Dzięki serdeczne wszystkim, mnie w googlach wyszukało jakiś przepis i tylko to samo co szukałem, a nie byłem w końcu pewien czy to faktycznie kurkuma powinna być. Pychole dla Was Janek
No i wyszło, że "ojczyż" walnął córce gniota ale z jej winy częściowo ..pytała o turmenik, a należało o turmerik. Jest to cosik zupełnie innego ale i nie kurkuma; A jest to ("Kuchnia azjatycka" aut.Linda Doester wyd Elipsa ) tu podam skrót zgodnie z zastrzeżeniem praw autorskich nie będę cytować. ...roślina, z rodzinki imbirów, o ciemnozłocistym korzeniu, a świeży korzeń turmeniku obierać trzeba w ękawiczkach bo sok powoduje podrażnienia skóry. Można kupić sproszkoway korzeń turmeniku. To tyle. Czego te azjaty nie jedzą. Ciekawe czy nasz piołun by im smakował ;-))) ...Tylko nie ten alkoholizowany.
Mam turmerik w kuchni i z tego co wiem nie ma zadnego smaku, jest uzywany jako kolorant(chyba dobrze sie wyrazilam) nadawania koloru daniom...uwaga cholernie farbuje i ciezko sie domyc!
Balbinko, kurkuma jest zdrowa w malych ilosciach. Dodac pol lyzeczki do gotowania ryzu i ma sie pozyteczne z kolorowym:) Ja daje troche jej gdzie moge, do zapiekanek, do sosow, do dan jednogarnkowych, do panierki,,,,,uwielbiam curry i tam tez jest kurkuma skladnikiem:)
Mniam,,,a wiesz o tym, ze jest bardzo wazne, zeby przyprawy typu curry i wszystkie inne mielone na proszek najpierw, podsmazyc na tluszczu zanim sie je uzywa do dan. Tluszcz i temperatura rozpuszcza smaki przypraw i otrzymuje sie bukiet zapachu i smaku:)
Tumeric ( C ) to jest angielska nazwa kurkumy, jest z rodziny imbirowcow i ma bardzo intensywny pomaranczowy kolor, tak jak proszek z tego korzenia. Po hindusku nazywa sie Haldi. Uzywa sie ja do mieszanek przypraw curry i ona daje im wlasnie ten zolty kolor. Kurkuma jest rowniez uzywana zamiast prawdziwego szafranu, bo jest tansza. W duzych ilosciach mozna sie nia ztruc. Natomiast jest rekomendacja uzycia pol lyzeczki sproszkowanej kurkumy codziennie jako antyoksydanta.
...co to takiego?
Wiem, że taki wątek powinien być w innym dziale ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi a tu ...
Trochę poszperałam w google i wyszło mi że to kurkuma.
Janku, to chyba chodzi o turmeric , czyli kurkume,,,,przyprawe:)
he,he - dobrze, że wyszło iż to angielska nazwa przyprawy - kurkumy, a nie, że ja zostałam wywołana "do tablicy"
he,he ale oczywiscie o Tobie pomyslalam:)
tineczko, przy okazji prośba - odezwij się do mnie na maila
oj, dopiero przeczytalam, odezwie sie:?
kurkuma, wyslalam wczoraj i wrocilo dzisiaj, nie doszlo? napisali, ze adres nie znany? , wysylam jeszcze raz:)
Może chodzi Ci o turmeRik -czyli kurkuma ? Pozdrawiam !
Kurkuma
Dzięki serdeczne wszystkim, mnie w googlach wyszukało jakiś przepis i tylko to samo co szukałem, a nie byłem w końcu pewien czy to faktycznie kurkuma powinna być.
Pychole dla Was
Janek
No i wyszło, że "ojczyż" walnął córce gniota ale z jej winy częściowo ..pytała o turmenik, a należało o turmerik.
Jest to cosik zupełnie innego ale i nie kurkuma;
A jest to ("Kuchnia azjatycka" aut.Linda Doester wyd Elipsa )
tu podam skrót zgodnie z zastrzeżeniem praw autorskich nie będę cytować.
...roślina, z rodzinki imbirów, o ciemnozłocistym korzeniu, a świeży korzeń turmeniku obierać trzeba w ękawiczkach bo sok powoduje podrażnienia skóry. Można kupić sproszkoway korzeń turmeniku.
To tyle. Czego te azjaty nie jedzą.
Ciekawe czy nasz piołun by im smakował ;-))) ...Tylko nie ten alkoholizowany.
Mam turmerik w kuchni i z tego co wiem nie ma zadnego smaku, jest uzywany jako kolorant(chyba dobrze sie wyrazilam) nadawania koloru daniom...uwaga cholernie farbuje i ciezko sie domyc!
Dzieki Tineczko,za pomysl, w koncu znajdzie uzycie moj sloiczek turmericu zbierajacy kurz.:)))
Balbinko, kurkuma jest zdrowa w malych ilosciach. Dodac pol lyzeczki do gotowania ryzu i ma sie pozyteczne z kolorowym:)
Ja daje troche jej gdzie moge, do zapiekanek, do sosow, do dan jednogarnkowych, do panierki,,,,,uwielbiam curry i tam tez jest kurkuma skladnikiem:)
Curry to nasza ulubiona przyprawa.....kaczka w curry i mleku kokosowym to mojego pieknego specjalanosc.
TUTAJ pisze jak zdrowa jest kurkuma. W medycynie indyjskiej to lekarstwo - jeszcze bardziej niz przyprawa.
Swietnie Dorotko, to juz kazdy moze sobie poczytac jaka to pozyteczna przyprawa:) Pozdrawiam
Tumeric ( C ) to jest angielska nazwa kurkumy, jest z rodziny imbirowcow i ma bardzo intensywny pomaranczowy kolor, tak jak proszek z tego korzenia. Po hindusku nazywa sie Haldi. Uzywa sie ja do mieszanek przypraw curry i ona daje im wlasnie ten zolty kolor. Kurkuma jest rowniez uzywana zamiast prawdziwego szafranu, bo jest tansza. W duzych ilosciach mozna sie nia ztruc. Natomiast jest rekomendacja uzycia pol lyzeczki sproszkowanej kurkumy codziennie jako antyoksydanta.