Forum

Kuchenne porady

Buza,Jak to się robi?

  • Autor: DorDa Data: 2008-09-11 09:52:53

    Może ktoś z Was wie jak robi się buzę. Jest to napój z kaszy jaglanej z drożdżami. Ma lekko mleczny kolor i podobno rewelacyjny smak. Był popularny na Podlasiu jeszcze po wojnie. Pomożecie?

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-11 10:40:36

    Sama jestem ciekawa, nigdy nie slyszalam o takim napoju:) Czekam z niecierpliwoscia na przepis:)

  • Autor: Baśka Data: 2008-09-11 13:06:17

    Odezwijcie się ktos z Białegostoku,bo to przecież napój z tamtych okolic.Ciekawa jestem tego napoju,bo słyszę o nim po raz pierwszy.

  • Autor: marta.kiluk Data: 2008-09-11 17:31:28

    Ja jestem z Białegostoku i tez w życiu nie słyszałam o tym napoju:)

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-11 17:44:32

    Słyszałam o takim napoju, a nawet miałam tak, na szybko spisany  i na maleńkim karteluszku - ołówkiem przepis... na ten napój..od sąsiadki,  której rodzina  od 4 pokoleń mieszka w Białymstoku, i od rana przekopuję swoje "skarby"   ale jeszcze nie natrafiłam na niego...
    Jeśli nie znajdę, to nie wiem czy uda mi się go odtworzyć...bo sąsiadka wyprowadziła się...co prawda tylko na inne osiedle, ale i wiek  jej 95 lat  to nie wiem czy  pamięta cały lub coś nie pokręci. ja pamiętam,  że najpierw należało namoczyć kaszę jaglaną i doprowadzić ją do fermentacji...ale co i jak... nie pamiętam,  bo sam nie robiłam tego napoju

  • Autor: orszulka88 Data: 2008-09-11 19:48:01

    http://www.tvbialystok.pl/play_video.php?src=2008_01%2Fbuza_NET.wmv

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-11 20:16:03

    Użytkownik orszulka88 napisał w wiadomości:
    > http://www.tvbialystok.pl/play_video.php?src=2008_01%2Fbuza_NET.wmv

    niestety strona ta wg mojej przeglądarki nie istnieje, nie została odnaleziona

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-11 20:20:43

    u mnie istnieje (uaktywnilam link) ale film laduje sie bez konca

  • Autor: jasia Data: 2008-09-12 17:11:18

    Z tego filmu więcej mozna się dowiedzieć o historii produkcji buzy .
    Dokładnego przepisu nie podano, jedynie to , że robi sie ją z kaszy jaglanej, wody,cukru, drożdży, rodzynek -
    lekko sfermentować i po kilku dniach jest dobra do picia. Ma konsystencje smietanki i biały metnawy kolor.
    W smku lekko kwaskowa, podaje się z chałwą.
     pozdrawiam jasia

  • Autor: DorDa Data: 2008-09-12 18:07:56

    Dziękuję dziewczyny kochane!!! Szkoda, że jesteśmy w tym samym miejscu - jestem z Białegostoku i wygląda na to, że regionalna ciekawostka- buza została zagubiona na dobre. Mam wciąż nadzieję, że przepis wywędrował z Podlasia...Bardzo liczę na Ciebie Teresko!!!
    Pozdrawiam cieplutko !

  • Autor: Paola_r Data: 2008-09-14 08:13:29

    Zaciekawiona dyskusją zajrzałam do "Kuchni podlaskiej w rozhoworach i recepturach opisanej" Andrzeja Fiedoruka i też nic. Wygląda na to, że buza rzeczywiście gdzieś przepadła, ale może nie na amen.Bądźmy dobrej myśli! Pozdrawiam. Paola

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-14 13:41:18

    Witaj, znalazlam taki przepis:

    2 kg kaszy gryczanej
    250 g  swiezych drozdzy ( do pieczenia)
    1/2 kg cukru

    Kasze gotowac w duzej ilosci wody az do otrzymania zupelnego rozgotowania sie  kaszy
    Przykryc garnek pokrywka i otulic dokladnie kocem , zeby trzymac cieplo, odstawic na noc
    Na drugi dzien rozpuscic drozdze w cieplej wodzie na gladko i dodac do garnka, dodac cukier i wymieszac dokladnie
    Przykryc szczelnie i odstawic na 3 do 4 dni, mieszajac od czasu do czasu.
    Podawac zimny napoj do picia posypany  mielonym cynamonem.
    Pozdrawiam tineczka

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-14 13:45:06

    ups, kasza ma byc jaglana:))))) sorry,,,,

  • Autor: DorDa Data: 2008-09-14 22:57:44

    tineczko!!! jesteś nieoceniona!!! jesteś niesamowita!!!KissesDziękuję!!!



  • Autor: tineczka Data: 2008-09-15 10:50:02

    ;)))))))))))))))

  • Autor: Baśka Data: 2008-09-15 15:10:16

    Nie chciałabym zrobić lury,dużo wody dla  2kg to ile?

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-16 21:47:03

    Basiu, nie mam pojecia:) Przepis znalazlam w internecie po angielsku i pisze duzo wody,,, mysle, ze mozna dodawac wode w czasie gotowania kaszy rowniez. Kasza ma byc kompletnie rozgotowana na papke ale napewno nie gestosci  kaszy mannej. Napoj ma byc plynem, wiec woda jest potrzebna do dobrego wyniku. Pozdrawiam

  • Autor: Petra Data: 2008-09-19 14:49:20

    Dziewczyny, kto zrobi, niech napisze jak się udało. lubię takie ciekawostki.
    Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu