Witam wiewiura !!ja też uwielbiam szydełkowanie..robię różne serwetki.. małe i duże.. ale ten kielich zrobiony przez Ciebie.. to cudo!! moja prośba .. czy możesz mi podać opis do tego kielicha?proszę odezwij się pozdrawiam Ania.!.
Dziękuję za komentarze.Wszystko co robię, robię z głowy,bez żadnych wzorów.Tak więc jedne prace są trochę lepsze inne nie - mówi się trudno- jestem przecież samoukiem.Jeżeli jest to ciekawy temat to mam jeszcze parę takich: Aniołki - ten z lewej jest na szydełku,a reszta z piórek i piłeczki pingpongowej.
Hm, to bardzo interesujące, ponieważ robiłam takie kury niemal hurtowo jakies 4 lata temu tuż przed Wielkanocą. Wzór znalazłam w jakimś czasopiśmie. Podobnie było z goździkiem.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości: > Hm, to bardzo interesujące, ponieważ robiłam takie kury niemal hurtowo jakies > 4 lata temu tuż przed Wielkanocą. Wzór znalazłam w jakimś czasopiśmie. > Podobnie było z goździkiem. Wkn,zapraszam do mnie do domu,zrobię to na Twoich oczach,jestem wzrokowcem i nic na to nie poradzę.Wystarczy mi efekt koncowy,albo haslo no naprzyklad ''lalka'' ,'' kwiatek'' ,''pisanka'',''baranek'',''balwanek'' i poprostu robie.Jasne,ze widzialm takie rzeczy,w gazetach,w internecie,u sasiadki,u kolezanki,w sklepach,na straganach,tego wszedzie jest pelno,a ja nie jestem zamknieta w pudelku.Teraz mam zamiar zrobic szopke cala na szydelku,przeciez swieta juz niebawem.Pozdrawiam.
Użytkownik wiewiura napisał w wiadomości: > Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:> Hm, to bardzo interesujące, ponieważ > robiłam takie kury niemal hurtowo jakies> 4 lata temu tuż przed Wielkanocą. > Wzór znalazłam w jakimś czasopiśmie.> Podobnie było z > goździkiem.Wkn,zapraszam do mnie do domu,zrobię to na Twoich oczach,jestem > wzrokowcem i nic na to nie poradzę.Wystarczy mi efekt koncowy,albo haslo no > naprzyklad ''lalka'' ,'' kwiatek'' ,''pisanka'',''baranek'',''balwanek'' i > poprostu robie.Jasne,ze widzialm takie rzeczy,w gazetach,w internecie,u > sasiadki,u kolezanki,w sklepach,na straganach,tego wszedzie jest pelno,a ja > nie jestem zamknieta w pudelku.Teraz mam zamiar zrobic szopke cala na > szydelku,przeciez swieta juz niebawem.Pozdrawiam. I zapewniam Cie Wkn,ze jeszcze nigdzie nie widzialam szopki zrobionej na szydelku.
A bardzo proszę.Weż 1kg. mąki i 1kg. soli wsyp do miski,mieszając ręką dolewaj wody -ile zabierze- tak aby "ciastolina" nie przyklejała się do rąk.Możesz dla uelastycznienia dodać 2łyżki oleju. Następnie tworzysz różne cudeńka,suszysz na kaloryferze -za niedługo sezon grzewczy- lub w piekarniku w niskiej tempreaturze,lub na powietrzu w ciepłej kuchni.Po wyschnięciu malujesz farbami zwykłymi,możesz użyć lakieru do paznokci,brokatu,potem tylko trochę lakierem do włosów dla połysku i to wszystko.Jeżeli zrobisz kwiatka,czy pejzaż,czy postać możesz nakleić na deseczkę -resztki paneli podłogowych- zrobić ramkę,czyli posmarować klejem brzegi a następnie przykleić muszelki,makaron,jakieś ziarno,które masz w kuchni np.ziele,ryż,gorczyca,groch itp,lub bambus czy wykałaczki.Obrazek gotowy.Klej wikol lub do styropianu jast potrzebny. Miłej zabawy.
Wiewiura, talent w palcach posiada, szydełko dla niej to nie zawada. Zgrabnie drucikiem tym operuje, różne cudeńka z nitek czaruje. W mąkę i sól jej chata bogata ale z nadmiaru, masę solną ugniata. Z takiej to masy tworzy obrazy, widać zadowolenie u niej na twarzy. Każdy się zachwyca, artystyczna praca, z każdego skrawka w dzieło się obraca. Wszyscy na WŻ-cie szczęście mamy i takich artystów, tu wśród nas witamy.
Heelloo! Lajanie! ooo jaki piękny wierszyk jak miło jestem cała w skowronkach prawie no i obrosłam w piórka,kto wie może nawet pawie dziękuję bardzo za tę fatygę widzę żeś poeta, poeta na potęgę.
Czy masz jakieś materialy (książki,inne wydawnictwa) czy te cudeńka robisz z niczego, to znaczy z głowy? I jeszcze jedno pytanko,jakiej wielkości są te lalki ?
Basiu one mają po 15 - 17 cm. "wzrostu",to i tak są duże, robiłam aniołku które miały ok.7 cm "wzrostu" ,a robię je z głowy.Jeżeli widzę efekt końcowy całej pracy to reszta już idzie jak po maśle,ale tacy jak ja tak mają.Ja nie potrafię robić nic z wzorów 'gazetowych', kompletnie nic mi nie mówią te "znaki gazetowe".Dziękuję za zainteresowanie.Pozdrawiam.
Wiesz dlaczego? bo chyba pomyliłam drzwi,kuchnia nigdy nie była moją mocną stroną i raczej nie będzie.Chciałam usunąć konto,ale wcześniej posprzątać za sobą,żeby nie "zaśmiecać portalu" jak mawiają niektórzy.
Konto już raz skutecznie usunęłaś, na pewno uda Ci się to zrobić ponownie. Forum jest traktowane jak bank wiedzy, wątki są z niego usuwane tylko w wyjątkowych przypadkach. Twoje prace są misterne i piękne, nie widzę potrzeby kasowania zdjęć, które im zrobiłaś. Przykro mi, że tak źle odebrałas moje pytanie o pochodzenie wzorów. Uważam za niemal równie cenne prace wykonywane według czyjegoś wzoru, jak i samodzielnie wymyślane (czyli te z głowy). Jeśli jednak wykonuję coś na drutach czy na szydełku, patrząc na inną robótkę i wychodzi mi identyczna praca, nie nazwę ją dziełem "z głowy", bo to już nie będzie praca autorska.To tyle, tak gwoli zwyczajnej ludzkiej uczciwości.
Oj chyba jesteś leciutko przewrażliwiona ten dział to GALERIA (!!!!) i wstawiasz to co TY uważasz za warte pochwalenia się, a jeżeli ktos to uważa za śmiecie ... ...to lepiej niech sam na szufelkę się zmiecie. UŚMIECNIJ SIĘ ...
Masz rację Janku,uśmiecham się,ponieważ rozbawił mnie "bój o kurę". Oczywiście Wkn też masz rację,ja nie przypisuję sobie wzoru kury.Natomiast zastanawiam się,czy reszta moich prac na moich zdjęciach nie zostanie w ten sam sposób /co kura/ tutaj potraktowana,ponieważ moje prace można znależć w internecie i spokojnie "odgapić". Życzę miłego dnia,i w dalszym ciągu proszę o wykasowanie tego wątku.
Wiewióro jedna, rudzielcu nadrzewny (pierwsze zwierzątko jakie miałem to była właśnie wiewiórka, znaleziona w Łazienkach albo Saskim Ogrodzie zimą, zmarznieta, przez kogoś chyba jeszcze przetrącona lekko ale uratowana i wypuszczona na wolność wiosną, minęło 60 wiosen już),... nie zgadzam się na kasowanie tego wątku, a jak jeszcze raz ponowisz swoją "prośbę" to pojadę do Ciebie i ... no tak, adresu nie ma ... ale coś wymyślę. Co do wzorów ... jest teraz tyle literatury na ten temat, że nie wiadomo kto popełnia "odmałpowywanie" wzorów. Jedno jest pewne :ąutorzy nie wymyślają wszystkiego, a twórcom ludowym, od których odmałpowali pierwowzory nie zapłacili praw autorskich
Witam poweekendowo.O boszszsz...Janek ale się Ciebie wystraszyłam! ale nakrzyczałeś na mnie,serce wpadło mi do skarpetki ze strachu! Jaaakdooobrzeeeżenieeeeemaszdoomnieeadreeesu,bo moje rude owłosienie uległoby całkowitej dewastacji.Grożny jesteś!!! Uważaj bo ja też. . A co do praw autorskich,zgadza się bowiem najciekawsze wzory powstają na łonie natury. Mnie raczej chodzi o komentarze typu: gdzieś to już widziałam/em.Muszę jednak przyznać,iż byłoby wspaniale,gdyby ktoś pofatygował się i "odgapił" jakiś mój wzór. Kokoszka: W regulaminie i Faq nie znalazłam odniesienia do tu cytuję Wkn: "forum jest bazą wiedzy i wątki usuwane są w wyjątkowych przypadkach". Uznałam,że to co jest ogólnie przyjęte, nie musi obowiązywać wszędzie.Nie ukrywam również: jest mi bardzo miło,że moje "dłubanki" podobają się tutaj kilku,a właściwie to nawet sporej grupce osób. Miłego popołudnia. Wiewiura-ruda-nadrzewna.hahaha.
witaj JANKU! ! ja tez sie z TOBĄ zgadzam ! te prace są piękne !nie wszyscy mają taki talent jak wiewiura! jezeli bys potrzebował pomocy co do jazdy do wiewiury to chętnie z tobą pojadę i rozprawimy się z tą rudzielicą!tak ze wiewiurko jest nas juz 2 !i wstawiaj następne twoje prace!
OT TAKIE MOJE WYPOCINY.
basiaaa jesteś bardzo miła, ale to nie jest takie trudne.
Piękne!!! Strasznie podoba mi się ten kielich :-))
Zdolna jesteś tu szydełko tam kwiaty.Tylko pogratulować .
Śliczne! Gratuluję talentu!!
wiewiureczko! pochwal się wszystkimi pracami!
Witam wiewiura !!ja też uwielbiam
szydełkowanie..robię różne serwetki..
małe i duże.. ale ten kielich zrobiony przez
Ciebie.. to cudo!! moja prośba .. czy możesz
mi podać opis do tego kielicha?proszę
odezwij się pozdrawiam Ania.!.
Też lubię dłubać szydełkiem,ale ten kielich...pięknie go wykrochmaliłaś.
Wiewiura, pokaż więcej! Masz rączkę do takich dłubanek. Przesympatyczne :))
zonkile sa cudne :)
Dziękuję za komentarze.Wszystko co robię, robię z głowy,bez żadnych wzorów.Tak więc jedne prace są trochę lepsze inne nie - mówi się trudno- jestem przecież samoukiem.Jeżeli jest to ciekawy temat to mam jeszcze parę takich:
Aniołki - ten z lewej jest na szydełku,a reszta z piórek i piłeczki pingpongowej.
Kura. Gożdzik.
B U Z I A K I dla odwiedzających.
wiewiureczko! jeszcze jeszcze!
Jakie piekne aniołki !!!! Wszystko jest pomysłowe ,gratuluję!!!
Dech mi zaparło z wrażenia.Gratuluję talentu:)
Czy ta kura i goździk również sa robione z głowy?
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Czy ta kura i goździk również sa robione z głowy?
Tak,też z głowy.
Hm, to bardzo interesujące, ponieważ robiłam takie kury niemal hurtowo jakies 4 lata temu tuż przed Wielkanocą. Wzór znalazłam w jakimś czasopiśmie. Podobnie było z goździkiem.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Hm, to bardzo interesujące, ponieważ robiłam takie kury niemal hurtowo jakies
> 4 lata temu tuż przed Wielkanocą. Wzór znalazłam w jakimś czasopiśmie.
> Podobnie było z goździkiem.
Wkn,zapraszam do mnie do domu,zrobię to na Twoich oczach,jestem wzrokowcem i nic na to nie poradzę.Wystarczy mi efekt koncowy,albo haslo no naprzyklad ''lalka'' ,'' kwiatek'' ,''pisanka'',''baranek'',''balwanek'' i poprostu robie.Jasne,ze widzialm takie rzeczy,w gazetach,w internecie,u sasiadki,u kolezanki,w sklepach,na straganach,tego wszedzie jest pelno,a ja nie jestem zamknieta w pudelku.Teraz mam zamiar zrobic szopke cala na szydelku,przeciez swieta juz niebawem.Pozdrawiam.
Użytkownik wiewiura napisał w wiadomości:
> Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:> Hm, to bardzo interesujące, ponieważ
> robiłam takie kury niemal hurtowo jakies> 4 lata temu tuż przed Wielkanocą.
> Wzór znalazłam w jakimś czasopiśmie.> Podobnie było z
> goździkiem.Wkn,zapraszam do mnie do domu,zrobię to na Twoich oczach,jestem
> wzrokowcem i nic na to nie poradzę.Wystarczy mi efekt koncowy,albo haslo no
> naprzyklad ''lalka'' ,'' kwiatek'' ,''pisanka'',''baranek'',''balwanek'' i
> poprostu robie.Jasne,ze widzialm takie rzeczy,w gazetach,w internecie,u
> sasiadki,u kolezanki,w sklepach,na straganach,tego wszedzie jest pelno,a ja
> nie jestem zamknieta w pudelku.Teraz mam zamiar zrobic szopke cala na
> szydelku,przeciez swieta juz niebawem.Pozdrawiam.
I zapewniam Cie Wkn,ze jeszcze nigdzie nie widzialam szopki zrobionej na szydelku.
Są przepiękne!!! Gratuluję ogromnego talentu.
Taka serwetka.
Może ktoś ma ciekawe wzory? ,mogą być lalki na szydełku. Bardzo proszę o pokazanie.
Wejdź na gg i podaj maila.
ABA slicznie robi na szydelku, napewno ma wiele wzorow, pozdrawiam :)
Wiewiura , to to cudeńka . Ten krucyfiks i kielich ,to mistrzostwo. Gratuluje. Pozdrawiam . Grażyna
wiewiureczko! jeszcze ,jeszcze!
Polecam zabawy z masą solną, proste ,łatwe i przyjemne./ moje takie-tam-wypociny-małe/
Szczególnie dla dzieci jest to świetna zabawa,można ulepić wszystko.
Fajne masz te takie Twoje wypociny małe
Sliczne...zaciekawila mnie ta masa solna, mozesz opisac co to takiego?
Miłej zabawy.
Rękodzieło jest zablokowane, niestety nie można tam nic dodawać.Basiu z masy solnej czy na szydełku?
Dzieki wiewiuro! Moze z corka cosik wylepimy ciekawego.
Jak wykonać aniołki i snieżynkę opisz proszę ze zdjęciami w rękodziele ...przecież Święta tuż , tuż
Moja pierwsza lalka na szydełku.Jak to człowiek uczy się całe życie czegoś nowego hmmm...
Obiecuję zrobić "sesję zdjęciową" z masy solnej.Rękodzieło niestety nie działa.
Pozdrawiam wszystkich,miło mi że się podobają moje te... no... wypoci...ny.
BOMBA lalusie! dawaj więcej!
Użytkownik crystal napisał w wiadomości:
> BOMBA lalusie! dawaj więcej!
Oooo bardzo Ci dziękuję crystal i za ten kwiatek tyż...
Sliczne!!!!!!!!!!
Dostojna dama...masz dużo cierpliwości.
Po prostu...szczęka mi opadła! Gratuluję szydełkowania i figurek!
Moja druga lalunia.Taka mania mnie wzięła.
Wiewiureczko1 no cóz piękne! dawaj jeszcze!
Wiewiura, talent w palcach posiada,
szydełko dla niej to nie zawada.
Zgrabnie drucikiem tym operuje,
różne cudeńka z nitek czaruje.
W mąkę i sól jej chata bogata
ale z nadmiaru, masę solną ugniata.
Z takiej to masy tworzy obrazy,
widać zadowolenie u niej na twarzy.
Każdy się zachwyca, artystyczna praca,
z każdego skrawka w dzieło się obraca.
Wszyscy na WŻ-cie szczęście mamy
i takich artystów, tu wśród nas witamy.
Heelloo! Lajanie!
ooo jaki piękny wierszyk
jak miło
jestem cała w skowronkach prawie
no i obrosłam w piórka,kto wie
może nawet pawie
dziękuję bardzo za tę fatygę
widzę żeś poeta,
poeta na potęgę.
hmmm... hmmm...
...się chwalę...
Czy masz jakieś materialy (książki,inne wydawnictwa) czy te cudeńka robisz z niczego, to znaczy z głowy? I jeszcze jedno pytanko,jakiej wielkości są te lalki ?
Basiu one mają po 15 - 17 cm. "wzrostu",to i tak są duże, robiłam aniołku które miały ok.7 cm "wzrostu" ,a robię je z głowy.Jeżeli widzę efekt końcowy całej pracy to reszta już idzie jak po maśle,ale tacy jak ja tak mają.Ja nie potrafię robić nic z wzorów 'gazetowych', kompletnie nic mi nie mówią te "znaki gazetowe".Dziękuję za zainteresowanie.Pozdrawiam.
Są przepiękne. Masz wielki talent.
To Ty jesteś twórca,bo ja to tylko maly odgapiacz.Muszę mieć schemacik.Chociaż niektóre wzory potrafię skopiować.
hehehe Basiu to ja tak mam w kuchni,jak nie leży "schemacik" na stole ,to nic nie upiekę hehehe... ale tu mam nadzieję się czegoś poduczyć.
WIEWIURA! ATY wiesz ze w TVN jest taki program :MAM TALENT! Chciałabym CIę tam zobaczyc!
Crystal
...i takie
.!!!!!
Wypociny???To jest sliczne!!Przyznam ze kielich jest dla mnie najladniejszy.gratuluje talentu
Dziękuję.
Do moderatorów.Proszę o usunięcie tego i innych moich wątków z WŻ.Dziękuję.
Dlaczego chcesz usuwać swoje piękne osiągnięcia??
Wiesz dlaczego? bo chyba pomyliłam drzwi,kuchnia nigdy nie była moją mocną stroną i raczej nie będzie.Chciałam usunąć konto,ale wcześniej posprzątać za sobą,żeby nie "zaśmiecać portalu" jak mawiają niektórzy.
Konto już raz skutecznie usunęłaś, na pewno uda Ci się to zrobić ponownie.
Forum jest traktowane jak bank wiedzy, wątki są z niego usuwane tylko w wyjątkowych przypadkach.
Twoje prace są misterne i piękne, nie widzę potrzeby kasowania zdjęć, które im zrobiłaś.
Przykro mi, że tak źle odebrałas moje pytanie o pochodzenie wzorów. Uważam za niemal równie cenne prace wykonywane według czyjegoś wzoru, jak i samodzielnie wymyślane (czyli te z głowy). Jeśli jednak wykonuję coś na drutach czy na szydełku, patrząc na inną robótkę i wychodzi mi identyczna praca, nie nazwę ją dziełem "z głowy", bo to już nie będzie praca autorska.To tyle, tak gwoli zwyczajnej ludzkiej uczciwości.
Oj chyba jesteś leciutko przewrażliwiona ten dział to GALERIA (!!!!) i wstawiasz to co TY uważasz za warte pochwalenia się, a jeżeli ktos to uważa za śmiecie ...
...to lepiej niech sam na szufelkę się zmiecie.
UŚMIECNIJ SIĘ ...
Masz rację Janku,uśmiecham się,ponieważ rozbawił mnie "bój o kurę".
Oczywiście Wkn też masz rację,ja nie przypisuję sobie wzoru kury.Natomiast zastanawiam się,czy reszta moich prac na moich zdjęciach nie zostanie w ten sam sposób /co kura/ tutaj potraktowana,ponieważ moje prace można znależć w internecie i spokojnie "odgapić".
Życzę miłego dnia,i w dalszym ciągu proszę o wykasowanie tego wątku.
Wiewióro jedna, rudzielcu nadrzewny (pierwsze zwierzątko jakie miałem to była właśnie wiewiórka, znaleziona w Łazienkach albo Saskim Ogrodzie zimą, zmarznieta, przez kogoś chyba jeszcze przetrącona lekko ale uratowana i wypuszczona na wolność wiosną, minęło 60 wiosen już),... nie zgadzam się na kasowanie tego wątku, a jak jeszcze raz ponowisz swoją "prośbę" to pojadę do Ciebie i ... no tak, adresu nie ma ... ale coś wymyślę.
Co do wzorów ... jest teraz tyle literatury na ten temat, że nie wiadomo kto popełnia "odmałpowywanie" wzorów. Jedno jest pewne :ąutorzy nie wymyślają wszystkiego, a twórcom ludowym, od których odmałpowali pierwowzory nie zapłacili praw autorskich
Witam poweekendowo.O boszszsz...Janek ale się Ciebie wystraszyłam! ale nakrzyczałeś na mnie,serce wpadło mi do skarpetki ze strachu! Jaaakdooobrzeeeżenieeeeemaszdoomnieeadreeesu,bo moje rude owłosienie uległoby całkowitej dewastacji.Grożny jesteś!!! Uważaj bo ja też. .
A co do praw autorskich,zgadza się bowiem najciekawsze wzory powstają na łonie natury.
Mnie raczej chodzi o komentarze typu: gdzieś to już widziałam/em.Muszę jednak przyznać,iż byłoby wspaniale,gdyby ktoś pofatygował się i "odgapił" jakiś mój wzór.
Kokoszka:
W regulaminie i Faq nie znalazłam odniesienia do tu cytuję Wkn: "forum jest bazą wiedzy i wątki usuwane są w wyjątkowych przypadkach".
Uznałam,że to co jest ogólnie przyjęte, nie musi obowiązywać wszędzie.Nie ukrywam również: jest mi bardzo miło,że moje "dłubanki" podobają się tutaj kilku,a właściwie to nawet sporej grupce osób. Miłego popołudnia. Wiewiura-ruda-nadrzewna.hahaha.
witaj JANKU! ! ja tez sie z TOBĄ zgadzam ! te prace są piękne !nie wszyscy mają taki talent jak wiewiura! jezeli bys potrzebował pomocy co do jazdy do wiewiury to chętnie z tobą pojadę i rozprawimy się z tą rudzielicą!tak ze wiewiurko jest nas juz 2 !i wstawiaj następne twoje prace!