Moi drodzy mam problem. Kupiłam patelnie telonową Sprzedawca mówił o konserwacji przed pierwszym użyciem, ale że dokładna instrukcja jest na opakowaniu.Ja opakowanie wzryuciam nieprzeczytawszy
Ja też niedawno kupiłam sobie patelnie Tefala, ale pierwszy raz słyszę o tym że trzeba ją zakonserwować? Ja swoją tylko umyłam i zaczęłam smażyć. Ale muszę przyznać że jest wspaniała: leciutka, nic się nie przypala, równiutko smaży. Naprawdę wygoda
Ja mam wiele patelni i garnkow z teflonu i tez nigdy ich nie konserwowalam:) po prostu mylam plynem do naczyn przed pierwszym uzyciem. Na patelni z teflonu mozna smazyc bez zadnego tluszczu. Konserwowac tluszczem trzeba garnki/patelnie zeliwne przed pierwszym uzyciem.
Napewno nie powinno się myć patelni powleczonej teflonem, natychmiast po jej użyciu, zimną wodą prosto z kranu, a najlepiej myć dopiero po lekkim wystygnięciu. Jeśli przypadkiem coś się przypiecze nie odrywać na siłę, nawet drewnianą czy plastikową łopatką, wystarczy lekko podlać wodą i przykryć na 5 minut, a potem zmyć. Pierwsza konserwacja polega na "odkonserwowaniu" z pozostałości poprodukcyjnych i kurzu z czasu transportu. Jedynie spód patelni należy regularnie oczyszczać z ewentualnych "nacieków" aby nie powstała "warstwa izolacyjna" z resztek spływajacych po zsuwaniu potraw z patelni.
Bylam na stronie tefal.pl i przeczytalam dokladnie co sie robi z nowym naczyniem. Rzeczywiscie trzeba nowe umyc plynem do naczyn , wysuszyc i potem lekko posmarowac odrobina oleju. Tam tez mozna przeczytac, ze myje sie plynem do naczyn, a niektore nawet mozna myc w zmywarce.Pozdrawiam tineczka
Ja też niedawno kupiłam sobie patelnie Tefala, ale pierwszy raz słyszę o tym że trzeba ją zakonserwować? Ja swoją tylko umyłam i zaczęłam smażyć. Ale muszę przyznać że jest wspaniała: leciutka, nic się nie przypala, równiutko smaży. Naprawdę wygoda
Ja mam wiele patelni i garnkow z teflonu i tez nigdy ich nie konserwowalam:) po prostu mylam plynem do naczyn przed pierwszym uzyciem. Na patelni z teflonu mozna smazyc bez zadnego tluszczu. Konserwowac tluszczem trzeba garnki/patelnie zeliwne przed pierwszym uzyciem.
Pierwsza konserwacja polega na "odkonserwowaniu" z pozostałości poprodukcyjnych i kurzu z czasu transportu.
Jedynie spód patelni należy regularnie oczyszczać z ewentualnych "nacieków" aby nie powstała "warstwa izolacyjna" z resztek spływajacych po zsuwaniu potraw z patelni.