witam, mam troche aronii i zastanawiam się, czy mozna ją ususzyc? Czy ktos tak robił? Jesli tak, to do czego potem mozna użyć? Zrobiłabym chętnie sok, ale nie mam sokownika i nie wiem jak mam się za ten sok zabrac.... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie....
Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości: > witam,mam troche aronii i zastanawiam się, czy mozna ją ususzyc? Czy ktos tak > robił? Jesli tak, to do czego potem mozna użyć?Zrobiłabym chętnie sok, ale nie > mam sokownika i nie wiem jak mam się za ten sok zabrac....Z góry dziękuję za > wszelkie sugestie....
O suszeniu nie słyszałam, ale ja oczyszczoną aronię zamrażam
W moich przepisach znajdziesz pyszny sok z aronii z pomaranczami, przygotowanie b.latwe i nie zapychasz zamrazalnika aronia. Sok wlewasz do butelek po Kubusiu albo innych ale koniecznie szklanych! Gdybys chciala przepis na sok tylko z aronii to tez mam, moge Ci podac.
Do rondla wlozyc 1 kg aronii, wlac 1 litr wody i dodac garsc lisci z wisni. Gotowac 50 min. Odstawic na noc.Rano przecedzic przez sito, do soku dodac 1 kg cukru i 1 lyzeczke od herbaty kwasku cytrynowego. Zagotowac. Przelac do butelek.
Witaj:) mozesz mi podac jak znajde Twój przepis na ten sok z aronii z pomaranczami? mam całe wiaderko i od wczoraj zastanawiam sie co mam z nią zrobic.Przyznam szczerze ze pierwszy raz mam aronie i zero doswiadczenia z tymi owocami
Suszę aronię , tak jak grzyby czy inne owoce.Jest wspaniała do herbaty czy na przegryzkę zamiast cukierka -dla wnuczki.Namawiam do spróbowania.Pozdrawiam
Robiłam sok z aronii bez sokownika. Umytą i obraną aronię włożyć do garnka, podlać trochę wody i podgrzewać do zagotowania. Odcedzić sok, znowu zagotować, dosypując tyle cukru, żeby był dostatecznie słodki. Gorący rozlać do buteleczek kubusiowych lub do małych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.Z pozostałych owoców zrobiłąm marmoladę.Zasypałm cukrem i doprowadziłam prawie do wrzenia, często mieszając. Tak nalezy robić przez 3-4 dni - już bez dosypywania cukru. Proporcji nie podaję bo sypałam "na oko".Po tym czasiepowidło staje się gęste i szkliste. Nakładać gorące do słoiczków i pasteryzować ok. 5-7 minut. Robiłam też dżem z brzoswini i aronii z dodatkiem pektyny Pektowin Jasło.Proporcja owoców: 3/4 brzoskwiń, 1/4 aronii. Świetny smak wyszedł:))
6 szklanek aronii 2 litry wody 400listków wiśni lub malin 2 kg cukru 5 dag kwasku cytrynowego
Zagotować aronię i listki z wodą 10-15 minut. Po wystudzeniu odcedzić przez gazę i wycisnąć. Do płynu dodać cukier i kwasek. Gotować 5 min. Gorący sok wlać do słoiczków i odwrócić do góry dnem aż będą chłodne. Soczek pyszny!!! Pozdrawiam!!! Marysia
witam,
mam troche aronii i zastanawiam się, czy mozna ją ususzyc? Czy ktos tak robił? Jesli tak, to do czego potem mozna użyć?
Zrobiłabym chętnie sok, ale nie mam sokownika i nie wiem jak mam się za ten sok zabrac....
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie....
Ja słyszałam o dżemie z aroni z dodatkiem hmmm... chyba jagód albo jeżyn.
Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości:
> witam,mam troche aronii i zastanawiam się, czy mozna ją ususzyc? Czy ktos tak
> robił? Jesli tak, to do czego potem mozna użyć?Zrobiłabym chętnie sok, ale nie
> mam sokownika i nie wiem jak mam się za ten sok zabrac....Z góry dziękuję za
> wszelkie sugestie....
O suszeniu nie słyszałam, ale ja oczyszczoną aronię zamrażam
tak jak i ja! mam jej bardzo duzo! w zimie dodaje do kompotów!
W moich przepisach znajdziesz pyszny sok z aronii z pomaranczami, przygotowanie b.latwe i nie zapychasz zamrazalnika aronia.
Sok wlewasz do butelek po Kubusiu albo innych ale koniecznie szklanych!
Gdybys chciala przepis na sok tylko z aronii to tez mam, moge Ci podac.
poprosze przepis na ten sok z samej aronii.... intryguje mnie nadal ta suszona aronia...
Do rondla wlozyc 1 kg aronii, wlac 1 litr wody i dodac garsc lisci z wisni. Gotowac 50 min. Odstawic na noc.Rano przecedzic przez sito, do soku dodac 1 kg cukru i 1 lyzeczke od herbaty kwasku cytrynowego. Zagotowac. Przelac do butelek.
Witaj:) mozesz mi podac jak znajde Twój przepis na ten sok z aronii z pomaranczami? mam całe wiaderko i od wczoraj zastanawiam sie co mam z nią zrobic.Przyznam szczerze ze pierwszy raz mam aronie i zero doswiadczenia z tymi owocami
Wejdz w moje przepisy a tam w przetworach jest "Sok z aronii z pomaranczami".
Niestety, nie umie wstawic linku.
Suszę aronię , tak jak grzyby czy inne owoce.Jest wspaniała do herbaty czy na przegryzkę zamiast cukierka -dla wnuczki.Namawiam do spróbowania.Pozdrawiam
dziekuje za odpowiedz... wyciągnęłam suszarkę i zaczynam suszenie...
Robiłam sok z aronii bez sokownika. Umytą i obraną aronię włożyć do garnka, podlać trochę wody i podgrzewać do zagotowania. Odcedzić sok, znowu zagotować, dosypując tyle cukru, żeby był dostatecznie słodki. Gorący rozlać do buteleczek kubusiowych lub do małych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.Z pozostałych owoców zrobiłąm marmoladę.Zasypałm cukrem i doprowadziłam prawie do wrzenia, często mieszając. Tak nalezy robić przez 3-4 dni - już bez dosypywania cukru. Proporcji nie podaję bo sypałam "na oko".Po tym czasiepowidło staje się gęste i szkliste. Nakładać gorące do słoiczków i pasteryzować ok. 5-7 minut. Robiłam też dżem z brzoswini i aronii z dodatkiem pektyny Pektowin Jasło.Proporcja owoców: 3/4 brzoskwiń, 1/4 aronii. Świetny smak wyszedł:))
6 szklanek aronii
2 litry wody
400listków wiśni lub malin
2 kg cukru
5 dag kwasku cytrynowego
Zagotować aronię i listki z wodą 10-15 minut. Po wystudzeniu odcedzić przez gazę i wycisnąć. Do płynu dodać cukier i kwasek. Gotować 5 min. Gorący sok wlać do słoiczków i odwrócić do góry dnem aż będą chłodne.
Soczek pyszny!!!
Pozdrawiam!!! Marysia