Przygotowuje sie do pieczenia torta dla mojej coreczki ktora za miesiac bedzie miala roczek.Ogladalam bardzo duzo tych wszystkich pieknych tortow przez was wykonywanych,z tymi wszyskimi przepieknymi ozdobami.Wyczytalam ze mozna je wykonac z masy marcepanowej,cztucznej masy marcepanowej,z marschmallows lub z innej masy cukrowej.Spedzilam bardzo duzo czasu zeby poczytac opinie na temat tych wszystkich mas,dowiedzialam sie ze sa bardzo plastyczne i naprawde bardzo wiele fajnych rzeczy mozna z nich zrobic,jednak bardzo malo ktokolwiek pisze dokladnie o smaku tych mas...Chcialabym was prosic tylko o podpowiedz albo wypowiedz,ktora z tych mas Waszym zdaniem jest najsmaczniejsza,Moze ci co maja porownanie pomoga mi...
Witam. Robiłam róże ze sztucznego marcepanu , ma smak migdałowy , ale róże były bardzo słodkie ( w koncu to prawie sam cukier) ,goście zjedli i powiedzieli że dobre. Moim zdaniem w smaku były takie jak "kartofelki" z odpustowej budki.
Zadałaś, bardzo trudne pytanie, każdy ma swój gusty. Lidio, wszystkie te masy są bardzo słodkie, z pianek jest może odrobinę gumowata. Mnie, jeżeli chodzi o smak, najbardziej podchodzi sztuczny marcepan, ale te wiem, że każda z tych mas ma swoje właściwości Ja wybierając, masę do obłożenia tortu, kieruję się jego rozmiarem :-)) jeżeli torcik jest mały wybieram sztuczny marcepan, jesli, tort jest duży wybieram, tę masę z żelatyną, bo łatwiej się ja nanosi. Pozdrawiam.
Ja wlasnie najbardziej zastanawiam sie nad ta masa -sztuczny marcepan,wydaje mi sie ze jest nie zla i czytalalm tez o nim bardzo duzo pozytywnych komentarzy.Dziekuje bardzo za wypowiedzi;-D A czy moze mi ktos jescze odpowiedziec czy ta masa sztuczny marcepan szypko wysycha?Bo te ozdoby i zeby okryc ta masa tort to najlepiej w ten sam dzien co ma byc zjedzony?A czy wtedy torta moge zrobic mimo wszystko dzien wczesniej?
Śmiało możesz zrobić tort dzień wcześniej, przecież marcepan dajesz na krem więc tak szybko nie wyschnie, zaś ozdoby wyschną, ale wg. mnie tak powinno być, marcepan musi wyschnąć.
Masa wyschnie ale troszkę , ja ozdoby robiłam dzień wcześniej i trzymałam je w zamkniętym pudełku w lodówce ,a na drugi dzien tylko udekorowałam tort. Jeżeli krem jest na bazie mleka (np. gotowy w proszku) to pod ozdobami będzie trochę mokro , więc może warto je położyć w dniu podania tortu. pozdrawiam
Dobroć smaku jest zawsze cechą indywidualną. Prawdziwy marcepan jest robiony głównie na bazie migdałów i cukru. Zawsze jest i będzie sakramencko słodki. Osobiście nie przepadam. Sztuczny marcepan, jak sama nazwa wskazuje nie jest naturalnym produktem. Zamiast drogich migdałów do jego produkcji stosuje się pestki moreli, które tak samo jak wnętrze pestek wiśni zawierają silną truciznę - kwas. Mimo tego, że są to śladowe ilości nie dawałbym tego rocznemu dzicku. Do tego sztuczny marcepan potrafi u niektórych osób przez kilka dni nieprzyjemnie "tkwić smakowo" w przełyku.
Moje zdanie - rocznemu dziecku nie powinno się wciskać nic sztucznego. Kupując marcepan na pokrycie tortu trzeba uważać na jaki się trafi. Unikać takiego, który służy do modelowania!
Mi chodzilo o ten sztuczny marcepan ktory robi sie z wody ,margaryny,cukru pudru i olejku migdalowego:http://wielkiezarcie.com/przepis32898.html Chodzi mi o roznice smakow bo nie wiem jak smakuje ten sztuczny i jak smakuja te inne masy cukrowe.Wiem tylko jak smakuje orginalny marcepan. Niestety nigdy tez nie mialam okazji jesc takiego torta z tymi masami...,przez to tez prosilam o pomoc tych ktorzy maja doswiadczenia smakowe z tymi masami i moga mi doradzic ktora jest najsmaczniejsza;-D
Mimo wszystko. Dziecku nie dawałbym niczego co sztuczne. Może jednak zrezygnować z pokrywania tortu taką masą i zdecydować sie na jakiś pyszny krem? Posypać go np. płatkami migdałów - też ładnie ładnie wygląda z różyczkami z bitej śmietany.
Wiesz, tak czytam i się zastanawiam. Jak w czerwcu robiłam roczkowy tort dla synka, to najbardziej się zastanawiałam nad tym, czy on ten tort też bedzie mógł spróbować. W końcu postanowiłam, że zrobię tort na bazie biszkopta i masy z bitej śmietany i owoców, z odrobiną czekolady w ramach dekoracji. Te wszystkie masy są cudne i przepiękne, ale czy ja wiem.... No chyba że to będzie dla gości a ewentualnie coś ze środeczka dasz do spróbowania maleństwu :)))
Właśnie zaglądnęłam na ten przepis na sztuczny marcepan. Fajnie wygląda i widać, że można zdziałać cuda. Ale za dużo tego torta maluszkowi nie dawaj. Po co go przyzwyczajać od razu do naszych grzeszków kulinarnych. Jeszcze się cukru w życiu naje
Takie imprezy roczkowe to i tak najbardziej sa dla wszystkich innych,niz dla malego solenizanta.Podejzewam ze moje dziecko jak cos bedzie z tego torta jadlo to z pewnoscia ze srodka.A ten sztuczny marcepan to chyba taki sztuczny to nie jest bo co w nim wlasciwie jest takiego sztucznego?Wszystko na bazie skladnikow naturalnych.Duzo cukru ma w sobie ,ale sam marcepan tez ma bardzo duzo i jak nawet zrobilabym to z marcepanem to nie zbyt chetnie dawalabym to mojej corce
Wczoraj moja cora skonczyla roczek. Zdecydowalam sie na ta mase "sztuczny marcepan" Mialam przykryc nia calego torta ale zdecydowalam ze porobie tylko ozdoby.Oto co mi wyszlo;-D Dziekuje wam za pomoc. Torci wygladal bardzo wesolo i bardzo dobrze smakowal.
Witam serdecznie.mam ten sam problem ja zabieram sie do pieczenia toru dla mojej chrześniaczki. Impreza jest za tydzień i nie mam pomysłu na dekorację. Kupiłam jednak pianki marschmallows, kiedy czytałam o nich stwierdziłam że ten przepis jest najpewniejszy. Zastanawia mnie co zrobić z nadmiarem masy która zostanie na bokach tzn czy nie powstaną "falbanki" ????? Bardzo proszę o rady.
Witam. Robiłam róże ze sztucznego marcepanu , ma smak migdałowy , ale róże były bardzo słodkie ( w koncu to prawie sam cukier) ,goście zjedli i powiedzieli że dobre. Moim zdaniem w smaku były takie jak "kartofelki" z odpustowej budki.
Zadałaś, bardzo trudne pytanie, każdy ma swój gusty. Lidio, wszystkie te masy są bardzo słodkie, z pianek jest może odrobinę gumowata. Mnie, jeżeli chodzi o smak, najbardziej podchodzi sztuczny marcepan, ale te wiem, że każda z tych mas ma swoje właściwości Ja wybierając, masę do obłożenia tortu, kieruję się jego rozmiarem :-))
jeżeli torcik jest mały wybieram sztuczny marcepan, jesli, tort jest duży wybieram, tę masę z żelatyną, bo łatwiej się ja nanosi. Pozdrawiam.
Ja wlasnie najbardziej zastanawiam sie nad ta masa -sztuczny marcepan,wydaje mi sie ze jest nie zla i czytalalm tez o nim bardzo duzo pozytywnych komentarzy.Dziekuje bardzo za wypowiedzi;-D
A czy moze mi ktos jescze odpowiedziec czy ta masa sztuczny marcepan szypko wysycha?Bo te ozdoby i zeby okryc ta masa tort to najlepiej w ten sam dzien co ma byc zjedzony?A czy wtedy torta moge zrobic mimo wszystko dzien wczesniej?
Śmiało możesz zrobić tort dzień wcześniej, przecież marcepan dajesz na krem więc tak szybko nie wyschnie, zaś ozdoby wyschną, ale wg. mnie tak powinno być, marcepan musi wyschnąć.
Masa wyschnie ale troszkę , ja ozdoby robiłam dzień wcześniej i trzymałam je w zamkniętym pudełku w lodówce ,a na drugi dzien tylko udekorowałam tort. Jeżeli krem jest na bazie mleka (np. gotowy w proszku) to pod ozdobami będzie trochę mokro , więc może warto je położyć w dniu podania tortu.
pozdrawiam
Dobroć smaku jest zawsze cechą indywidualną.
Prawdziwy marcepan jest robiony głównie na bazie migdałów i cukru. Zawsze jest i będzie sakramencko słodki. Osobiście nie przepadam.
Sztuczny marcepan, jak sama nazwa wskazuje nie jest naturalnym produktem. Zamiast drogich migdałów do jego produkcji stosuje się pestki moreli, które tak samo jak wnętrze pestek wiśni zawierają silną truciznę - kwas. Mimo tego, że są to śladowe ilości nie dawałbym tego rocznemu dzicku. Do tego sztuczny marcepan potrafi u niektórych osób przez kilka dni nieprzyjemnie "tkwić smakowo" w przełyku.
Moje zdanie - rocznemu dziecku nie powinno się wciskać nic sztucznego.
Kupując marcepan na pokrycie tortu trzeba uważać na jaki się trafi. Unikać takiego, który służy do modelowania!
Mi chodzilo o ten sztuczny marcepan ktory robi sie z wody ,margaryny,cukru pudru i olejku migdalowego:http://wielkiezarcie.com/przepis32898.html
Chodzi mi o roznice smakow bo nie wiem jak smakuje ten sztuczny i jak smakuja te inne masy cukrowe.Wiem tylko jak smakuje orginalny marcepan.
Niestety nigdy tez nie mialam okazji jesc takiego torta z tymi masami...,przez to tez prosilam o pomoc tych ktorzy maja doswiadczenia smakowe z tymi masami i moga mi doradzic ktora jest najsmaczniejsza;-D
Mimo wszystko. Dziecku nie dawałbym niczego co sztuczne. Może jednak zrezygnować z pokrywania tortu taką masą i zdecydować sie na jakiś pyszny krem? Posypać go np. płatkami migdałów - też ładnie ładnie wygląda z różyczkami z bitej śmietany.
Wiesz, tak czytam i się zastanawiam. Jak w czerwcu robiłam roczkowy tort dla synka, to najbardziej się zastanawiałam nad tym, czy on ten tort też bedzie mógł spróbować. W końcu postanowiłam, że zrobię tort na bazie biszkopta i masy z bitej śmietany i owoców, z odrobiną czekolady w ramach dekoracji. Te wszystkie masy są cudne i przepiękne, ale czy ja wiem.... No chyba że to będzie dla gości a ewentualnie coś ze środeczka dasz do spróbowania maleństwu :)))
Właśnie zaglądnęłam na ten przepis na sztuczny marcepan. Fajnie wygląda i widać, że można zdziałać cuda. Ale za dużo tego torta maluszkowi nie dawaj. Po co go przyzwyczajać od razu do naszych grzeszków kulinarnych. Jeszcze się cukru w życiu naje
Takie imprezy roczkowe to i tak najbardziej sa dla wszystkich innych,niz dla malego solenizanta.Podejzewam ze moje dziecko jak cos bedzie z tego torta jadlo to z pewnoscia ze srodka.A ten sztuczny marcepan to chyba taki sztuczny to nie jest bo co w nim wlasciwie jest takiego sztucznego?Wszystko na bazie skladnikow naturalnych.Duzo cukru ma w sobie ,ale sam marcepan tez ma bardzo duzo i jak nawet zrobilabym to z marcepanem to nie zbyt chetnie dawalabym to mojej corce
Wczoraj moja cora skonczyla roczek.
Zdecydowalam sie na ta mase "sztuczny marcepan"
Mialam przykryc nia calego torta ale zdecydowalam ze porobie tylko ozdoby.Oto co mi wyszlo;-D
Dziekuje wam za pomoc.
Torci wygladal bardzo wesolo i bardzo dobrze smakowal.
Cudny kolorowy torcik! Brawo!!
Witam serdecznie.mam ten sam problem ja zabieram sie do pieczenia toru dla mojej chrześniaczki. Impreza jest za tydzień i nie mam pomysłu na dekorację. Kupiłam jednak pianki marschmallows, kiedy czytałam o nich stwierdziłam że ten przepis jest najpewniejszy. Zastanawia mnie co zrobić z nadmiarem masy która zostanie na bokach tzn czy nie powstaną "falbanki" ????? Bardzo proszę o rady.