Forum

Rozmowy wolne i frywolne

kurs na cukiernika

• Autor: patysiapysia Data: 2008-09-05 18:09:43

Witam serdecznie szukam osoby która robiła kurs na cukiernika  chciałabym się dowiedziec jak to mniejwiecej wygląda  ,chciałabym sobie zrobic taki kurs i po nim jakies uprawnienia ciągnie mnie do tego zawodu ale niestety wykształcenie mam ogólne i ciężko bez szkoły w tym kierunku ratuje mnie jedynie taki kurs .Jezeli ktos może mi pomóc to z góry bardzo dziekuję .
    pozdrawiam

• Autor: Shanna Data: 2008-09-05 19:46:09

moze zapytaj w szkolach cukierniczych. oni czasem takie kursy robia. ja konczylam szkole cukiernicza i wiem ze takie byly.

• Autor: anneau Data: 2008-09-06 13:40:38

ja teżmarzę o byciu cukiernikiem! Ale z tego co wiem najlepiej załapać się po prostu do jakiejś cukierni- tam pod okiem cukiernika uczyć się wszystkiego, zdobyć certyfikat czy dyplom. (tego nie wiem) Kiedyś miałam rozmowę w sprawie pracy jako pomoc cukiernika, ale niestety z racji studiów nie powiedziano mi, że "nie chcą inwestować w kogoś, kto i tak odejdzie potem". Po prostu- musisz dać do zrozumienia, że chcesz zdobyć zawód i gotowa jesteś w nim pracować :)

• Autor: anneau Data: 2008-09-06 13:43:03

hmmm...chyba niejasno napisałam...Po prostu- zakłady cukiernicze nie chcą uczyć kogoś, kto potem im czmychnie z wiedzą. A jak ich przekonać, że nie zwiejesz- tu trzeba się wykazać własnąsiłąsugestii i urokiem osobistym. I pasją do kucharzenia :)

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-09-06 17:10:48

Patysiupysiu jeśli kochasz piec i dekorowac ciasta i torty ( a widze ,ze tak jest ) to radze zabrac ze sobą kilka fotek swoich najładniejszych dzieł i wybrac sie z nimi do cukierni. Jestem przekonana,ze dostaniesz propozycje pracy bo w tych czasach brakuje cukierników. Wcale nie trzeba miec skonczonych kursów czy odpowiedniej szkoły .Mam kontakt z cukiernikami i mówią mi dokładnie to samo,ze brakuje ludzi a szczegolnie takich , którzy kochają to robic i robią to z ogromną pasją.
    W lipcu szukałam stelaża na tort ślubny , znalazlam odpowiedni w jednej z Krakowskich cukierni, rozmawiałam z kierowniczką i zapytała jakie robie torty , pokazałam jej kilka bo miałam przy sobie aparat i wyobraz sobie,ze dostałam propozycje pracy przy dekoracji tortów !! bez zadnego wykształcenia w tym kierunku!! Jeśli naprawde chcesz pracowac w cukierni to posłuchaj mojej rady , zobaczysz ze się uda a w cukierni juz sie Toba zajmą odpowiednio , podszkolą i wprowadzą w ten słodki świat . Tylko licz się z tym,ze jest to ciężka praca .
    Pozdrawiam i trzymam kciuki

• Autor: patysiapysia Data: 2008-09-06 19:10:02

Wiem Dorotko Ja uwielbiam to robić  a wręcz kocham  ja na porprawe humoru jak cos mnie wkurzy lubię cos upichcic to mi sprawia najwięcej radości uwierz mi ja terza na nowy rok zjerzdzam do polski bo jak narzaie siedzę w Paryżu i zxa ierzam coś działać  w kierunku cukiernuczym chciałabym poprostu robic to co sprawia mi newięcej przyjemności  a jest tym pieczenie tortów ,ciast i robienie różnych deserów.Uważam że uda mi sie coś znaleść ale to sie okaże życie kryje w sobie wiele niespodzianek . Pozdrawiam gorąco  Patrycja

• Autor: anneau Data: 2008-09-06 20:51:45

...no tak. NA poczatku byłam zdziwiona...Ale jak zobaczyłam galerięDoroty to jużsięwcale nie dziwię, że Cię chcą przyjąć !! Nie wiem jak smakują, ale wyglądają REWELACYJNIE! Ale niestety to mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że oprócz zamiłowania cukierniczego trzeba mieć też wielki talent plastyczny :(

Przejdź do pełnej wersji serwisu