Forum

Kuchenne porady

Kukurydza w kolbie

  • Autor: agik Data: 2008-09-05 21:24:42

    Czy ktoś wie, jak ją ugotować, zeby była jadalna?

  • Autor: Mari Data: 2008-09-05 21:57:59

    Dowiedzialam sie ostatnio /czlowiek stale sie uczy/, ze kukurydze nalezy gotowac NIE usuwajac lisci otulajacych kolbe i "wasow".
    Dopiero po ugotowaniu. Pokazywali to w japonskiej telewizji w programie o przygotowywaniu dan z kukurydzy. Moze wyprobuj a potem daj znac czy jest roznica /bez lisci - z liscmi/.

  • Autor: dana39 Data: 2008-09-05 22:03:12

    Ja gotowałam kolby bez liści (kupione na targu) ok. 20 minut w osolonej wodzie i były bardzo smaczne, mozna polać stopionym masełkiem

  • Autor: Glumanda Data: 2008-09-05 22:13:05

    A ja slyszalam ze ma sie ja gotowac bez soli... bo szybciej sie tak gotuje... i nie jest potem twarda. Solic na koncu i posmarowac maselkiem... lub zrobic specjalne maslo ziolowe.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-05 23:22:15

    Tak , masz racje, dodac mozna  jeszcze odrobine cukru na koniec gotowania. Zawsze wrzucac do wrzacej wody, ja nie gotuje dluzej niz 10 minut. Potem podaje z maslem solonym ,,, pycha:))))

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-05 23:10:39

    Bardzo ciekawe, moge sobie wyobrazic, wcale to nie jest dziwne. Chroni przed przegotowaniem ziaren,,,hmmm trzeba sprobowac:)

  • Autor: marinik Data: 2008-09-09 08:32:08

    a ja sie dowiedzialem, ze najlepiej jej nie jesc w ogole

  • Autor: agik Data: 2008-09-09 08:58:34

    Czemu?

  • Autor: agik Data: 2008-09-05 22:32:22

    Wszystkim dziękuje pieknie za odpowiedź...
    A wiecie może, jak wybrać najlepszą kukurydzę? Czym kierować się przy zakupie?

  • Autor: aloiram Data: 2008-09-05 22:52:39

    Agik, kukurydza nie może być przede wszystkim wyschnięta, odchyl liście, zwróc uwagę, czy są zielone i zerknij, czy ziarenka są jędrne tzn, takie pulchne. Jeśli kolba jest wysuszona, to kukurydza po ugotowaniu, nie będzie smaczna.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-09-07 12:17:07

    Wszystkie nadpsute ziarenka kukurydzy, ktorych moze nawet nie widac golym okiem w stanie surowym, zabarwiaja sie na brazowo w trakcie gotowania..tak wiec..gdy sie takie pojawia... to trzeba je wydlubac przed jedzeniem :)))

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-05 23:17:23

    Agik, jasno zulte, soczyste po nacisnieciu paznokciem hihi,,, pomaranczowe , wyschniete ziarna sa juz stare, wyschniete. Smacznego!

  • Autor: agik Data: 2008-09-07 14:03:04

    Jak na zawołanie pojawił sie przepis o gotowaniu kukurydzy w wodzie z cukrem i mlekiem.
    Zrobiłam i to było pyszne. POlecam szczerze.
    Co do gotowania w liściach- to jeszcze przede mną- po prostu kukurydza, którą kupiłam była juz obrana, ale na pewno wypróbuję...

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-07 20:51:31

    Agik, gdzie ten przepis? W mleku jeszcze nie gotowalam:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-07 21:06:13

    Juz znalazlam:) To prawda mleko z woda do gotowania kalafiora, brokol, marchwi uzywam tez. Pokaze Ci co mozesz kupic, zeby "luby" palcow nie parzyl i jadl spokojnie kukurydze:) buziaki:)

  • Autor: agik Data: 2008-09-07 21:15:15

    a ja też znalazłam :)
    Takei urżadzenie mam :) ale tylko jedno...
    Dziękuję

Przejdź do pełnej wersji serwisu