Użytkownik edziakalitowa napisał w wiadomości: > Właśnie debatują w sejmie nad nowym świętem Trzech Króli . Jak myślicie czy > potrzebny nam kolejny długi weekend ? Święto Trzech Króli było, ale zostało zniesione przez państwo, czerwona kartka zniknęła z kalendarza, ale kościelne święto było, jest i będzie niezależnie od tego, co postanowi nasz rząd. Jeśli przywrócą to święto, to będzie dodatkowy dzień wolny od pracy, dla tych co pracują.
Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości: > Użytkownik edziakalitowa napisał w wiadomości: > Właśnie debatują w sejmie > nad nowym świętem Trzech Króli . Jak myślicie czy > potrzebny nam kolejny > długi weekend ? Święto Trzech Króli było, ale zostało zniesione > przez państwo, czerwona kartka zniknęła z kalendarza, ale > kościelne święto było, jest i będzie niezależnie od tego, co postanowi nasz > rząd. Jeśli przywrócą to święto, to będzie dodatkowy dzień wolny od pracy, dla > tych co pracują. Teresko raczej chodziło mi o kolejny dzień wolny , może żle się wyraziłam :))) Dla niektórych ten dodatkowy dzień to mniejsze zarobki , tak jest w mojej byłej pracy i przymusowe długie weekendy , gdyż jest to zakład produkcyjny .Dla mnie to bez znaczenia , bo ja pracuję teraz w systemie 24 godziny na dobę cały rok , czyli czasami muszę iść do pracy w sobotę , niedzielę czy święto bądz na noc.Za to mam dla wyrównania jakieś dni wolne w tygodniu i niekoniecznie są to dni wolne ustawowo . Kwartalnie mają się tylko zgadzać godziny . Pozdrawiam :))
Użytkownik edziakalitowa napisał w wiadomości: > Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości: > Użytkownik edziakalitowa > napisał w wiadomości: > Właśnie debatują w sejmie > nad nowym świętem > Trzech Króli . Jak myślicie czy > potrzebny nam kolejny > długi weekend > ? Święto Trzech Króli było, ale zostało zniesione > przez > państwo, czerwona kartka zniknęła z kalendarza, ale > kościelne > święto było, jest i będzie niezależnie od tego, co postanowi nasz > rząd. > Jeśli przywrócą to święto, to będzie dodatkowy dzień wolny od pracy, dla > > tych co pracują.Teresko raczej chodziło mi o kolejny dzień wolny , może żle > się wyraziłam :))) Dla niektórych ten dodatkowy dzień to mniejsze zarobki , > tak jest w mojej byłej pracy i przymusowe długie weekendy , gdyż > jest to zakład produkcyjny .Dla mnie to bez znaczenia , bo ja pracuję teraz w > systemie 24 godziny na dobę cały rok , czyli czasami muszę iść do pracy w > sobotę , niedzielę czy święto bądz na noc.Za to mam dla wyrównania > jakieś dni wolne w tygodniu i niekoniecznie są to dni wolne ustawowo . > Kwartalnie mają się tylko zgadzać godziny . Pozdrawiam :))
Wybacz, nic złego nie napisałam, też wiem, że to dodatkowy wolny dzień.. , obniżający niektórym pensję...
Wystarczy, moim zdaniem, już świąt kościelnych. Jeżeli niektórym katolikom bardzo zależy na poświęceniu się w dniu Trzech Króli praktykom religijnym, zawsze mają możliwość wziąć dzień urlopu (nawet na żądanie). A tak swoją drogą czy wiecie coś o rzeczonych Królach?
To jest bardzo ważne świeto kościelne:)Trzej królowie, Kacper,Melchior i Baltazar,wyruszyli do Betlejem,niosąc pokłon Jezusowi,każy z nich niósł podarek dla Jezusa,mirę kadzidło i złoto.W naszym domu, obchodzimy to świeto jak niedzielę, babcia mi mówiła, że..... kiedyś była czerwona kartka w kalęndarzu, wszyscy świetowali,po trzech królach można było dopiero rozbierać chionkę.
Aniu zwróć w czasie nadchodzących tegorocznych świąt,że choinkę rozbiera się 2.02 w dniu Święta Ofiarowania Pańskiego,czyli Matki Boskiej Gromnicznej.Jak będziesz w Kościele,to zobaczysz,że na pewno nie znikną po Święcie Trzech Króli.
Ja wiem o tym, że.... choinki mogą stać do 2 lutego,miałam na myśli że, ludzie zaraz pierwszy dzień po świetach, wyrzucają choinki,nie czekając nawet do trzech króli:)
Wlasciwie sie nie dziwie ze wyrzucaja choinki zaraz po swietach ,poprostu chca uniknac balaganu jakim jest igliwie z sypiacych sie choinek.Choinki czesto , duzo wczesniej sa scinane niz powinny i dlatego zdarza sie,ze zaraz po swietach traca igly.
Wiemy,wiemy,rodzice nauczyli,potem katecheci.Jest to bardzo ważne święto.Jak do tej pory nie przeszkadzał mi brak wolnego dnia.Można na mszę pójść rano lub wieczorem po pracy.Za następnym dniem wolnym nie jestem.
.....do góry czym????... Jak dla mnie to może być święto dodatkowe lub nie.....nie ma to znaczenia ,bo jak mam prace to i nie patrze na niedzielę świąteczną
Pomysł świetny, choć przewrotny! Dodam od siebie: 5 dzień miesiąca, bo pięć przykazań kościelnych; 4- bo czterech ewangelistów; 7- bo siedem grzechów głównych.
Kto będzie chciał iść do kościoła, to zrobi to, bez względu na to, czy będzie to dzień wolny od pracy, czy nie. Rzecz jednak w tym, że większość z nas pracuje u prywatnego pracodawcy i zastanawiam się, czy będzie on tak hojny i zapłaci nam za ten świąteczny dzień. A poza tym co wtedy, kiedy Trzech Króli wypadnie np. w czwartek? Zrobi się z tego długi weekend. Nie jestem z tych, co nastawieni są wyłącznie są na materialną stronę życia ale potrafię jeszcze z umiarem dawkować sobie dni wolnych, zważywszy, że mam na utrzymaniu rodzinę. Długo by jeszcze o tym pisać. Moje zdanie jest jasne: jestem przeciwna. Pozdrawiam.
A ja mysle, ze nie powinno tu chodzić o długi weekend, tylko o umożliwienie katolikom ( którzy stanowią zdecydowaną większość społeczeństwa) uczestniczenie we Mszy św. Skoro 1 maja ( Święto Pracy) jest dniem wolnym, to czemu 6 stycznia nie może być? Mamy kontynuować tę nową świecką tradycję ( pracy 6 stycznia) ustanowioną przez Gomułkę? Ponadto chcę podkreślić, że w wielu europejskich krajach jest to dzień wolny, a Polska jest dopiero na 12 miejscu w Europie pod względem liczby wolnych dni.
A na którym pod względem gospodarczym? Stopnia bezrobocia ... etc.etc To nie jest pytanie złośliwe ale ciekawy jestem, również wg tego statystyka który ustawił nas na 12 miejscu pod względem ilości świąt.
Należę do tej części katolików, którzy uczestniczą we mszy świętej bez względu na to, czy jest to dzień wolny od pracy, czy też nie. Kto faktycznie chce, ten pójdzie do kościoła. Nie przekonują mnie demagogiczne hasła o 1 Maju, w który to i tak część ludzi śmiga do pracy, bo nie ma wyjścia. sądzę, że z tych 700 tysięcy ludzi podpisanych pod petycją o przywrócenie święta ponad połowie nie chodziło wcale o świętowanie w kościele tylko o kolejny dzień wolny.
Witam . Nie wiem czy to jest nowe Święto? Ja myślę ,że kolejny długi weekend jest nam nie potrzebny ale dzień wolny w Święto Trzech Króli:TAK. pozdrawiam.
Jestem przeciwny. I tak mamy w Polsce dużo dni wolnych od pracy... Wolny dzień (a często przez to długi weekend) na początku stycznia jest kompletnie niewskazany.
Właśnie debatują w sejmie nad nowym świętem Trzech Króli . Jak myślicie czy potrzebny nam kolejny długi weekend ?
nie
-Mamy coraz mnie dni pracujacych,
Użytkownik edziakalitowa napisał w wiadomości:
> Właśnie debatują w sejmie nad nowym świętem Trzech Króli . Jak myślicie czy
> potrzebny nam kolejny długi weekend ?
Święto Trzech Króli było, ale zostało zniesione przez państwo, czerwona kartka zniknęła z kalendarza, ale kościelne święto było, jest i będzie niezależnie od tego, co postanowi nasz rząd. Jeśli przywrócą to święto, to będzie dodatkowy dzień wolny od pracy, dla tych co pracują.
Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości:
> Użytkownik edziakalitowa napisał w wiadomości: > Właśnie debatują w sejmie
> nad nowym świętem Trzech Króli . Jak myślicie czy > potrzebny nam kolejny
> długi weekend ? Święto Trzech Króli było, ale zostało zniesione
> przez państwo, czerwona kartka zniknęła z kalendarza, ale
> kościelne święto było, jest i będzie niezależnie od tego, co postanowi nasz
> rząd. Jeśli przywrócą to święto, to będzie dodatkowy dzień wolny od pracy, dla
> tych co pracują.
Teresko raczej chodziło mi o kolejny dzień wolny , może żle się wyraziłam :))) Dla niektórych ten dodatkowy dzień to mniejsze zarobki , tak jest w mojej byłej pracy i przymusowe długie weekendy , gdyż jest to zakład produkcyjny .Dla mnie to bez znaczenia , bo ja pracuję teraz w systemie 24 godziny na dobę cały rok , czyli czasami muszę iść do pracy w sobotę , niedzielę czy święto bądz na noc.Za to mam dla wyrównania jakieś dni wolne w tygodniu i niekoniecznie są to dni wolne ustawowo . Kwartalnie mają się tylko zgadzać godziny . Pozdrawiam :))
Użytkownik edziakalitowa napisał w wiadomości:
> Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości: > Użytkownik edziakalitowa
> napisał w wiadomości: > Właśnie debatują w sejmie > nad nowym świętem
> Trzech Króli . Jak myślicie czy > potrzebny nam kolejny > długi weekend
> ? Święto Trzech Króli było, ale zostało zniesione > przez
> państwo, czerwona kartka zniknęła z kalendarza, ale > kościelne
> święto było, jest i będzie niezależnie od tego, co postanowi nasz > rząd.
> Jeśli przywrócą to święto, to będzie dodatkowy dzień wolny od pracy, dla >
> tych co pracują.Teresko raczej chodziło mi o kolejny dzień wolny , może żle
> się wyraziłam :))) Dla niektórych ten dodatkowy dzień to mniejsze zarobki ,
> tak jest w mojej byłej pracy i przymusowe długie weekendy , gdyż
> jest to zakład produkcyjny .Dla mnie to bez znaczenia , bo ja pracuję teraz w
> systemie 24 godziny na dobę cały rok , czyli czasami muszę iść do pracy w
> sobotę , niedzielę czy święto bądz na noc.Za to mam dla wyrównania
> jakieś dni wolne w tygodniu i niekoniecznie są to dni wolne ustawowo .
> Kwartalnie mają się tylko zgadzać godziny . Pozdrawiam :))
Wybacz, nic złego nie napisałam, też wiem, że to dodatkowy wolny dzień.. , obniżający niektórym pensję...
Ja myślę, ze nie...
Szczególnie, że święto Trzech Króli wypada po dość długim okresie innych świat.
Mnie te długie weekendy strasznie dezorganizują pracę.
Niech kościół przestanie wynajdowć następne wolne .
ja tam jestem za nie :)
Wystarczy, moim zdaniem, już świąt kościelnych. Jeżeli niektórym katolikom bardzo zależy na poświęceniu się w dniu Trzech Króli praktykom religijnym, zawsze mają możliwość wziąć dzień urlopu (nawet na żądanie). A tak swoją drogą czy wiecie coś o rzeczonych Królach?
To jest bardzo ważne świeto kościelne:)Trzej królowie, Kacper,Melchior i Baltazar,wyruszyli do Betlejem,niosąc pokłon Jezusowi,każy z nich niósł podarek dla Jezusa,mirę kadzidło i złoto.W naszym domu, obchodzimy to świeto jak niedzielę, babcia mi mówiła, że..... kiedyś była czerwona kartka w kalęndarzu, wszyscy świetowali,po trzech królach można było dopiero rozbierać chionkę.
Aniu zwróć w czasie nadchodzących tegorocznych świąt,że choinkę rozbiera się 2.02 w dniu Święta Ofiarowania Pańskiego,czyli Matki Boskiej Gromnicznej.Jak będziesz w Kościele,to zobaczysz,że na pewno nie znikną po Święcie Trzech Króli.
Ja wiem o tym, że.... choinki mogą stać do 2 lutego,miałam na myśli że, ludzie zaraz pierwszy dzień po świetach, wyrzucają choinki,nie czekając nawet do trzech króli:)
Tak,masz rację.
Wlasciwie sie nie dziwie ze wyrzucaja choinki zaraz po swietach ,poprostu chca uniknac balaganu jakim jest igliwie z sypiacych sie choinek.Choinki czesto , duzo wczesniej sa scinane niz powinny i dlatego zdarza sie,ze zaraz po swietach traca igly.
Wiemy,wiemy,rodzice nauczyli,potem katecheci.Jest to bardzo ważne święto.Jak do tej pory nie przeszkadzał mi brak wolnego dnia.Można na mszę pójść rano lub wieczorem po pracy.Za następnym dniem wolnym nie jestem.
TAK,TAK, TAK......jestem za 365 dniami świąt wszelakich....a co.... świętowanie to też praca.....
Bahus
Bahus, mam również 365 dni świątecznych z tytułu emerytury, jak mi jeszcze zwiększą emeryturę mogę leżeć do góry .... i sobie świętować.
.....do góry czym????...
Jak dla mnie to może być święto dodatkowe lub nie.....nie ma to znaczenia ,bo jak mam prace to i nie patrze na niedzielę świąteczną
Krysia, ależ ciekawska jesteś. Napiszę Ci do rymu. Jestem grubaskiem i mogę leżeć do góry ............ . I mogę świętować.
Lajanie, to się nazywa dobry rym - dokładny, na temat i .... uśmiałam się!
Tak mówiąc między nami,
.
Też lubię leżeć w dół ...piętami,
Ba, tu nawet powiem śmiało,
W górę tym ... co mi zostało
Brawo, dałeś do wiwatu
W zimie starczy świąt!!!!! Prosze o wymyslenie dnia wolnego w lipcu!!!!!!!!!
Był wolny dzień w lipcu 22 LIPCA .
Swięta Trzech Króli nie zlikwidowali , jest tyle tylko ,że jako dzień pracy.
Proponuję 10, 20, 30 każdego miesiąca, (Dekalog), a cały październik...może też, a potem każdy rok dziesiąty ..itd, itd...
Pomysł świetny, choć przewrotny! Dodam od siebie: 5 dzień miesiąca, bo pięć przykazań kościelnych; 4- bo czterech ewangelistów; 7- bo siedem grzechów głównych
.
a myśmy u mnie w dziale stwierdziły że będziemy do szefa petycje pisaća by pracować tylko 3 dni w tygodniu: poniedziałek, środę i piątek ;)
Przy porannej kawce mamy dużo interesujących pomysłów ;)
Kto będzie chciał iść do kościoła, to zrobi to, bez względu na to, czy będzie to dzień wolny od pracy, czy nie. Rzecz jednak w tym, że większość z nas pracuje u prywatnego pracodawcy i zastanawiam się, czy będzie on tak hojny i zapłaci nam za ten świąteczny dzień. A poza tym co wtedy, kiedy Trzech Króli wypadnie np. w czwartek? Zrobi się z tego długi weekend. Nie jestem z tych, co nastawieni są wyłącznie są na materialną stronę życia ale potrafię jeszcze z umiarem dawkować sobie dni wolnych, zważywszy, że mam na utrzymaniu rodzinę. Długo by jeszcze o tym pisać. Moje zdanie jest jasne: jestem przeciwna. Pozdrawiam.
Skoro 1 maja ( Święto Pracy) jest dniem wolnym, to czemu 6 stycznia nie może być? Mamy kontynuować tę nową świecką tradycję ( pracy 6 stycznia) ustanowioną przez Gomułkę?
Ponadto chcę podkreślić, że w wielu europejskich krajach jest to dzień wolny, a Polska jest dopiero na 12 miejscu w Europie pod względem liczby wolnych dni.
A na którym pod względem gospodarczym? Stopnia bezrobocia ... etc.etc
To nie jest pytanie złośliwe ale ciekawy jestem, również wg tego statystyka który ustawił nas na 12 miejscu pod względem ilości świąt.
Należę do tej części katolików, którzy uczestniczą we mszy świętej bez względu na to, czy jest to dzień wolny od pracy, czy też nie. Kto faktycznie chce, ten pójdzie do kościoła. Nie przekonują mnie demagogiczne hasła o 1 Maju, w który to i tak część ludzi śmiga do pracy, bo nie ma wyjścia. sądzę, że z tych 700 tysięcy ludzi podpisanych pod petycją o przywrócenie święta ponad połowie nie chodziło wcale o świętowanie w kościele tylko o kolejny dzień wolny.
Witam . Nie wiem czy to jest nowe Święto? Ja myślę ,że kolejny długi weekend jest nam nie potrzebny ale dzień wolny w Święto Trzech Króli:TAK. pozdrawiam.
Jestem przeciwny. I tak mamy w Polsce dużo dni wolnych od pracy... Wolny dzień (a często przez to długi weekend) na początku stycznia jest kompletnie niewskazany.