Forum

Kuchenne porady

Ogórki szklarniowe - kiszone ??

• Autor: Kryitanin Data: 2008-09-16 12:24:14

Witam!
    Mam pytanie odnośnie ogórków kiszonych/małosolnych:
    Czy do kwaszenia są potrzebne gruntowe ogórki czy z tych dużych szklarniowych też wychodzi? Nigdy nie widziałem szklarniowych ukwaszonych, ale ogórek to ogórek... Dlatego się pytam.

Z góry dzięki za odpowiedź
    POzdr

• Autor: asia_minor Data: 2008-09-16 13:41:15

Też nie widziałam nigdy szklarniowych kiszonych. W duzych ogórkach (a takie sę przeważnie szklarniowe) są przerośnięte komory nasienne. A takie ogóry nie nadają się do kiszenia. Nawożenie również niebagatelną sprawą jest. Nawet gruntowe potraktowane zbyt dużą dawką azotu w czasie wzrostu dają efekt w postaci sflaczałych, ewentualnie pustych w środku ogórasów. A nie o takie nam chodzi ;-)
    Ale próbowac zawsze można .
    Jeśli ukisisz szklarniowe, daj sprawozdanie

• Autor: teresa55 Data: 2008-09-16 13:55:24

Raczej nie nadają się. Dwa tygodnie temy kupiłam ogórki /chyba były przenawożone / do ukiszenia na bieżąco. Ile ukisiłam - tyle wyrzuciłam. Wstrętne w smaku, kapciowate. A nie były to ogórki z tych duzych , szklarniowych. Z wygladu - normalne, gruntowe.

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-16 14:45:07

Użytkownik Kryitanin napisał w wiadomości:
    > Witam!Mam pytanie odnośnie ogórków kiszonych/małosolnych:Czy do kwaszenia są
    > potrzebne gruntowe ogórki czy z tych dużych szklarniowych też wychodzi? Nigdy
    > nie widziałem szklarniowych ukwaszonych, ale ogórek to ogórek... Dlatego się
    > pytam.Z góry dzięki za odpowiedźPOzdr

Małosolnych z ogórków z folii nie robiłam, ale korniszony, owszem.. były spod folii, ale takiej odkrytej  w październiku.. i w smaku  nie były gorsze od  robionych gruntowych..

Przejdź do pełnej wersji serwisu