Forum

Kuchenne porady

sposób na ryż...

  • Autor: edyyta Data: 2008-09-01 13:32:47

    Mam zamrożony ugotowany ryż.Chciałam go wykorzystać jako dodatek do drugiego dania.Czy znacie jakieś sposoby jak go przyrządzić?Czy tylko odgrzać do w mikrofeli?Pozdrawiam

  • Autor: anay Data: 2008-09-01 13:35:02

    Podsmażyć warzywka na patelni, dodać ryż, żeby się zagrzał a na koniec wbić jajko - zamieszać :)) i masz dodatek rodem z knajpy azjatyckiej.

  • Autor: anay Data: 2008-09-01 13:35:41

    aha, no i możesz zrobić z niego kotleciki :))   takie ryżowe krokieciki-kotleciki.

  • Autor: anna-gu Data: 2008-09-01 15:10:43

    W uzupełnieniu Anay w temacie  "warzywka":  na oleju zeszklić małą cebulę, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, chwilę posmażyć, zetrzeć na tarce marchewkę, kawałek selera, pokroić drobno pół papryki czerwonej i dusić to razem chwilę do pożądanej miękkości warzyw. Doprawić solą, curry, pieprzem, dodać garstkę pokrojonej natki pietruszki. Do tego wrzucić Twój ryż, wymieszać i gotowe :)

  • Autor: Madzik545 Data: 2008-09-01 19:37:45

    A ja proponuję tzw. "ryż po bałkańsku" :usmażyć na oliwie groszek i marchewkę (mrożonka) i paprykę pokrojoną w kosteczkę, jak warzywka będą gotowe dodać odgrzany ryż. Później tylko koncentrat pomidorowy (zależy od ilości, tak do smaku), sól i jak ktoś lubi pikantny to dużo pieprzu i gotowe. Kolorowe i bardzo smaczne, dla mnie może stanowić danie bez żadnych mięsnych dodatków. Pozdrawiam

  • Autor: Shanna Data: 2008-09-01 19:47:49

    Moze ryz curry
    Do ugotowanego ryzu dodajesz mleka (tyle zeby go zalac, ale nie za duzo) i kostke rosolowa. Jak ryz napecznieje mlekiem posypujesz wszystko curry i dokladnie wymieszasz. Kostki rosolowej i curry dodajesz tyle ile lubisz - musisz poprobowac.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-02 07:41:21

    Tak jak inne uzytkowniczki napisaly odgrzewam ryz z poprzedniego dnia. Niestety z ryzem gotowanym mrozonym mialam zle doswiadczenia. odgrzewany zrobil sie zbyt miekki i jak dla mnie niesmaczny. Probowalam i smazyc i odgrzewac nad para na sicie. Ja uzywam takiego ryzu tylko do golabkow czy kotletow badz farszu. Ale to rzecz gustu.

  • Autor: karolinkaj Data: 2008-09-13 16:22:11

    a ja proponuje rozmrozic ryz w goracej wodzie potem zahartowac w zimnej. nastepnie na patelni cebulka czosnek i papryka- w kawaleczki drobne wszystko, przesmazyc polaczyc z ryzem i na wolnym ogniu podgrzac zeby sie nie przypalil i nie byl za tlusty

  • Autor: Olciaa Data: 2008-09-13 23:02:41

    gołabki, faszerowana papryka(farsz z mięsem mielonym),albo zapiekanka z jabłkami i cynamonem.ryzo w naczyniu zaroodpornym prezlyz pokrojonymi w pol plasterki jablkami,na kazda wastwe jablek daj cukier i cynamon.zapiekaj w piekarniuku(okolo pol godziny) podawaj ze smietana

Przejdź do pełnej wersji serwisu