Forum

Kuchenne porady

jakie winko...

• Autor: arabis Data: 2008-09-06 13:56:59

Witam! nie jestem smakoszka win a tymczasem gosci dzisiaj goszczę i wypadałoby podac wino do łopatki wieprzowej jaka upiekłam w sosie żurawinowym... czy ktos moglby mi doradzic jakie wino najlepiej by do niej pasowało? z góry dziękuję.

• Autor: agik Data: 2008-09-06 14:52:17

Czerwone wytrawne ( chyba, ze nikt nie jest smakoszem wina- to wtedy pólwytrawne), albo różowe - ma te wielką zaletę, zę pasuje do wszystkiego... (oprócz czekolady i dań z octem...)

Jelsi chodzi o markę- to Ci nie podpowiem... może tyle tylko, ze niedawno "odkryłam" na nowo krymskie wina z winnicy Massandra. Tyle, zę nie w kazdym sklepie mozna je kupić...

• Autor: arabis Data: 2008-09-06 14:56:53

Bardzo dziekję za podpowiedź. Pozdrawiam oczywiści cieplutko.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-06 19:26:49

Ja bym doradzila co prawda wytrawne ale niezbyt wiele tanin zawierajace. Nie wiem jakie w Polsce wina mozna kupic. Radzila bym takie z nutka jagod, malin  czy owocow lesnych. Czesto pisze to na opakowaniu, butelce wina lub uczynny sprzedawca wiedziec i doradzic powinien. Moze byc rozowe powinno sie fajnie komponowac. Temperatura 18°C, rozowe moze byc chlodniejsze 13.16°C. Na przynajmniej godzine przed konsumcja odkorkowac butelke by wino moglo odetchnac. Najlepiej przelac delikatnie do karafki, Karafke zostawic otwarta(!)Serwowac w kielichach napelniajac je najwyzej do polowy.

• Autor: tineczka Data: 2008-09-06 20:41:13

Wlasnie Dorotko, czerwone  wino pasujace do zurawin jest ciezko dobrac:) Otwieranie butelki nie da takiego samego efektu jak przelanie do karafki. Butelka trzymana  skosnie i powolne wlewanie wina do karafki , zeby tlen rozwinal bukiet smakow wina. Nawet kiepskie, mlode czerwone wino moze lepiej smakowac po dotlenieniu. Haha, nastepny ciekawy temat: wina:)))

• Autor: arabis Data: 2008-09-07 22:24:34

Jeszcze raz bardzo Wam dziewczyny dziekuję!!! łopatka została skonsumowana, wino (półwytrawne czerwone) zostało wypite, wszystkim połączenie smakowało i tenże zestawik zagości chyba u mnie na dobre a przelewać do karafki będę następnym razem... oczywiście po uprzednim zakupieniu karafki jeszcze raz dzięki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu