Forum

Gawędy o jedzeniu

suszona aronia

• Autor: sionia7 Data: 2008-09-15 08:27:07

witam,
    mam troche aronii i zastanawiam się, czy mozna ją ususzyc? Czy ktos tak robił? Jesli tak, to do czego potem mozna użyć?
    Zrobiłabym chętnie sok, ale nie mam sokownika i nie wiem jak mam się za ten sok zabrac....
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie....

• Autor: Iloria Data: 2008-09-15 08:48:23

Ja słyszałam o dżemie z aroni z dodatkiem hmmm... chyba jagód albo jeżyn.

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-15 08:50:52

Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości:
    > witam,mam troche aronii i zastanawiam się, czy mozna ją ususzyc? Czy ktos tak
    > robił? Jesli tak, to do czego potem mozna użyć?Zrobiłabym chętnie sok, ale nie
    > mam sokownika i nie wiem jak mam się za ten sok zabrac....Z góry dziękuję za
    > wszelkie sugestie....

O suszeniu nie słyszałam, ale ja oczyszczoną aronię zamrażam

• Autor: crystal Data: 2008-09-15 09:26:08

tak jak i ja! mam jej bardzo duzo! w zimie dodaje do kompotów!

• Autor: Mari Data: 2008-09-15 09:40:35

W moich przepisach znajdziesz pyszny sok z aronii z pomaranczami, przygotowanie b.latwe i nie zapychasz zamrazalnika aronia.
    Sok wlewasz do butelek po Kubusiu albo innych ale koniecznie szklanych!
    Gdybys chciala przepis na sok tylko z aronii to tez mam, moge Ci podac. 

• Autor: sionia7 Data: 2008-09-15 09:46:56

poprosze przepis na ten sok z samej aronii.... intryguje mnie nadal ta suszona aronia...

• Autor: Mari Data: 2008-09-15 11:59:16

Do rondla wlozyc 1 kg aronii, wlac 1 litr wody i dodac garsc lisci z wisni. Gotowac 50 min. Odstawic na noc.Rano przecedzic przez sito, do soku dodac 1 kg cukru i 1 lyzeczke od herbaty kwasku cytrynowego. Zagotowac. Przelac do butelek.

• Autor: akset Data: 2009-09-03 11:02:35

Witaj:) mozesz mi podac jak znajde Twój przepis na ten sok z aronii z pomaranczami? mam całe wiaderko i od wczoraj zastanawiam sie co mam z nią zrobic.Przyznam szczerze ze pierwszy raz mam aronie i zero doswiadczenia z tymi owocami

• Autor: Mari Data: 2009-09-04 20:22:22

Wejdz w moje przepisy a tam w przetworach jest "Sok z aronii z pomaranczami".
    Niestety, nie umie wstawic linku.

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-09-15 09:45:30

Suszę aronię , tak jak grzyby czy inne owoce.Jest wspaniała do herbaty czy na przegryzkę zamiast cukierka -dla wnuczki.Namawiam do spróbowania.Pozdrawiam

• Autor: sionia7 Data: 2008-09-15 09:48:17

dziekuje za odpowiedz... wyciągnęłam suszarkę i zaczynam suszenie...

• Autor: anna-gu Data: 2008-09-15 11:28:10

Robiłam sok z aronii bez sokownika. Umytą i obraną aronię włożyć do garnka, podlać trochę wody i podgrzewać do zagotowania. Odcedzić sok, znowu zagotować, dosypując tyle cukru, żeby był dostatecznie słodki. Gorący rozlać do buteleczek kubusiowych lub do małych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.Z pozostałych owoców zrobiłąm marmoladę.Zasypałm cukrem i doprowadziłam prawie do wrzenia, często mieszając. Tak nalezy robić przez 3-4 dni - już bez dosypywania cukru. Proporcji nie podaję bo sypałam "na oko".Po tym czasiepowidło staje się gęste i szkliste. Nakładać gorące do słoiczków i pasteryzować ok. 5-7 minut. Robiłam też dżem z brzoswini i aronii z dodatkiem pektyny Pektowin Jasło.Proporcja owoców: 3/4 brzoskwiń, 1/4 aronii. Świetny smak wyszedł:))

• Autor: mariaand Data: 2008-09-15 13:27:51

6 szklanek aronii
    2 litry wody
    400listków wiśni lub malin
    2 kg cukru
    5 dag kwasku cytrynowego

Zagotować aronię i listki z wodą 10-15 minut. Po wystudzeniu odcedzić przez gazę i wycisnąć. Do płynu dodać cukier i kwasek. Gotować 5 min. Gorący sok wlać do słoiczków i odwrócić do góry dnem aż będą chłodne.
    Soczek pyszny!!!
    Pozdrawiam!!! Marysia

Przejdź do pełnej wersji serwisu