Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Turmenik ...

  • Autor: Janek Data: 2008-09-08 20:56:28

    ...co to takiego?
    Wiem, że taki wątek powinien być w innym dziale ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi a tu ...

  • Autor: asiaff Data: 2008-09-08 21:10:34

    Trochę poszperałam w google i wyszło mi że to kurkuma.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-08 21:12:44

    Janku, to chyba chodzi o turmeric , czyli kurkume,,,,przyprawe:)

  • Autor: kurkuma Data: 2008-09-08 21:44:24

    he,he - dobrze, że wyszło iż to angielska nazwa  przyprawy - kurkumy, a nie, że ja zostałam wywołana "do tablicy"

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-08 21:49:27

    he,he ale oczywiscie o Tobie pomyslalam:)

  • Autor: kurkuma Data: 2008-09-08 22:01:37

    tineczko, przy okazji prośba - odezwij się do mnie na maila

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-10 19:27:24

    oj, dopiero przeczytalam, odezwie sie:?

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-11 10:52:03

    kurkuma, wyslalam wczoraj i wrocilo dzisiaj, nie doszlo? napisali, ze adres nie znany? , wysylam jeszcze raz:)

  • Autor: Rzymianka Data: 2008-09-08 21:13:17

    Może chodzi Ci o turmeRik  -czyli kurkuma ? Pozdrawiam !

  • Autor: piegusowa Data: 2008-09-08 21:13:57

    Kurkuma

  • Autor: Janek Data: 2008-09-08 21:27:25

    Dzięki serdeczne wszystkim, mnie w googlach wyszukało jakiś przepis i tylko to samo co szukałem, a nie byłem w końcu pewien czy to faktycznie kurkuma powinna być.
    Pychole dla Was
    Janek

  • Autor: Janek Data: 2008-09-10 16:54:39

    No i wyszło, że "ojczyż" walnął córce gniota ale z jej winy częściowo ..pytała o turmenik, a należało o turmerik.
    Jest to cosik zupełnie innego ale i nie kurkuma;
    A jest to ("Kuchnia azjatycka" aut.Linda Doester wyd Elipsa )
    tu podam skrót zgodnie z zastrzeżeniem praw autorskich nie będę cytować.
    ...roślina, z rodzinki imbirów, o ciemnozłocistym korzeniu, a świeży korzeń turmeniku obierać trzeba w ękawiczkach bo sok powoduje podrażnienia skóry. Można kupić sproszkoway korzeń turmeniku.
    To tyle. Czego te azjaty nie jedzą.
    Ciekawe czy nasz piołun by im smakował ;-))) ...Tylko nie ten alkoholizowany.

  • Autor: Balbina71 Data: 2008-09-10 17:00:45

    Mam turmerik w kuchni i z tego co wiem nie ma zadnego smaku, jest uzywany jako kolorant(chyba dobrze sie wyrazilam) nadawania koloru daniom...uwaga cholernie farbuje i ciezko sie domyc!

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-10 19:32:22

    Duza ilosc kurkumy w daniu powoduje gorzki smak. Farbuje wsciekle i ja uzywam ja do farbowania jaj na wielkanoc:) 

  • Autor: Balbina71 Data: 2008-09-10 21:19:29

    Dzieki Tineczko,za pomysl, w koncu znajdzie uzycie moj sloiczek turmericu zbierajacy kurz.:)))

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-10 23:16:03

    Balbinko, kurkuma jest zdrowa w malych ilosciach. Dodac pol lyzeczki do gotowania ryzu i ma sie pozyteczne z kolorowym:)
    Ja daje troche jej gdzie moge, do zapiekanek, do sosow, do dan jednogarnkowych, do panierki,,,,,uwielbiam curry i tam tez jest kurkuma skladnikiem:)

  • Autor: Balbina71 Data: 2008-09-10 23:27:11

    Curry to nasza ulubiona przyprawa.....kaczka w curry i mleku kokosowym to mojego pieknego specjalanosc.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-11 10:49:45

    Mniam,,,a wiesz o tym, ze jest bardzo wazne,  zeby przyprawy typu curry i wszystkie inne mielone na proszek najpierw, podsmazyc na tluszczu zanim sie je uzywa do dan.  Tluszcz i temperatura rozpuszcza smaki przypraw i otrzymuje sie bukiet zapachu i smaku:) 

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-11 10:07:10

    TUTAJ pisze jak zdrowa jest kurkuma. W medycynie indyjskiej to lekarstwo - jeszcze bardziej niz przyprawa.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-11 10:54:28

    Swietnie Dorotko, to juz kazdy moze sobie poczytac jaka to pozyteczna przyprawa:) Pozdrawiam

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-10 19:26:08

    Tumeric ( C ) to  jest angielska nazwa kurkumy, jest z rodziny imbirowcow i ma bardzo intensywny pomaranczowy kolor, tak jak proszek z tego korzenia. Po hindusku nazywa sie Haldi. Uzywa sie ja do mieszanek przypraw curry i ona daje im wlasnie ten zolty kolor. Kurkuma jest rowniez uzywana zamiast prawdziwego szafranu, bo jest tansza. W duzych ilosciach mozna sie nia ztruc. Natomiast jest rekomendacja uzycia pol lyzeczki sproszkowanej kurkumy codziennie jako antyoksydanta.

Przejdź do pełnej wersji serwisu