mozesz zrobic pure`z buraka, ziemniakow i marchwi ( oczywiscie ugotowanych), doprawic sola i pieprzem. Smak bedzie troche slodkawy i nie kazdemu to smakuje:)
I znalazłam jeszcze coś takiego, tj. niestety bez przepisu - trzeba by pogrzebać: suje - kluski z buraka cukrowego i kaszy jaglanej, nadziewane mięsem w sosie ze świeżych grzybów; specjalność Mazowsza południowego
o rany. A co mam odpowiadać? spróbuję to skomentuję. :) A za przepis na kruche warszawskie dziękuję. Powiedzmy, ze jestem na etapie pasji kulinarnej i dopiero szukam inspiracji. Wszystko mnie interesuje i co chwila coś nowego tu dokłądacie! Za dużo dobrego! Za dużo! :D
ale fajnie, ze sie pasjonujesz:)))) pytaj,pytaj,,, a ja troche pozartowalam sobie:((( nie biez wszystkiego tak powaznie, bo ja czasami lubie tylko pogadac:)
Placek babuni z buraka cukrowego (według pani Danieli Grzybowskiej, za: "Lublin od kuchni 2002") 2 buraki cukrowe, 3 jajka, 1 kostka masła, 1 kg mąki, pół szklanki maku, 1 szklanka 18-procentowej śmietany, 5 dkg drożdży, cukier, sól 1 Znaleźć buraki cukrowe; najwięcej występuje jesienią w czasie kampanii cukrowniczej na drogach dojazdowych do cukrowni (na ul. Kunickiego, Krochmalnej, Wolskiej, pl. Bychawskim i in.). Oczyścić je z ziemi i błota, bardzo dokładnie umyć, pokroić na kawałki (dla szybszego gotowania), ugotować do miękkości. Ostudzić, a następnie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (drobne lub średnie oczka). 2 Mak sparzyć i opłukać. 3 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sobą i dobrze zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do dużej blaszki wysmarowanej uprzednio tłuszczem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec, aż będzie dobre. 4 Najlepiej smakuje ze świeżym masłem."
tak. Mam ochotę wypróbować to ciasto. Niebywałe, że usunięto ten nieszczęśny link! Tożto zimna wojna ;) Ja chyba całkiem zrezygnuję z umieszczania tu skrótów do innych przepisów, bo nigdy nie wiadomo, kto poczuje się "zniesmaczony". W gotowaniu zawsze jest plagiat. Przepisy i receptury przenikają się i nikt nie ma na nie patentu...no chyba, że na oscypki lub ogórki "unijne"
Hehehe , zimna wojna, dobrze powiedziane:) Odpowiedzi sie nie doczekasz:) Wlasnie, wszyscy mysla, ze ich przepis jest unikalny,,,a bigos bedzie tylko bigosem, obojetnie czy dwa , czy cztery grzybki suszone doda sie do przepisu:)))) I te nazwy potraw: "ach jakie dobre,,,,", "ale wspaniale",,,,zobacz ile potraw nazywa sie na "A",,,,to tylko sztuczne wyciaganie do gory przepisow takich jakie wszyscy inni znaja pod inna nazwa,,,,Wlasnie , kto ma patent na kotlety panierowane:))))))))
Niestety, ale w Lublinie na tych ulicach już nie znajdziesz buraków bo zamknęli cukrownie, więc nikt tamtędy nie wozi tego dobra. Moja teściowa robi prawie normalne ciasto drożdżowe z mniejszą ilością mleka (burak rozrzedza) i mniej cukru, dodaje surowego buraka startego na grubej tarce, dodaje oprócz maku, marchew startą na dużych okach. Najlepsze jest ciepłe z dobrym zimnym mlekiem. Poezja smaku. Wiem że już musztarda po obiedzie, ale dopiero dzisiaj natknęłam się na ten wątek.
...mam buraka cukrowego! Można z niego coś dobrego przyrządzić?? :)
mozesz zrobic pure`z buraka, ziemniakow i marchwi ( oczywiscie ugotowanych), doprawic sola i pieprzem. Smak bedzie troche slodkawy i nie kazdemu to smakuje:)
ja znalazłam jakieś "Fafernachy"...interesujący przepis...
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
no to sobie poradzilas sama:))))
no weź no. cytujesz nam tu przepis z portalu, który zawiesił sobie przepisy z WŻ-tu i innych stron, zamiast mieć swoje? fstyćsie.
;) w każdym razie mnie oni zniesmaczyli.
a tego nie wiedziałam. Znalazłam w googlach.
anneau, rzuca pytania na prawo i na lewo i nawet nie odpowiada na napisane propozycje, albo nie pamieta o co sie pytala:)))))
http://www.zsniedzwiadag.scholaris.pl/eregion/kuchnia.htm tu masz dżem z buraków cukrowych i jeszcze jakiś napój podobny do kawy ;) jakiś specyfik regionalny. interesujące.
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18257 tu masz syrop z buraków cukrowych
http://kulturakurpiowska.w.interia.pl/kuchnia/kuchnia.htm a tutaj masz farfenuchy - teraz wiadomo skąd 'gotujmy.pl' ma przepis
I znalazłam jeszcze coś takiego, tj. niestety bez przepisu - trzeba by pogrzebać:
suje - kluski z buraka cukrowego i kaszy jaglanej, nadziewane mięsem w sosie ze świeżych grzybów; specjalność Mazowsza południowego
o rany. A co mam odpowiadać? spróbuję to skomentuję. :) A za przepis na kruche warszawskie dziękuję. Powiedzmy, ze jestem na etapie pasji kulinarnej i dopiero szukam inspiracji. Wszystko mnie interesuje i co chwila coś nowego tu dokłądacie! Za dużo dobrego! Za dużo! :D
;) daj spokoj, nie nadążysz. potem napisz co zrobiłaś i czy wyszło.
ale fajnie, ze sie pasjonujesz:)))) pytaj,pytaj,,, a ja troche pozartowalam sobie:((( nie biez wszystkiego tak powaznie, bo ja czasami lubie tylko pogadac:)
i popatrz na to:
Placek babuni z buraka cukrowego
(według pani Danieli Grzybowskiej, za: "Lublin od kuchni 2002")
2 buraki cukrowe, 3 jajka, 1 kostka masła, 1 kg mąki, pół szklanki maku, 1 szklanka 18-procentowej śmietany, 5 dkg drożdży, cukier, sól
1 Znaleźć buraki cukrowe; najwięcej występuje jesienią w czasie kampanii cukrowniczej na drogach dojazdowych do cukrowni (na ul. Kunickiego, Krochmalnej, Wolskiej, pl. Bychawskim i in.). Oczyścić je z ziemi i błota, bardzo dokładnie umyć, pokroić na kawałki (dla szybszego gotowania), ugotować do miękkości. Ostudzić, a następnie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (drobne lub średnie oczka).
2 Mak sparzyć i opłukać.
3 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sobą i dobrze zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do dużej blaszki wysmarowanej uprzednio tłuszczem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec, aż będzie dobre.
4 Najlepiej smakuje ze świeżym masłem."
Dzieki za ten przepis :)
Moja niezyjaca juz babcia piekla wlasnie takie przepyszne placki z burakow cukrowych.
tak. Mam ochotę wypróbować to ciasto.
Niebywałe, że usunięto ten nieszczęśny link! Tożto zimna wojna ;) Ja chyba całkiem zrezygnuję z umieszczania tu skrótów do innych przepisów, bo nigdy nie wiadomo, kto poczuje się "zniesmaczony". W gotowaniu zawsze jest plagiat. Przepisy i receptury przenikają się i nikt nie ma na nie patentu...no chyba, że na oscypki lub ogórki "unijne"
Hehehe , zimna wojna, dobrze powiedziane:) Odpowiedzi sie nie doczekasz:) Wlasnie, wszyscy mysla, ze ich przepis jest unikalny,,,a bigos bedzie tylko bigosem, obojetnie czy dwa , czy cztery grzybki suszone doda sie do przepisu:)))) I te nazwy potraw: "ach jakie dobre,,,,", "ale wspaniale",,,,zobacz ile potraw nazywa sie na "A",,,,to tylko sztuczne wyciaganie do gory przepisow takich jakie wszyscy inni znaja pod inna nazwa,,,,Wlasnie , kto ma patent na kotlety panierowane:))))))))
Niestety, ale w Lublinie na tych ulicach już nie znajdziesz buraków bo zamknęli cukrownie, więc nikt tamtędy nie wozi tego dobra. Moja teściowa robi prawie normalne ciasto drożdżowe z mniejszą ilością mleka (burak rozrzedza) i mniej cukru, dodaje surowego buraka startego na grubej tarce, dodaje oprócz maku, marchew startą na dużych okach. Najlepsze jest ciepłe z dobrym zimnym mlekiem. Poezja smaku. Wiem że już musztarda po obiedzie, ale dopiero dzisiaj natknęłam się na ten wątek.