Witam Mam pytanie odnośnie przechowywania korzenia imbiru. W jakich warunkach przetrwa najdłużej/nie zwietrzeje? Najlepiej go trzymać w słoiczku czy też nie? W lodówce czy na zewnątrz? A może od razu utrzeć ? Jeśli wie ktoś to proszę o odpowiedź Z góry dzięki
ja trzymam nieobrany w calosci, zawiniety w folie spozywcza tam gdzie jarzyny w lodowce. Wrazie potrzeby odkrawam kawalek. Mozna jednak tez utrzec i do sloiczka.- tak na krotkie przechowywanie. Mozna usmazyc w pokrojony w roztorze cukru (jak konfiture),tak zwany kandzowany. Mozna obrany i pociety na kawalki lub starty zamrozic. zalezy do czego sie potrzebuje.
A ja trzymam na paterze z owocami w kuchni. Kupuję raz w tygodniu dwa kawalki. Na wiosnę wpadl mi kawalek za szafke. Przy robieniu porządkow wyciągnęlam i zobaczylam ze puszcza zielony kłączek. Wsadzilam do doniczki i tera mam dwie lodyzki z liscmi i dalej rośnie.
m.in.: do herbatki rozgrzewającej, do kurczaka, do wszystkiego co ma być z dodatkiem curry, pasuje do potraw z cynamonem, z gałką muszkatołową. To kilka sposobów użycia żeby dać wyobrażenie. Imbir jest ogólnie wdzięczną przyprawą i wiele można z nim zrobić :)
Witam
Mam pytanie odnośnie przechowywania korzenia imbiru.
W jakich warunkach przetrwa najdłużej/nie zwietrzeje? Najlepiej go trzymać w słoiczku czy też nie? W lodówce czy na zewnątrz? A może od razu utrzeć ?
Jeśli wie ktoś to proszę o odpowiedź
Z góry dzięki
POzdr
ja trzymam nieobrany w calosci, zawiniety w folie spozywcza tam gdzie jarzyny w lodowce. Wrazie potrzeby odkrawam kawalek. Mozna jednak tez utrzec i do sloiczka.- tak na krotkie przechowywanie. Mozna usmazyc w pokrojony w roztorze cukru (jak konfiture),tak zwany kandzowany. Mozna obrany i pociety na kawalki lub starty zamrozic. zalezy do czego sie potrzebuje.
Korzeń imbiru kroję na drobniutką kosteczkę,dziele na małe porcje,zawijam w folie i do zamrażarki.
A ja trzymam na paterze z owocami w kuchni. Kupuję raz w tygodniu dwa kawalki. Na wiosnę wpadl mi kawalek za szafke. Przy robieniu porządkow wyciągnęlam i zobaczylam ze puszcza zielony kłączek. Wsadzilam do doniczki i tera mam dwie lodyzki z liscmi i dalej rośnie.
A do czego używacie imbiru, bo nie bardzo wiem co się z tym robi.
Wpisz do wyszukiwarki slowo imbir a wyjedzie Ci tysiac przepisow z imbirem.
m.in.: do herbatki rozgrzewającej, do kurczaka, do wszystkiego co ma być z dodatkiem curry, pasuje do potraw z cynamonem, z gałką muszkatołową. To kilka sposobów użycia żeby dać wyobrażenie. Imbir jest ogólnie wdzięczną przyprawą i wiele można z nim zrobić :)
POzdr