Zakupiłam takowe w makro...byłam bardzo ciekawa, jak smakują Spróbowałam- i wyplułam- na surowo sa paskudne (chyba, ze te sa jeszcze niedojrzałe) Wiecie, co mozna z nich zrobić? Czy to są te, co smazy się je na masełku? Czy gotuje, jak ziemniaki... Jestem szalenie ciekawa- luby ma przyjaciela, który jest misjonarzem w Brazyli- i on mówi, ze zrywa se banana z drzewa i smaży, ale nie wiem, czy to taki rodzaj, czy inny...
Pamietam, ze o roznych odmianach bananow czytalam w ksiazkach Beaty Pawlikowskiej. Ona na koncu zamieszczala rozne przepisy i tak mi sie jakos skojarzylo, ze moze bys tam poszukala. A tu strona B.Pawlikowskiej (przepisy rowniez sie tam znajduja) moze cos znajdziesz. http://www.oliwkowo.pl/index.html
Witaj! Niedawno ogladalam program Wojciecha Cejrowskiego wlasnie o bananach. Byl w Ekwadorze i tlumaczyl jak sie je pakuje i co z ni mi robi by podczas tak dlugiej podrozy nie dojrzaly. No i wlasnie by nie dojrzewaly zbyt szybko zmywa sie z nich naturalny latex ktorym sa pokryte i pan Wojciech powiedzial, ze gdy chcemy aby w domu banan szybciej dojrzal nalezy nalozyc na niego prezerwatywe :-) wykonana z latexu. Szczerze nie probowalam tego. Najczesciej i najszybciej z moich obserwacji wynika, ze dojrzewaja gdy sie je polozy obok innych owocow, np. jablek. Pozdrawiam serdecznie i zycze aby to co nich zrobisz bylo smaczne.
Ja bym sie nie odwazyla zakladac prezerwatyw na banana.....przede wszystkim w prezerwatywach sa chemikalia do zabijania plemnikow, czyzby nie? hi hi ale sobie wyobrazilam banana w prezerwatywie
Nie wiem jakie ty kupilas ja jadlam na urlopie(Sri Lanka) i byly pyszne! Sa bardzo zdrowe, tam uzywane niemal jak lekarstwo, slodkie , aromatyczne wlasnie z tym posmakiem jasminu Zdjecie znajdziesz w artykulach w moich wspomnieniach z urlopu. Moga byc jasniejsze i ciemniejsze. Jadlam takie i takie.
Zakupiłam takowe w makro...byłam bardzo ciekawa, jak smakują
Spróbowałam- i wyplułam- na surowo sa paskudne (chyba, ze te sa jeszcze niedojrzałe)
Wiecie, co mozna z nich zrobić?
Czy to są te, co smazy się je na masełku?
Czy gotuje, jak ziemniaki...
Jestem szalenie ciekawa- luby ma przyjaciela, który jest misjonarzem w Brazyli- i on mówi, ze zrywa se banana z drzewa i smaży, ale nie wiem, czy to taki rodzaj, czy inny...
Wie ktoś może?
Pamietam, ze o roznych odmianach bananow czytalam w ksiazkach Beaty Pawlikowskiej. Ona na koncu zamieszczala rozne przepisy i tak mi sie jakos skojarzylo, ze moze bys tam poszukala.
A tu strona B.Pawlikowskiej (przepisy rowniez sie tam znajduja) moze cos znajdziesz. http://www.oliwkowo.pl/index.html
z tego co wyczytalam sa one jadalne, moze te ktore kupilas sa nie calkiem dojrzale. Powinny miec posmak malin. Poszukam jeszcze cosik wiecej.
Znane tez jako Jamaican bananas czesto uzywane do wypiekow, jezeli na skorce sa czarne plamy to znaczy ze sa dojzale. Mozesz ich uzyc do pancakes.
Dziękuję serdecznie...
Ja poczytałam, ze maja bardzo intensywny bananowy smak i jeszcze posmak jaśminu
W takim razie, jak przyspieszyć dojrzewanie banana...?
Nie trzymaj ich w lodowce, pozostaw ja na dzien lub dwa w slonecznym miejscu i zagladaj czy maja czarne plamki. Mozesz z nich zrobic chlebek bananowy.
Witaj! Niedawno ogladalam program Wojciecha Cejrowskiego wlasnie o bananach. Byl w Ekwadorze i tlumaczyl jak sie je pakuje i co z ni mi robi by podczas tak dlugiej podrozy nie dojrzaly. No i wlasnie by nie dojrzewaly zbyt szybko zmywa sie z nich naturalny latex ktorym sa pokryte i pan Wojciech powiedzial, ze gdy chcemy aby w domu banan szybciej dojrzal nalezy nalozyc na niego prezerwatywe :-) wykonana z latexu. Szczerze nie probowalam tego. Najczesciej i najszybciej z moich obserwacji wynika, ze dojrzewaja gdy sie je polozy obok innych owocow, np. jablek.
Pozdrawiam serdecznie i zycze aby to co nich zrobisz bylo smaczne.
Nie, nie na wszystkich - tylko na tych, na których jest to napisane.
Nie wiem jakie ty kupilas ja jadlam na urlopie(Sri Lanka) i byly pyszne! Sa bardzo zdrowe, tam uzywane niemal jak lekarstwo, slodkie , aromatyczne wlasnie z tym posmakiem jasminu Zdjecie znajdziesz w artykulach w moich wspomnieniach z urlopu. Moga byc jasniejsze i ciemniejsze. Jadlam takie i takie.
Te, kóre kupiłam mają zdecydowanie inny kolor- bardzo ciemne- brunatno- czerwone, mają kolor kiełbasy...
Zapakuje do woreczka foliowego...