naprawdę takie mam... w dodatku daję tej soli mniej do wszystkiego..., bo mniejsza ilość całkowicie wystarcza- przynajmniej dla mnie...
Agik to to znaczy te dwa procenty skladnikow mineralnych daja wlasnie nie tylko smak ale jakby to powiedziec lamia smak czystej sol(natrium) tak ze wydaje sie on pelniejszy, bogatszy. W zwiazku z tym uzywasz mniej bo sie lepiej komponuje.
NaCl to jest chlorek sodu.. czyli sól. Natrium to jest sód. Nie mozna powiedziec, ze sól rafinowana to jest 100% sód :) ..bo jest to chlorek sodu :) Osobiscie, uzywam grubej soli morskiej, ktora miele w mlynku ceramicznym. Daje ona zupelnie inny smak, niz sol rafinowana. Kiedys pytalam Bahusa w sprawie jednej pieczeni..i polecil mi posolic mieso gruba sola z mlynka, jako ze inaczej soli (przyprawia) ona mieso niz zwykla. Faktycznie, pieczen wyszla extra. Ciekawostka na temat soli... w Wieliczce.. sprzedaja sol himalajska, ta rozowa... jako pamiatke :) takie wielkie krysztaly :) hahaha...a moze Wieliczka jest tak gleboka kopalnia soli..ze wychodzi na wylot ..wlasnie w Himalajach ;))
juz odkrylam hahahahahaha no pi....ne na klawiature ze smiechu. Moze sie jakis moderator zlituje i poprawi. Kulajaca sie ze smiechu Dorota zza plota albo zostawi dla rozweselenia towarzystwa po ostatnich spieciach....
Oczywiscie, masz racje mialam na mysli natriumklorid, sorry:))) jak ktos spozyl natrium (sode) w miedzy czasie i tak nie umrze:))) Wlasnie , dobrze piszesz, jest roznica w smaku miedzy solami. Mam taki kawalek bloku soli z Wieliczki, podobno ma lecznicze wartosci i stoi w sypialni:) Kolor ma lososiowy/pomaranczowy.Nazywaja taka sol Halit. Napewno nie jest to sol himalajska hahaha,,,,,:))
Szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałam nad sensem mielenia - skoro mam młynek to wypadałoby mielić (jakaś logika w tym jest prawda?). Poza tym taki gruby ziaren w jednym kawałku to chyba zbytnie skoncentrowanie na jedną jednostkę miary przestrzeni - lepiej go rozproszyć. Po zmieleniu sól ładnie wygląda wizualnie - nie jest drobna, ładnie się skrzy. Co do walorów smakowych - każda sól jest tylko solą, mniej lub bardziej słoną (zastanawia mnie dlaczego)
Tyle juz lat zyje , a jestem kompletnie zielona:) Do tej pory znałam bardzo niewiele rodzajów soli; kamienna,jodowana i morska . To co tu zostało pokazane to dla mnie nowość. Gdzie tego szukać? Pozdrawiam . Grazyna
Szukalam u siebie na necie soli wedzonej a znalazlam papryke slodka WEDZONA. 34 g za 23 korony. W sklepie internetowym - dochodzi oplata za wyslanie, bagatela 99 koron. Soli wedzonej nie maja ale gdzies musi byc bo w przepisach wystepuje. Pozdrawiam. Mari
Grazynko, nie wiem gdzie w Polsce sa te sole, powinno dostac sie w sklepach internetowych. Jak nie , to ja zaloze firme i bede je sprzedawala:) Powiem tylko, ze te sole sa drogie i moze to jest powodem braku ich na polskim rynku? Pozdrawiam tineczka
Wiele lat temu można było kupić sól kamienną Julian. Niestety obecnie jest nie do kupienia - została zamknięta kopalnia w Bochni skąd sól pochodziła. Myślę, że swój wspaniały smak zawdzięczała obecności i proporcji poszczególnych mikroelementów. Były to wapń, magnez, żelazo, jod, mangan, miedż, lit, selen, cynk i inne. Ja miałam chęć może nie jeść, ale smakować, tę sól samą. Dziś to tylko wspomnienie. Sól miała odcień szaro - zielonkawy. Nigdy później tak dobrej soli nie spotkałam, a próbowałam różnych - kamienną z Wieliczki, morską, drobną i gruboziarnistą, z dodatkami smakowymi i ziołami (nie próbowałam jednak ani czarnej ani wędzonej). Mam jednak takie przekonanie (może dlatego, że to już historia), że soli Julian nic nie przebije.
Napewno masz racje z tym smakiem soli Julian:) Jest jednak tyle roznych rodzajow soli i dopuki sie nie posmakuje wszystkich, ciezko powiedziec, ktora najlepsza na swiecie. Wszystkie sole posiadaja smak otrzymany ze srodowiska (mineralow), klimatu, itd. Sole morskie tez sie roznia smakiem w zaleznosci gdzie sa wydobywane. Moja mama mowi zawsze, ze dzisiaj nic tak dobrze nie smakuje jak kiedys w jej dziecinstwie:)
Musze wam pokazac jak sie otrzymuje sol w Boliwii Zdjecie jest z Wikipedia i wygralo konkurs w roku 2006 na najlepsze zdjecie. Bardzo ciekawa procedura, prawda :)
strasznie tam drogo...a ta sól to zaledwie po 8 i 10 dag! szok! a pieprz wędzony też mają.. tu chyba taniej..tak na pierwszy rzut oka.. http://www.masala.com.pl/index.php?k113,trs
Trzeba go skopiować (zakreślić za pomocą lewego przycisku myszki, potem prawym przyciskiem otworzyć polecenie "kopiuj")a na koniec kliknąć na okno wpisywania adresu i z pomocą prawego przycisku myszki kliknąć na słowo "wklej". Strasznie namieszałam, czy da się coś z tego zrozumieć? :-) Kurcze, w pracy wklejam linki aktywne a domowy komputer nie chce tego robić.
To jest chyba lekcja dla tych, którzy chcą wkleić link aktywny. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale Agik chyba pytała jak to zrobić, żeby otworzyć link,który został wpisany w komentarze a nie jest aktywny.
Agik, ja juz nie wytrzymam wiecej:))) Na jakie orbity Ty jezdzisz?? Pare razy??? We snie, w marzeniach , czy w lozku??? On chrapie a ty wymykasz sie po nocach na te wycieczki:)))
nonka 4 , prosze bardzo:) tak jest fajnie porozmawiac o roznych nowosciach kulinarnych, i tak wszystkiego sie jeszcze nie zna:) Solami jestem zachwycona, bo naprawde maja rozne smaki. Pozdrawiam
ja znałam tylko sól morską, kamienną i zwykłą kuchenną, oczywiście udało mi sie znaleść na jarmarku dominikańskim sól czosnkowa i sól ziołową są bardzo smaczne ale zaintrygowała mnie sól czarna tudzież sól wędzona napewno sie w nie zaopatrzę mimo wysokich cen bo wydaje mi sie że dla leprzego smaku można wydać kazdą sumę Pozdrawiam
sol czerwona z Hawaii, zwana Alaea, uzywana przedewszystkim do solenia miesa wieprzowego
sol wloska morska doprawiona rozmarynem, ja uzywam ja do wszystkiego gdzie pasuje
czarna sol , ktora uzywam do roznych salatek. Najladniej wyglada doprawiona ta sola salatka z bialym serem mozarelli. Efekt fajny:)
Podaje adres na strone o roznych rodzajach sol. Bardzo ciekawe, wprawdzie po angielsku, ale zdjecia sie rozumie:)
http://www.saltworks.us/salt_info/si_gourmet_reference.asp
ja lubie uzywac wedzonej :)
najlepiej na swiezej rybce z grilla :):):):) smak niesamowity daje :)
Odpowiedz zbiorowa: ja tez uzywam jak Bodek sol wedzona do rybki, nie tylko z grilla, ale i tej patelnianej ( sol z Pacyfiku, wedzona drzewem olchowym wylacznie), uzywam rowniez soli boliwijskiej do sztukmies (sol z wysuszonego morza, aktualnie 3000m ponad),
jak rowiez soli czarnej hawajskiej, tzw wulkanicznej (czarna jak smola). Nie wiem czy to sa male przygrywki dla turystow, byc moze, bo sole kupowalam w bardzo ekologicznych sklepikach, wiec tym bardziej. A propos, powiem Wam w zwiazku z oliwa ryzowa, bo popadlam w kompleksy nieudactwa, wiec zaczelam sie doinformowywac w najwiekszym supermarkecie chinskim w Paryzu (Tang Frères), gabarytow jakiegos Auchan gdzie nie uswiadczysz oleju ryzowego na polkach z olejami, natomiast na malej poleczce z produktami prawie farmaceutycznymi stoja takie trzy wypierdki mamuta, wsrod nich olej ryzowy.
A Chinki przepytane na okolicznosc, mowia ci, ze wylacznie olej arachidowy... Albo pamiec zbiorowa jest krotka, albo emigranci buduja jakies nowe pamieci. Co do Chinczykow watpie, bo importuja nieprawdopodobne smierdzielstwa, chodzby owoc pod tytulem "durian".
Przypuszczam, ze Boliwijczycy nie wiedza aktualnie nic o wlasnej soli, tak jak Chinczycy o oleju ryzowym.
Niech zyje marketing, niech zyje zachod , a kiedys sobie i tubylcy przypomna (bacznie patrzac w telewizor) o tym co mieli.
Słuchajcie...ja się czuję jakbym się dopiero urodziła. Pewnie Was zaskoczę, ale w życiu nie słyszałam, ze jest tyle rodzajów soli . Chętnie bym kupiła taką np. wędzoną. Myślicie, że jest szansa doszukać sie takiego "cuda" w Polsce?
Smakosiu, napewno musi sie gdzies dostac, a jak nie popros Luckystar o kupno:)
No prosze, a juz sie martwilam, ze mam za malo bagazu ..... jak to dobrze, ze ludzie za czlowieka mysla ;))))
Luckystar, to tylko pare gramow razy wszystkich co chca kupic te sole:))) Juz masz import i biznes zagwarantowany:))))))
Hahaha ja nie szukam (narazie) zrodla dodatkowego dochodu :))) a przy okazji to przeciez Ty masz blizej ze Szwecji :))))
No widzisz Marylko...już masz co targać.Chętnych na sól wędzoną jest sporo więc spokojnie organizuj wielki wór i pakuj go na plecy :-DDD
Milo porozmawiac o tym i tak :) Pozdrawiam
Nawiązując jeszcze na moment do oleju ryżowego. Sprawdziłam opakowanie i pisze, że wyprodukowane w Tajlandii
A ja pytalam znajome Japonki czy znaja olej ryzowy. NIE ZNAJA! Pierwszy raz slyszaly to ode mnie, niemniej obiecaly
rozejrzec sie po marketach, moze cos takiego stoi na polkach?
Mari, zerknij tutaj http://www.przyprawy.net/product_info.php?products_id=614 albo tutaj http://www.przyprawy.net/product_info.php?products_id=764.
Kurjumo, dziekuje za linki. Poczytalam sobie o oleju i nie tylko............... Pozdrawiam. Mari
Normalnie jestem w szoku!!!
Czy smak tych wszystkich soli- różni się?
No właśnie! I gdzie to można wszystko kupić?
W niektórych sklepach jest sól morska- w niektórych jest sól np atlantycka z jakimis ziołami... Jakaś sól dietetyczna...
Ale czarna?
Czerwona?
Wędzona? ( nawet nie wiedziałam, ze mozna uwędzić sól!!!!)
Wszystko mozna uwedzic:)
Tyle rodzajów i kolorów soli. A u nas nie można kupić soli gruboziarnistej - takiej do młynka (tylko w młynku). Wszystkie dostępne zamiast się ładnie mielić, sypią się z młynka jak z solniczki. Szukałam i w Warszawie, i w Jeleniej Górze no i u siebie na miejscu.
Ostatnio zaś przywozilam Czech.
Nie macie przypadkiem wrażenia, że coraz mniej zawartości soli w soli?
To samo można powiedieć o cukrze.
Ekkore, to tylko dobrze jak uzywa sie sole mniej "slone". Sol jest potrzebna do przezycia, ale my w krajach cylizowanych uzywamy za duzo soli i potem cierpimy na choroby serca, wysokie cisnienie,,,
Cukier to nie wiem, dla mnie jest cholernie slodki:)
Szczerze mówiąc, używam wyłącznie takiej morskiej jodowanej 'Kotanyi'. Z tych naturalnych słyszałam jeszcze o czarnej. Jestem otwarta na nowości, więc gdyby w moim małym miasteczku pojawiła się którakolwiek, z pewnością dokonałabym zakupu
Ah, mam pytanie, tineczko... Czy możesz mi napisać, czym różni się ta czarna sól od takiej zwykłej? Czytałam, że smak ma inny, ale - jak już pisałam - mam tylką morską i o innych nie mam pojęcia
Shaera, jak juz napisalam smak i kolor jest zwiazany z koncentracja wegla w mineralnej soli czarnej.
Tez nie mialem pojecia o tym, ze takie cuda sa. W sumie jednak- to sa sole dosmaczane po prostu. Mnie osobiscie bardzo zainteresowala ta wedzona - chcetnie bym uslyszal o mozliwosciach nabycia jej w Polsce.
Nie bardzo tez rozumiem to co napisala ekkore - po co gruboziarnista mielic w mlynku? Przeciez to nie pieprz, ktory swiezo zmielony ma swoje walory. Sens gruboziarnistej widzialbym wtedy, kiedy ziarenko trafia do japy - i da sie w sposob oczywisty wyczuc to skupienie soli w ziarenku.
Moje podniebienie nie jest tez w stanie docenic walorow morskiej - ot slona po prostu - w koncu to NaCl, jezykiem nie wyczuwam mikro- i makroelementow jakie w niej tkwia
Nie wyobrażam sobie, żeby posolić plasterek pomidora choćby kilkoma ziarenkami takiej soli- chyba słony smak pozostałby mi do końca życia...
a nie fajnie jest przygryzac kruchego paluszka z ziarenkami soli?
Chcialbym jednak dowiedziec sie jaka przewage ma morska nad zwykla? Wyczuwacie smakowa przewage?
Ja wyczuwam...
Jest bardziej słona.
Wszystko mi z taką bardziej smakuje- ale to może taki efekt "placebo"... jak sobie myśle, ze jest z morza, jakies dobre skojarzenia mi się nasuwają...
Co do kruchego paluszka- to masz rację, tylko, ze sól, którą ja akurat mam ma znacznie większe kryształki...
Agik, masz dobry "jezyk" hi, oczywiscie , ze jest roznica smkowa miedzy solami:)
Marinik, jest roznica smakowa miedzy solami:) Sol jak wiesz to NaCl, ale sol rafinowana posiada 100% natrium. Sole mineralne wydobywane z morza, gor, wulkanow maja mniej natrium ( 98% ) i dlatego roznia sie smakiem. Czyli sole o ktorych pisze sa mniej slone.Te sole sa naturalnymi solami.Sol czerwona z Hawaii ma naruralny kolor z powodu duzej koncentracji zelaza w minerale. W zaleznosci od miejsca wydobywania smakuja weglem, siarka albo zelazem itd,,,Na przyklad w Boliwii wystepuje naturalnie rozowa sol. Wydobywa sie sol z Himalaji rowniez.
To skąd to wrażenie wiekszej "słoności" ? Naprawdę takie mam... w dodatku daję tej soli mniej do wszystkiego..., bo mniejsza ilość całkowicie wystarcza- przynajmniej dla mnie...
Wlasnie o to chodzi, krysztaly sa wieksze i daje sie tej soli mniej:)
No tak, ale ja mówię o porównywalnej ilości...
W dodatku ja przeważnie kryształki rozbijam w moździeżu, albo rozdrabniam w młynku...
Bo kochana, masz juz jezyk wycwiczony na smak slony mniej slonej soli:))
Agik to to znaczy te dwa procenty skladnikow mineralnych daja wlasnie nie tylko smak ale jakby to powiedziec lamia smak czystej sol(natrium) tak ze wydaje sie on pelniejszy, bogatszy. W zwiazku z tym uzywasz mniej bo sie lepiej komponuje.
Wlasnie Dorotko, na tym to polega:)
NaCl to jest chlorek sodu.. czyli sól. Natrium to jest sód. Nie mozna powiedziec, ze sól rafinowana to jest 100% sód :) ..bo jest to chlorek sodu :)
Osobiscie, uzywam grubej soli morskiej, ktora miele w mlynku ceramicznym. Daje ona zupelnie inny smak, niz sol rafinowana.
Kiedys pytalam Bahusa w sprawie jednej pieczeni..i polecil mi posolic mieso gruba sola z mlynka, jako ze inaczej soli (przyprawia) ona mieso niz zwykla. Faktycznie, pieczen wyszla extra.
Ciekawostka na temat soli... w Wieliczce.. sprzedaja sol himalajska, ta rozowa... jako pamiatke :) takie wielkie krysztaly :) hahaha...a moze Wieliczka jest tak gleboka kopalnia soli..ze wychodzi na wylot ..wlasnie w Himalajach ;))
dziekuje za sprostowanie. Pizdrawiam serdecznie!
ojej Dorotko he he
no co porzadek musi byc...basta
no nic nic - ale wesolo mi sie zrobilo po tych Twoich pizdrowieniach
no to siup i bedzie jeszcze weselej nam sepom i hienom o!
chetnie chetnie - SIUP !!!!!
i znowu w pijanym widzie cos sie wymknie:)))) Siup!
juz odkrylam hahahahahaha no pi....ne na klawiature ze smiechu. Moze sie jakis moderator zlituje i poprawi. Kulajaca sie ze smiechu Dorota zza plota
albo zostawi dla rozweselenia towarzystwa po ostatnich spieciach....
NIEEEEE protestuje !!! przeciez to takie urocze !!!!!!!!!!!!!
Sirdeczni dzinkuje za pizdrowinia
Oczywiscie, masz racje mialam na mysli natriumklorid, sorry:))) jak ktos spozyl natrium (sode) w miedzy czasie i tak nie umrze:))) Wlasnie , dobrze piszesz, jest roznica w smaku miedzy solami.
Mam taki kawalek bloku soli z Wieliczki, podobno ma lecznicze wartosci i stoi w sypialni:) Kolor ma lososiowy/pomaranczowy.Nazywaja taka sol Halit. Napewno nie jest to sol himalajska hahaha,,,,,:))
Szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałam nad sensem mielenia - skoro mam młynek to wypadałoby mielić (jakaś logika w tym jest prawda?). Poza tym taki gruby ziaren w jednym kawałku to chyba zbytnie skoncentrowanie na jedną jednostkę miary przestrzeni - lepiej go rozproszyć. Po zmieleniu sól ładnie wygląda wizualnie - nie jest drobna, ładnie się skrzy.
Co do walorów smakowych - każda sól jest tylko solą, mniej lub bardziej słoną (zastanawia mnie dlaczego)
Marinik, zerknij tutaj: http://sklep.amus.pl/index.php?SID=c0c043aeae1695f651ee9391c7bb4cf3&stest=1&kd=1&dzial=23&id=243
Tyle juz lat zyje , a jestem kompletnie zielona:) Do tej pory znałam bardzo niewiele rodzajów soli; kamienna,jodowana i morska . To co tu zostało pokazane to dla mnie nowość. Gdzie tego szukać? Pozdrawiam . Grazyna
Szukalam u siebie na necie soli wedzonej a znalazlam papryke slodka WEDZONA. 34 g za 23 korony. W sklepie internetowym - dochodzi oplata za wyslanie, bagatela 99 koron. Soli wedzonej nie maja ale gdzies musi byc bo w przepisach wystepuje. Pozdrawiam. Mari
Mari a ja szukam wedzonych pomidorow w puszkach, jadlam je tylko w USA, smak niesamowity:)
Grazynko, nie wiem gdzie w Polsce sa te sole, powinno dostac sie w sklepach internetowych. Jak nie , to ja zaloze firme i bede je sprzedawala:) Powiem tylko, ze te sole sa drogie i moze to jest powodem braku ich na polskim rynku? Pozdrawiam tineczka
Tineczko , to chyba musisz założyć firmę :) albo sprzedaż wysyłkową. Ja już zamawiam:))) Pozdrawiam .Grazyna
Wiele lat temu można było kupić sól kamienną Julian. Niestety obecnie jest nie do kupienia - została zamknięta kopalnia w Bochni skąd sól pochodziła. Myślę, że swój wspaniały smak zawdzięczała obecności i proporcji poszczególnych mikroelementów. Były to wapń, magnez,
żelazo, jod, mangan, miedż, lit, selen, cynk i inne. Ja miałam chęć może nie jeść, ale smakować, tę sól samą. Dziś to tylko wspomnienie. Sól miała odcień szaro - zielonkawy. Nigdy później tak dobrej soli nie spotkałam, a próbowałam różnych - kamienną z Wieliczki, morską, drobną i gruboziarnistą, z dodatkami smakowymi i ziołami (nie próbowałam jednak ani czarnej ani wędzonej). Mam jednak takie przekonanie (może dlatego, że to już historia), że soli Julian nic nie przebije.
Napewno masz racje z tym smakiem soli Julian:) Jest jednak tyle roznych rodzajow soli i dopuki sie nie posmakuje wszystkich, ciezko powiedziec, ktora najlepsza na swiecie. Wszystkie sole posiadaja smak otrzymany ze srodowiska (mineralow), klimatu, itd. Sole morskie tez sie roznia smakiem w zaleznosci gdzie sa wydobywane. Moja mama mowi zawsze, ze dzisiaj nic tak dobrze nie smakuje jak kiedys w jej dziecinstwie:)
Musze wam pokazac jak sie otrzymuje sol w Boliwii
Zdjecie jest z Wikipedia i wygralo konkurs w roku 2006 na najlepsze zdjecie.
Bardzo ciekawa procedura, prawda :)
Znalazłam taki link (sprzedaja sól wędzoną) : http://sklep.amus.pl/index.php?SID=c0c043aeae1695f651ee9391c7bb4cf3&stest=1&kd=1&dzial=23&id=243
Tu można kupić czarną sól i poczytać jakie ma właściwiści: http://www.helfy.pl/kala-namak-czarna-sol
http://www.helfy.pl/kala-namak-czarna-sol prosze:)
No to Luckystar bedzie miala lzejszy bagaz:) A ja nie zarobie na eksporcie soli :(((
strasznie tam drogo...a ta sól to zaledwie po 8 i 10 dag! szok!
a pieprz wędzony też mają..
tu chyba taniej..tak na pierwszy rzut oka..
http://www.masala.com.pl/index.php?k113,trs
http://sklep.amus.pl/index.php?SID=c0c043aeae1695f651ee9391c7bb4cf3&stest=1&kd=1&dzial=23&id=243
kurcze nie moglas znalezc latwiejszego:)
Dziękuję za "zniebieszczenie"! :-)
hmmm... 11 i 16 zł... No niby nie dużo- wpisuję do biznes planu na rok 2010 :))
Ale dobrze, ze wiem, zę jest ...
Dzięki Smakosiu ... swoją drogą niezły z Ciebie "szperaczek"...
Napocilam sie niesamowicie:))
A właśnie- jak to się robi?
jak jakiś podany link jest nieaktywny? to, zeby sobie obejżeć- to co trzeba zrobić?
Trzeba go skopiować (zakreślić za pomocą lewego przycisku myszki, potem prawym przyciskiem otworzyć polecenie "kopiuj")a na koniec kliknąć na okno wpisywania adresu i z pomocą prawego przycisku myszki kliknąć na słowo "wklej". Strasznie namieszałam, czy da się coś z tego zrozumieć? :-) Kurcze, w pracy wklejam linki aktywne a domowy komputer nie chce tego robić.
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=149983&post=149983&offset=0
agik tu masz lekcje :)
To jest chyba lekcja dla tych, którzy chcą wkleić link aktywny. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale Agik chyba pytała jak to zrobić, żeby otworzyć link,który został wpisany w komentarze a nie jest aktywny.
Dokładnie o to pytałam...
Lekcję poczytałam, ale mi i tak na nic, bo to okienko "wstaw/edytuj link" mam jaśniutkie- nieaktywne...
dlatego tam odeslalem -- bo jest pokazane jak wklejac link a potem jak go uaktywnic:)
super!!!
Wyglądają jak kopce kreta!!!!
Hi- na księzycu nie byłam ( no, może parę razy na orbicie...), a kopiec kreta widziałam- może stąd moje skojarzenie :)))
Agik, ja juz nie wytrzymam wiecej:))) Na jakie orbity Ty jezdzisz?? Pare razy??? We snie, w marzeniach , czy w lozku??? On chrapie a ty wymykasz sie po nocach na te wycieczki:)))
Hi- nie mówiłam, że teraz :) Zresztą teraz go nie lubię...
Dzięki za dokształcenie))też nie wiedziłam,że istnieje taka sól (oprócz morskiej czystej i z ziołami)
jak to człowiek co dzień się czegoś uczy..no..
nonka 4 , prosze bardzo:) tak jest fajnie porozmawiac o roznych nowosciach kulinarnych, i tak wszystkiego sie jeszcze nie zna:) Solami jestem zachwycona, bo naprawde maja rozne smaki. Pozdrawiam
ja znałam tylko sól morską, kamienną i zwykłą kuchenną, oczywiście udało mi sie znaleść na jarmarku dominikańskim sól czosnkowa i sól ziołową są bardzo smaczne ale zaintrygowała mnie sól czarna tudzież sól wędzona napewno sie w nie zaopatrzę mimo wysokich cen bo wydaje mi sie że dla leprzego smaku można wydać kazdą sumę
Pozdrawiam
ciesze sie , ze zainspirowalam Ciebie do poznania innych smakow soli:) Pozdrawiam serdecznie