Forum

Kuchenne porady

Papryka w słoiki

  • Autor: sionia7 Data: 2008-09-08 19:00:22

    Witam,
    może ktoś mi pomoże i zna sposób jak przetworzyć paprykę na zimę.... czytałam, ze papryka po przerobieniu nie traci właściwości, pomyslalam wiec, że dobrze by było porobic przetwory w słoiki... czy cos takiego robicie? Nie interesuje mnie leczo, ani marynowana.... tak sobie pomyslalam, czy mozna taką papryka po usunięciu z niej skórki jakoś dalej przysposobić do zimowej konsumpcji...
    Z góry dziekuję za pomoc.

  • Autor: basiaaa Data: 2008-09-08 19:46:07

    Możesz paprykę zamrozić . Już tak robiłam .Później używałam ją do leczo.Mroziłam oczyszczoną lecz ze skórkąPaprykę można też ukisić jak ogórki we wekach . .

  • Autor: basia19 Data: 2008-09-08 20:57:52

    Zaraz wstawię przepis, poszukaj u mnie.

  • Autor: Rzymianka Data: 2008-09-08 21:29:32

    Ja paprykę opiekam w piekarniku i obraną ze skórki zamrażam.Jest doskonała do salatek, sosow itp. a zajmuje dużo mniej miejsca w zamrażarce. Pozdrawiam!

  • Autor: basia19 Data: 2008-09-08 21:58:12

    Słoiki nie zajmują wcale miejsca w zamrażarce, tylko w piwnicy. Ja nie mam dużo miejsca w zamrażarce, więc wolę marynować, pozdrówka.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-08 22:40:49

    Grilowane, obrane ze skorek mozesz wlozyc do sloikow zalac oliwa z oliwek+ czosnek+swiezy tymian ( albo inne ziola) i trzymac gdzie chcesz:) Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu