Witam :) Jestem początkującą kucharką i chciałabym poprosić Was o radę... Chciałabym zrobić na dzisiejszy obiad udka pieczone z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis14979.html
Jak długo powinnam piec te udka? Jak sprawdzić czy są dostatecznie "upieczone"? Mam udka z domowej kury (od babci ^^ ), czy mogę je zrobić wg przepisu - surowe, czy wcześniej potrzymać je w jakiejś marynacie, a może podgotować chwilę? Bardzo proszę o pomoc...
Faktycznie jak już tutaj pisano rosół z wiejskiej kury to teraz rarytas. Nigdy ze sklepowej nie będzie taki aromatyczny i smaczny. A udka wpanierce też są wyśmienite.
Ja po wyjęciu z rosołu smaże przyprawione solą, pieprze i papryką udka na masełku az sie zezłocą. Są pyszne. Można też surowe udka upiec wcześniej wkładając pod skórę masło wymieszane z dowolnymi ziołami, czosnkiem, sola i pieprzem. Piecze się je ok godziny polewając sosikiem jaki z nich wypływa.
Użytkownik crisen napisał w wiadomości: > Możesz zrobić rosół. Wyjąć wcześniej udka opanierować jak kotlet i > usmażyć. Pyszne.Pozdrawiam!
Może będzie to trochę naiwne pytanie ale cóż... czy przed panierowaniem można zdjąć skórę czy panierka nie będzie się wtedy trzymać? Aha i jeszcze pytanko co do rozmrażania udek. Jak rozumiem po prostu wrzucić je do wody i do gotowania same się rozmrożą? Jak długo powinno się gotować mięso?
Witam :) Jestem początkującą kucharką
i chciałabym poprosić Was o radę... Chciałabym zrobić na dzisiejszy obiad udka pieczone z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis14979.html
Jak długo powinnam piec te udka? Jak sprawdzić czy są dostatecznie "upieczone"? Mam udka z domowej kury (od babci ^^ ), czy mogę je zrobić wg przepisu - surowe, czy wcześniej potrzymać je w jakiejś marynacie, a może podgotować chwilę? Bardzo proszę o pomoc...
domowa kura zawsze jest łykowata! Do tego jeśli ktoś nie lubi aromatu krwi- nie polecam :( lepszy jest kurczak!
...być może ja nie umiem przyrządzić! Piszę więc bardzo subiektywnie. Po prostu nie chciano jeść mojej kury :(
ja z takiej kury wolę rosół, a do upieczenia kurczaka.
Możesz zrobić rosół. Wyjąć wcześniej udka opanierować jak kotlet i usmażyć. Pyszne.Pozdrawiam!
Faktycznie jak już tutaj pisano rosół z wiejskiej kury to teraz rarytas. Nigdy ze sklepowej nie będzie taki aromatyczny i smaczny. A udka wpanierce też są wyśmienite.
Ja po wyjęciu z rosołu smaże przyprawione solą, pieprze i papryką udka na masełku az sie zezłocą. Są pyszne. Można też surowe udka upiec wcześniej wkładając pod skórę masło wymieszane z dowolnymi ziołami, czosnkiem, sola i pieprzem. Piecze się je ok godziny polewając sosikiem jaki z nich wypływa.
Użytkownik crisen napisał w wiadomości:
> Możesz zrobić rosół. Wyjąć wcześniej udka opanierować jak kotlet i
> usmażyć. Pyszne.Pozdrawiam!
Może będzie to trochę naiwne pytanie ale cóż... czy przed panierowaniem można zdjąć skórę czy panierka nie będzie się wtedy trzymać? Aha i jeszcze pytanko co do rozmrażania udek. Jak rozumiem po prostu wrzucić je do wody i do gotowania same się rozmrożą? Jak długo powinno się gotować mięso?
Jak stara jest ta twoja kura? Zasluzona w latach (no dobra u kury miesiacach
)kura lepsza jest na rosol lepiej uzyc mlodej kury, kurczaka na pieczyste.