zależy do czego ta papryka ma być, moja znajoma np. do sałatki uciera paprykę na tarce do warzyw, wtedy skóra zostaje, uciera sie tylko miąższ pokrojonej na kawałki papryki. Słyszałam też , że wkłada się paprykę na chwilę do piekarnika i niestety nie wiem jak i na ile ale podobno sama skóra schodzi.....
W Duce jest taki sprytny ręczny palniczek m.in. na opalenie i zdjęcie skórki z papryki. Cena ok. 50 zł. Z prostszych sposobów : opiec w odkrytym garnku lub na blasze, w piekarniku, aż papryka zacznie lekko czernieć. Przykryć i poczekać, aż zaparuje. Zdjąć skórkę.
głupio mi się przyznać ale nie wiem czy Duce to sklep czy co? jeśli tak to w jakim miescie ja mieszkam w Szczecinie drugi sposób jest tez ciekawy .bardzo dziękuje
Duka to sklep z przedmiotami do kuchni i jadalni. Raczej elegancki i raczej średnio-wyższa półka, niż średnio-niższa. Ale mają bardzo fajne gadżety. Na pewno jest w kilku centrach handlowych w Warszawie, nie wiem jak z innymi miastami.
Jako sposób zamienny dla palnika. Można nabić paprykę na widelec i opalić ją na zwykłym palniku od kuchenki. Skórka po pewnym czasie zaczyna pękać i się marszczyć i wtedy stosunkowo łatwo można ją zdjąć.
Tak napisano na jednym z forum: "...żeby ściągnąć skórke z papryki najlepiej opalić ją nad gazem(ja kładę na palniku bezpośrednio)aż cała skóra będzie spalona tzn.czarna i gorącą wkładam do foliowego worka na minut parę, można też parę razy uderzyć o blat i po chwili skórka sama schodzi".
Chyba robił tak kiedyś Makłowicz. Pewnie można też przypiec ją w piekarniku (aż pojawią się czarne bąble) a potem zostawić na jakieś 10-15 minut w worku foliowym i na koniec potrząsać nim. Ponoć wtedy skóra schodzi a jak nie, to reszta zejdzie pod strumieniem zimnej wody. Ja jednak sama tego nie wypróbowałam. Informacje są wyczytane i zasłyszane.
Nie bardzo rozumiem koniecznosc zdjecia skory z papryki, kiedys uwazalo sie , ze skory pomidorow, papryki przyklejaja sie do sciany zolatka, ale dzisiaj wie sie lepiej:) Jak chcesz miec chrupka , swieza papryke bez skory do salatek, to nie ma innej rady jak obierac:) Wszystkie inne sposoby robia papryke miekka. Ja uwielbiam grylowana , obrana ze skory nawet w swiezych salatkach. Daje taki inny posmak. Sa specjalne narzedzia do bardzo cienkiego obrania skory z jarzyn. Moze ktorys mozesz kupic i sprobowac jaki bedzie wynik. Ja uzywam je do wszystkich warzyw i owocow. Pozdrawiam:)
Właśnie takimi obieraczkami obieram .Myślałam że może ktoś ma lepszy sposób .Obrana papryka myśle że traci witaminy bo zawsze jest ich najwięcej pod skórką .A niestety są osoby które nie mogą jej pogry,zalicza sę do nich moja mama. Dziękuje za pomoc
Oj, to juz rozumiem, jestes kochana, ze myslisz o mamusi! Nie jestem tak bardzo pewna o tych witaminach w skorach. Mysle, ze skora jest pryskana i dobrze sie jej pozbyc:) Duzo witamin zostaje w reszcie papryki a i mama bedzie mogla jesc:) Pozdrawiam tineczka
kto ma sposób na zdjęcie skóry z papryki nie obierając?
zależy do czego ta papryka ma być, moja znajoma np. do sałatki uciera paprykę na tarce do warzyw, wtedy skóra zostaje, uciera sie tylko miąższ pokrojonej na kawałki papryki. Słyszałam też , że wkłada się paprykę na chwilę do piekarnika i niestety nie wiem jak i na ile ale podobno sama skóra schodzi.....
słyszałam także o piekarniku próbowałam nie udało się(może za krótko )dziekuje
W Duce jest taki sprytny ręczny palniczek m.in. na opalenie i zdjęcie skórki z papryki. Cena ok. 50 zł.
Z prostszych sposobów : opiec w odkrytym garnku lub na blasze, w piekarniku, aż papryka zacznie lekko czernieć. Przykryć i poczekać, aż zaparuje. Zdjąć skórkę.
Duka to sklep z przedmiotami do kuchni i jadalni. Raczej elegancki i raczej średnio-wyższa półka, niż średnio-niższa. Ale mają bardzo fajne gadżety. Na pewno jest w kilku centrach handlowych w Warszawie, nie wiem jak z innymi miastami.
W Szczecinie: http://www.duka.com/sklepy.php
Szukaj w tym dużym centrum handlowym STER na ul, Ku Słońcu. Jest usytuowany prawie na rogu, bliżej drugiego wejścia do centrum. Pozdrawiam.
Palniczka można również używać do karmelizowania wierzchu creme brulee.Taki wielofunkcyjny przydaś ;)
Ja zawsze wkładam paprykę na chwilkę do garnka z gotującą się wodą , tylko najpierw lekko nacinam , schodzi jak po maśle .
Czy aby pożniej nie jest za miękka? czy będzie się nadawała jako sórowa? jestem bardzo wdzięczna za pomoc
No nie wiem , trochę bedzie miękka ale najlepiej wypróbuj sama ,
Jako sposób zamienny dla palnika. Można nabić paprykę na widelec i opalić ją na zwykłym palniku od kuchenki. Skórka po pewnym czasie zaczyna pękać i się marszczyć i wtedy stosunkowo łatwo można ją zdjąć.
Tak napisano na jednym z forum: "...żeby ściągnąć skórke z papryki najlepiej opalić ją nad gazem(ja kładę na palniku bezpośrednio)aż cała skóra będzie spalona tzn.czarna i gorącą wkładam do foliowego worka na minut parę, można też parę razy uderzyć o blat i po chwili skórka sama schodzi". Chyba robił tak kiedyś Makłowicz. Pewnie można też przypiec ją w piekarniku (aż pojawią się czarne bąble) a potem zostawić na jakieś 10-15 minut w worku foliowym i na koniec potrząsać nim. Ponoć wtedy skóra schodzi a jak nie, to reszta zejdzie pod strumieniem zimnej wody. Ja jednak sama tego nie wypróbowałam. Informacje są wyczytane i zasłyszane.
http://wielkiezarcie.com/przepis27673.html a moze tak :)
Dzięki pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem koniecznosc zdjecia skory z papryki, kiedys uwazalo sie , ze skory pomidorow, papryki przyklejaja sie do sciany zolatka, ale dzisiaj wie sie lepiej:) Jak chcesz miec chrupka , swieza papryke bez skory do salatek, to nie ma innej rady jak obierac:) Wszystkie inne sposoby robia papryke miekka. Ja uwielbiam grylowana , obrana ze skory nawet w swiezych salatkach. Daje taki inny posmak. Sa specjalne narzedzia do bardzo cienkiego obrania skory z jarzyn.
Moze ktorys mozesz kupic i sprobowac jaki bedzie wynik. Ja uzywam je do wszystkich warzyw i owocow. Pozdrawiam:)
Właśnie takimi obieraczkami obieram .Myślałam że może ktoś ma lepszy sposób .Obrana papryka myśle że traci witaminy bo zawsze jest ich najwięcej pod skórką .A niestety są osoby które nie mogą jej pogry,zalicza sę do nich moja mama. Dziękuje za pomoc
Oj, to juz rozumiem, jestes kochana, ze myslisz o mamusi! Nie jestem tak bardzo pewna o tych witaminach w skorach. Mysle, ze skora jest pryskana i dobrze sie jej pozbyc:) Duzo witamin zostaje w reszcie papryki a i mama bedzie mogla jesc:) Pozdrawiam tineczka