Forum

Kuchenne porady

Burak cukrowy ---> coś z niego będzie?

  • Autor: anneau Data: 2008-09-15 20:17:36

    ...mam buraka cukrowego! Można z niego coś dobrego przyrządzić??   :)

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-15 20:24:09

    mozesz zrobic pure`z buraka, ziemniakow i marchwi ( oczywiscie ugotowanych), doprawic sola i pieprzem. Smak bedzie troche slodkawy i nie kazdemu to smakuje:)

  • Autor: anneau Data: 2008-09-15 20:27:04

    ja znalazłam jakieś "Fafernachy"...interesujący przepis...


    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX



  • Autor: tineczka Data: 2008-09-15 20:29:17

    no to sobie poradzilas sama:))))

  • Autor: anay Data: 2008-09-15 20:36:26

    no weź no. cytujesz nam tu przepis z portalu, który zawiesił sobie przepisy z WŻ-tu i innych stron, zamiast mieć swoje? fstyćsie.


    ;) w każdym razie mnie oni zniesmaczyli.

  • Autor: anneau Data: 2008-09-15 20:41:38

    a tego nie wiedziałam. Znalazłam w googlach.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-15 20:43:52

    anneau, rzuca pytania na prawo i na lewo i nawet nie odpowiada na napisane propozycje, albo nie pamieta o co sie pytala:)))))

  • Autor: anay Data: 2008-09-15 20:43:34

    http://www.zsniedzwiadag.scholaris.pl/eregion/kuchnia.htm tu masz dżem z buraków cukrowych i jeszcze jakiś napój podobny do kawy ;) jakiś specyfik regionalny. interesujące.

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18257 tu masz syrop z buraków cukrowych

    http://kulturakurpiowska.w.interia.pl/kuchnia/kuchnia.htm a tutaj masz farfenuchy - teraz wiadomo skąd 'gotujmy.pl' ma przepis

    I znalazłam jeszcze coś takiego, tj. niestety bez przepisu - trzeba by pogrzebać:
    suje - kluski z buraka cukrowego i kaszy jaglanej, nadziewane mięsem w sosie ze świeżych grzybów; specjalność Mazowsza południowego

  • Autor: anneau Data: 2008-09-15 20:47:53

    o rany. A co mam odpowiadać? spróbuję to skomentuję. :) A za przepis na kruche warszawskie dziękuję. Powiedzmy, ze jestem na etapie pasji kulinarnej i dopiero szukam inspiracji. Wszystko mnie interesuje i co chwila coś nowego tu dokłądacie! Za dużo dobrego! Za dużo! :D

  • Autor: anay Data: 2008-09-15 20:49:32

    ;) daj spokoj, nie nadążysz. potem napisz co zrobiłaś i czy wyszło.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-15 22:42:46

    ale fajnie, ze sie pasjonujesz:)))) pytaj,pytaj,,,  a ja troche pozartowalam sobie:((( nie biez wszystkiego tak powaznie, bo ja  czasami lubie tylko pogadac:)

  • Autor: anay Data: 2008-09-15 20:47:35

    i popatrz na to:

    Placek babuni z buraka cukrowego
    (według pani Danieli Grzybowskiej, za: "Lublin od kuchni 2002")
    2 buraki cukrowe, 3 jajka, 1 kostka masła, 1 kg mąki, pół szklanki maku, 1 szklanka 18-procentowej śmietany, 5 dkg drożdży, cukier, sól
    1 Znaleźć buraki cukrowe; najwięcej występuje jesienią w czasie kampanii cukrowniczej na drogach dojazdowych do cukrowni (na ul. Kunickiego, Krochmalnej, Wolskiej, pl. Bychawskim i in.). Oczyścić je z ziemi i błota, bardzo dokładnie umyć, pokroić na kawałki (dla szybszego gotowania), ugotować do miękkości. Ostudzić, a następnie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (drobne lub średnie oczka).
    2 Mak sparzyć i opłukać.
    3 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sobą i dobrze zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do dużej blaszki wysmarowanej uprzednio tłuszczem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec, aż będzie dobre.
    4 Najlepiej smakuje ze świeżym masłem."

  • Autor: rafifi Data: 2008-09-16 08:54:23

    Dzieki za ten przepis :)
    Moja niezyjaca juz babcia piekla wlasnie takie przepyszne placki z burakow cukrowych.

  • Autor: anneau Data: 2008-09-16 16:36:07

    tak. Mam ochotę wypróbować to ciasto.
    Niebywałe, że usunięto ten nieszczęśny link! Tożto zimna wojna ;) Ja chyba całkiem zrezygnuję z umieszczania tu skrótów do innych przepisów, bo nigdy nie wiadomo, kto poczuje się "zniesmaczony". W gotowaniu zawsze jest plagiat. Przepisy i receptury przenikają się i nikt nie ma na nie patentu...no chyba, że na oscypki lub ogórki "unijne"

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-18 00:08:37

    Hehehe , zimna wojna, dobrze powiedziane:) Odpowiedzi sie nie doczekasz:) Wlasnie, wszyscy mysla, ze ich przepis jest unikalny,,,a bigos bedzie tylko bigosem, obojetnie czy dwa , czy cztery grzybki suszone doda sie do przepisu:)))) I te nazwy potraw: "ach jakie dobre,,,,", "ale wspaniale",,,,zobacz ile potraw nazywa sie na "A",,,,to tylko sztuczne wyciaganie do gory przepisow takich jakie wszyscy inni znaja pod inna nazwa,,,,Wlasnie , kto ma patent na kotlety panierowane:))))))))

  • Autor: aebas Data: 2008-12-06 03:36:49

    Niestety, ale w Lublinie na tych ulicach już nie znajdziesz buraków bo zamknęli cukrownie, więc nikt tamtędy nie wozi tego dobra. Moja teściowa  robi prawie normalne ciasto drożdżowe z mniejszą ilością mleka (burak rozrzedza) i mniej cukru, dodaje surowego buraka startego na grubej tarce, dodaje oprócz maku, marchew startą na dużych okach. Najlepsze jest ciepłe z dobrym zimnym mlekiem. Poezja smaku. Wiem że już musztarda po obiedzie, ale dopiero dzisiaj natknęłam się na ten wątek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu