Mam zamrożony ugotowany ryż.Chciałam go wykorzystać jako dodatek do drugiego dania.Czy znacie jakieś sposoby jak go przyrządzić?Czy tylko odgrzać do w mikrofeli?Pozdrawiam
W uzupełnieniu Anay w temacie "warzywka": na oleju zeszklić małą cebulę, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, chwilę posmażyć, zetrzeć na tarce marchewkę, kawałek selera, pokroić drobno pół papryki czerwonej i dusić to razem chwilę do pożądanej miękkości warzyw. Doprawić solą, curry, pieprzem, dodać garstkę pokrojonej natki pietruszki. Do tego wrzucić Twój ryż, wymieszać i gotowe :)
A ja proponuję tzw. "ryż po bałkańsku" :usmażyć na oliwie groszek i marchewkę (mrożonka) i paprykę pokrojoną w kosteczkę, jak warzywka będą gotowe dodać odgrzany ryż. Później tylko koncentrat pomidorowy (zależy od ilości, tak do smaku), sól i jak ktoś lubi pikantny to dużo pieprzu i gotowe. Kolorowe i bardzo smaczne, dla mnie może stanowić danie bez żadnych mięsnych dodatków. Pozdrawiam
Moze ryz curry Do ugotowanego ryzu dodajesz mleka (tyle zeby go zalac, ale nie za duzo) i kostke rosolowa. Jak ryz napecznieje mlekiem posypujesz wszystko curry i dokladnie wymieszasz. Kostki rosolowej i curry dodajesz tyle ile lubisz - musisz poprobowac.
Tak jak inne uzytkowniczki napisaly odgrzewam ryz z poprzedniego dnia. Niestety z ryzem gotowanym mrozonym mialam zle doswiadczenia. odgrzewany zrobil sie zbyt miekki i jak dla mnie niesmaczny. Probowalam i smazyc i odgrzewac nad para na sicie. Ja uzywam takiego ryzu tylko do golabkow czy kotletow badz farszu. Ale to rzecz gustu.
a ja proponuje rozmrozic ryz w goracej wodzie potem zahartowac w zimnej. nastepnie na patelni cebulka czosnek i papryka- w kawaleczki drobne wszystko, przesmazyc polaczyc z ryzem i na wolnym ogniu podgrzac zeby sie nie przypalil i nie byl za tlusty
gołabki, faszerowana papryka(farsz z mięsem mielonym),albo zapiekanka z jabłkami i cynamonem.ryzo w naczyniu zaroodpornym prezlyz pokrojonymi w pol plasterki jablkami,na kazda wastwe jablek daj cukier i cynamon.zapiekaj w piekarniuku(okolo pol godziny) podawaj ze smietana
Mam zamrożony ugotowany ryż.Chciałam go wykorzystać jako dodatek do drugiego dania.Czy znacie jakieś sposoby jak go przyrządzić?Czy tylko odgrzać do w mikrofeli?Pozdrawiam
Podsmażyć warzywka na patelni, dodać ryż, żeby się zagrzał a na koniec wbić jajko - zamieszać :)) i masz dodatek rodem z knajpy azjatyckiej.
aha, no i możesz zrobić z niego kotleciki :)) takie ryżowe krokieciki-kotleciki.
W uzupełnieniu Anay w temacie "warzywka": na oleju zeszklić małą cebulę, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, chwilę posmażyć, zetrzeć na tarce marchewkę, kawałek selera, pokroić drobno pół papryki czerwonej i dusić to razem chwilę do pożądanej miękkości warzyw. Doprawić solą, curry, pieprzem, dodać garstkę pokrojonej natki pietruszki. Do tego wrzucić Twój ryż, wymieszać i gotowe :)
A ja proponuję tzw. "ryż po bałkańsku" :usmażyć na oliwie groszek i marchewkę (mrożonka) i paprykę pokrojoną w kosteczkę, jak warzywka będą gotowe dodać odgrzany ryż. Później tylko koncentrat pomidorowy (zależy od ilości, tak do smaku), sól i jak ktoś lubi pikantny to dużo pieprzu i gotowe. Kolorowe i bardzo smaczne, dla mnie może stanowić danie bez żadnych mięsnych dodatków. Pozdrawiam
Moze ryz curry
Do ugotowanego ryzu dodajesz mleka (tyle zeby go zalac, ale nie za duzo) i kostke rosolowa. Jak ryz napecznieje mlekiem posypujesz wszystko curry i dokladnie wymieszasz. Kostki rosolowej i curry dodajesz tyle ile lubisz - musisz poprobowac.
Tak jak inne uzytkowniczki napisaly odgrzewam ryz z poprzedniego dnia. Niestety z ryzem gotowanym mrozonym mialam zle doswiadczenia. odgrzewany zrobil sie zbyt miekki i jak dla mnie niesmaczny. Probowalam i smazyc i odgrzewac nad para na sicie. Ja uzywam takiego ryzu tylko do golabkow czy kotletow badz farszu. Ale to rzecz gustu.
a ja proponuje rozmrozic ryz w goracej wodzie potem zahartowac w zimnej. nastepnie na patelni cebulka czosnek i papryka- w kawaleczki drobne wszystko, przesmazyc polaczyc z ryzem i na wolnym ogniu podgrzac zeby sie nie przypalil i nie byl za tlusty
gołabki, faszerowana papryka(farsz z mięsem mielonym),albo zapiekanka z jabłkami i cynamonem.ryzo w naczyniu zaroodpornym prezlyz pokrojonymi w pol plasterki jablkami,na kazda wastwe jablek daj cukier i cynamon.zapiekaj w piekarniuku(okolo pol godziny) podawaj ze smietana