Chciałam się zapytać czy można połączyć ze sobą galaretki czerwoną i pomarańczową??? Czy się wogóle połączą i czy stężeją??? Będę robić ciasto z brzoskwiniami na górze i wymyśliłam, żeby połączyć galaretke brzoskwiniową z truskawkową, żeby otrzymać fajny kolor. Czy wogóle ten pomysł ma sens??? A moze ktos juz taka kombinacje wypróbował??? Pozdrawiam serdecznie.
bez problemu mozesz zmieszać. w końcu skład ten sam, tylko barwniki i smaki inne. Nie będzie najmniejszych problemów jeżeli chodzi o tężenie. Pytanie tylko jak zareagujesz na wymieszane smaki. mnie osobiście to nie przeszkadza (mieszałam galaretki już nie raz), w ten sposób uzyskuję galaretkę owocową (podobnie jak w kompocie), ale każdy ma inne podejście. Może najpierw wymieszaj po łyżeczce każdej z galaretek i zobacz czy akceptujesz smak.
Użytkownik Agnieszka.S. napisał w wiadomości: > Chciałam się zapytać czy można połączyć ze sobą galaretki czerwoną i > pomarańczową??? Czy się wogóle połączą i czy stężeją??? Będę robić ciasto z > brzoskwiniami na górze i wymyśliłam, żeby połączyć galaretke brzoskwiniową z > truskawkową, żeby otrzymać fajny kolor. Czy wogóle ten pomysł ma sens??? A > moze ktos juz taka kombinacje wypróbował??? Pozdrawiam serdecznie. Tego samego producenta łąćzą się znakomicie, ale ja wymyśliłam ciekawszy efekt, bo kładę łyżką tężejące galaretki na przemian kolorami..i też wygląda ciekawie. Pozdrawiam
Nawet galaretki innych firm mozna smialo laczyc ze soba. Ja dodaje nieraz troche jakiegos likieru :) a..... gdy dodac do galaretki o silnym kolorze karminowym (wisniowa) troche likieru curacao blue...to otrzymamy niebieska galaretke... jak nocne niebo :)))
Galaretki mozna rozne laczyc ze soba i eksperymentowac ;) Dodatkowo do galaretki wisniowej dodaje troche soku z wisni, wowczas kolor jest ciemniejszy i adekwatny do koloru wisni ;) Pozdrawiam ;0)
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady. Będę dziś miala duzo pieczenia przed odpustem, więc wypróbuje te galaretki, żeby była jakas odmiana. Pozdrawiam serdecznie
Chciałam się zapytać czy można połączyć ze sobą galaretki czerwoną i pomarańczową??? Czy się wogóle połączą i czy stężeją??? Będę robić ciasto z brzoskwiniami na górze i wymyśliłam, żeby połączyć galaretke brzoskwiniową z truskawkową, żeby otrzymać fajny kolor. Czy wogóle ten pomysł ma sens??? A moze ktos juz taka kombinacje wypróbował???
Pozdrawiam serdecznie.
Łączyłam 2 różne smaki galaretek tego samego producenta i było ok. Stężało prawidłowo.
bez problemu mozesz zmieszać. w końcu skład ten sam, tylko barwniki i smaki inne. Nie będzie najmniejszych problemów jeżeli chodzi o tężenie. Pytanie tylko jak zareagujesz na wymieszane smaki. mnie osobiście to nie przeszkadza (mieszałam galaretki już nie raz), w ten sposób uzyskuję galaretkę owocową (podobnie jak w kompocie), ale każdy ma inne podejście. Może najpierw wymieszaj po łyżeczce każdej z galaretek i zobacz czy akceptujesz smak.
Użytkownik Agnieszka.S. napisał w wiadomości:
> Chciałam się zapytać czy można połączyć ze sobą galaretki czerwoną i
> pomarańczową??? Czy się wogóle połączą i czy stężeją??? Będę robić ciasto z
> brzoskwiniami na górze i wymyśliłam, żeby połączyć galaretke brzoskwiniową z
> truskawkową, żeby otrzymać fajny kolor. Czy wogóle ten pomysł ma sens??? A
> moze ktos juz taka kombinacje wypróbował??? Pozdrawiam serdecznie.
Tego samego producenta łąćzą się znakomicie, ale ja wymyśliłam ciekawszy efekt, bo kładę łyżką tężejące galaretki na przemian kolorami..i też wygląda ciekawie. Pozdrawiam
Nawet galaretki innych firm mozna smialo laczyc ze soba. Ja dodaje nieraz troche jakiegos likieru :) a..... gdy dodac do galaretki o silnym kolorze karminowym (wisniowa) troche likieru curacao blue...to otrzymamy niebieska galaretke... jak nocne niebo :)))
przyda się ta informacja, dzięki Glumandziu :))))
Galaretki mozna rozne laczyc ze soba i eksperymentowac ;) Dodatkowo do galaretki wisniowej dodaje troche soku z wisni, wowczas kolor jest ciemniejszy i adekwatny do koloru wisni ;) Pozdrawiam ;0)
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady. Będę dziś miala duzo pieczenia przed odpustem, więc wypróbuje te galaretki, żeby była jakas odmiana.
Pozdrawiam serdecznie
Gdzieś na WŻ czytałam, że niebieskie galaretki mozna dostać w Kauflandzie. Jak mi sie uda znaleźć ten wątek to Ci dam linka.
To chyba ten wątek: http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=179653&post=182816
Ach dziękuję Wam, jesteście niezawodni :D