Dowiedzialam sie ostatnio /czlowiek stale sie uczy/, ze kukurydze nalezy gotowac NIE usuwajac lisci otulajacych kolbe i "wasow". Dopiero po ugotowaniu. Pokazywali to w japonskiej telewizji w programie o przygotowywaniu dan z kukurydzy. Moze wyprobuj a potem daj znac czy jest roznica /bez lisci - z liscmi/.
A ja slyszalam ze ma sie ja gotowac bez soli... bo szybciej sie tak gotuje... i nie jest potem twarda. Solic na koncu i posmarowac maselkiem... lub zrobic specjalne maslo ziolowe.
Tak , masz racje, dodac mozna jeszcze odrobine cukru na koniec gotowania. Zawsze wrzucac do wrzacej wody, ja nie gotuje dluzej niz 10 minut. Potem podaje z maslem solonym ,,, pycha:))))
Agik, kukurydza nie może być przede wszystkim wyschnięta, odchyl liście, zwróc uwagę, czy są zielone i zerknij, czy ziarenka są jędrne tzn, takie pulchne. Jeśli kolba jest wysuszona, to kukurydza po ugotowaniu, nie będzie smaczna.
Wszystkie nadpsute ziarenka kukurydzy, ktorych moze nawet nie widac golym okiem w stanie surowym, zabarwiaja sie na brazowo w trakcie gotowania..tak wiec..gdy sie takie pojawia... to trzeba je wydlubac przed jedzeniem :)))
Jak na zawołanie pojawił sie przepis o gotowaniu kukurydzy w wodzie z cukrem i mlekiem. Zrobiłam i to było pyszne. POlecam szczerze. Co do gotowania w liściach- to jeszcze przede mną- po prostu kukurydza, którą kupiłam była juz obrana, ale na pewno wypróbuję...
Juz znalazlam:) To prawda mleko z woda do gotowania kalafiora, brokol, marchwi uzywam tez. Pokaze Ci co mozesz kupic, zeby "luby" palcow nie parzyl i jadl spokojnie kukurydze:) buziaki:)
Czy ktoś wie, jak ją ugotować, zeby była jadalna?
Dowiedzialam sie ostatnio /czlowiek stale sie uczy/, ze kukurydze nalezy gotowac NIE usuwajac lisci otulajacych kolbe i "wasow".
Dopiero po ugotowaniu. Pokazywali to w japonskiej telewizji w programie o przygotowywaniu dan z kukurydzy. Moze wyprobuj a potem daj znac czy jest roznica /bez lisci - z liscmi/.
Ja gotowałam kolby bez liści (kupione na targu) ok. 20 minut w osolonej wodzie i były bardzo smaczne, mozna polać stopionym masełkiem
A ja slyszalam ze ma sie ja gotowac bez soli... bo szybciej sie tak gotuje... i nie jest potem twarda. Solic na koncu i posmarowac maselkiem... lub zrobic specjalne maslo ziolowe.
Tak , masz racje, dodac mozna jeszcze odrobine cukru na koniec gotowania. Zawsze wrzucac do wrzacej wody, ja nie gotuje dluzej niz 10 minut. Potem podaje z maslem solonym ,,, pycha:))))
Bardzo ciekawe, moge sobie wyobrazic, wcale to nie jest dziwne. Chroni przed przegotowaniem ziaren,,,hmmm trzeba sprobowac:)
a ja sie dowiedzialem, ze najlepiej jej nie jesc w ogole
Czemu?
Wszystkim dziękuje pieknie za odpowiedź...
A wiecie może, jak wybrać najlepszą kukurydzę? Czym kierować się przy zakupie?
Agik, kukurydza nie może być przede wszystkim wyschnięta, odchyl liście, zwróc uwagę, czy są zielone i zerknij, czy ziarenka są jędrne tzn, takie pulchne. Jeśli kolba jest wysuszona, to kukurydza po ugotowaniu, nie będzie smaczna.
Wszystkie nadpsute ziarenka kukurydzy, ktorych moze nawet nie widac golym okiem w stanie surowym, zabarwiaja sie na brazowo w trakcie gotowania..tak wiec..gdy sie takie pojawia... to trzeba je wydlubac przed jedzeniem :)))
Agik, jasno zulte, soczyste po nacisnieciu paznokciem hihi,,, pomaranczowe , wyschniete ziarna sa juz stare, wyschniete. Smacznego!
Jak na zawołanie pojawił sie przepis o gotowaniu kukurydzy w wodzie z cukrem i mlekiem.
Zrobiłam i to było pyszne. POlecam szczerze.
Co do gotowania w liściach- to jeszcze przede mną- po prostu kukurydza, którą kupiłam była juz obrana, ale na pewno wypróbuję...
Agik, gdzie ten przepis? W mleku jeszcze nie gotowalam:)
Juz znalazlam:) To prawda mleko z woda do gotowania kalafiora, brokol, marchwi uzywam tez. Pokaze Ci co mozesz kupic, zeby "luby" palcow nie parzyl i jadl spokojnie kukurydze:)
buziaki:)
a ja też znalazłam :)
Takei urżadzenie mam :) ale tylko jedno...
Dziękuję