Słuchajcie, kobietki, ja go nie kupiłam. Dostałam go od koleżanki po fachu, która miała ich sporo,od kogoś dostała i rozmnożyła, w pracy. Jest naprawdę piękny, kwiatów co niemiara - listki grubsze, a z kwiatów nektar jakiś wypływa. Podparłam go, bo był ciężki i zwieszał się ku dołowi. Co to za pięknota? Nie wiem.
Ten kwiat to eschynantus (aeschynantus). Najlepsze jest miejsce dobrze oświetlone o rozproszonym świetle. Latem temp. 20-25 ° C, zimą 16-18. Bardzo wrażliwa na zalanie korzeni - podlewać umiarkowanie, miękką wodą o temp. pokojowej, zimą mniej podlewać. Zasilać nawozami dla roślin kwitnących co 2-3 tygodnie w okresie od kwietnia do września. Przesadzać nie częściej niż co 3 lata, podłoże lekkie i próchnicze o odczynie lekko kwaśnym pH 5-6. Rozmnażać przez sadzonki z wierzchołków pędów.
Zgadzam się. To jest Aeschynanthus. Miałem kiedys w domu, ale nie prowadziłem go przy patyku, tylko swobodnie sobie zwisał. Bardzo efektowny kwiat i dośc łatwy w uprawie. Po pewnym czasie zaczyna gubic liście, wiec trzeba po prostu zrobic sadzonki wierzchołkowe i umieścic w ziemi (chociaż mi sie bardziej sprawdzało wsadzanie do wody i czekanie aż puszczą korzonki... ale zawsze istnieje ryzyko, że sadzonki zgniją nim puszcza te korzonki... ;) ).
Może ktoś wie, co to za kwiat?
Dostałam wczoraj, bardzo mi się podoba, ale nie wiem ani jak się nazywa ani jak się nim zajmować.
Proszę o informacje..
cudowny...ale nazwy nie znam , poczekamy na odpowiedź i pewnie sobie taki kupię:)
Wygląda na jakiś rodzaj lilii.
Słuchajcie, kobietki, ja go nie kupiłam.
Dostałam go od koleżanki po fachu, która miała ich sporo,od kogoś dostała i rozmnożyła, w pracy.
Jest naprawdę piękny, kwiatów co niemiara - listki grubsze, a z kwiatów nektar jakiś wypływa.
Podparłam go, bo był ciężki i zwieszał się ku dołowi.
Co to za pięknota? Nie wiem.
Dziewczyny to jest Dipladenia Mandevilla kwiat piekny ale delikatny ,są równiez białe i różowe.
http://www.superogrod.pl/383,encyklopedia.html
http://www.garden-services.com/gallery/plants/DSC_4913_Mandevilla.htm
http://www.swiatkwiatow.pl/dipladenia-mandevilla-8211-dipladenia-id408.html
Kolezanka musi mieć rekę do kwiatów
Pozdrawiam
Nie, to nie jest to Dipladenie Mandevilla to ja mam na balkonie i nie jest to podobne do kwiatka piegusowej....szukamy dalej
Moglabys machnac fotke z gory?
To mi wygląda na gardenię (Jaśminoides)... ale nie wiem, czy on pachnie??? bo gardenia pachnie tak jak jej nazwa mówi tak jak jaśmin..
Najlepsze jest miejsce dobrze oświetlone o rozproszonym świetle. Latem temp. 20-25 ° C, zimą 16-18. Bardzo wrażliwa na zalanie korzeni - podlewać umiarkowanie, miękką wodą o temp. pokojowej, zimą mniej podlewać. Zasilać nawozami dla roślin kwitnących co 2-3 tygodnie w okresie od kwietnia do września. Przesadzać nie częściej niż co 3 lata, podłoże lekkie i próchnicze o odczynie lekko kwaśnym pH 5-6.
Rozmnażać przez sadzonki z wierzchołków pędów.
:) i sprawa się rozwiązała. no i wygląda też na to, że kwiat ma zwisać :)
Uff...cale szczescie bo juz od szukania to tylko kwiatki mi widnieja w oczach.....kwiat przesliczny..powodzenia
Tak, to będzie to. Trudna nazwa!
Dzięki wszystkim!
Jeszcze dwa zdjęcia, drugie trochę prześwietlone.
Zgadzam się. To jest Aeschynanthus. Miałem kiedys w domu, ale nie prowadziłem go przy patyku, tylko swobodnie sobie zwisał. Bardzo efektowny kwiat i dośc łatwy w uprawie. Po pewnym czasie zaczyna gubic liście, wiec trzeba po prostu zrobic sadzonki wierzchołkowe i umieścic w ziemi (chociaż mi sie bardziej sprawdzało wsadzanie do wody i czekanie aż puszczą korzonki... ale zawsze istnieje ryzyko, że sadzonki zgniją nim puszcza te korzonki... ;) ).
Jest w sprzedaży ukorzeniacz, Macza się w nim łodyżkę i do żiemi. Bardzo dobry.
Mam takiego samego kwiatka dopiero zaczyna kwitnac,ale ma bardzo duzo pączków.Zauwazyłam ze lubi byc obficie podlewany i stanowisko słoneczne
a może ktoś wie co to za kwiaty
Pierwszy kwiat to jest jakiś szczepiony kaktus na podtsawce z Euphorbia, a drugi to chyba też jakaś Euphorbia, ale nie jest pewien.