Forum

Kuchenne porady

Barwniki spozywcze

• Autor: abiola Data: 2008-09-19 19:31:33

Witam Was.
    Mam pytanie gdzie kupujecie barwniki spożywcze??
    Mieszkam koło Krakowa. W zeszłym roku udało mi się poczarować Pana z firmy sprzedającej barwniki i podarował mi próbki.
    Ale teraz rozglądałam się po sklepach i nie ma nigdzie .
    Pomóżcie ;))

• Autor: Shanna Data: 2008-09-19 19:36:51

Jesli nei ma w supermarketach w dziale z dodatkami do pieczenia to na pewno znajdziesz w sklepach internetowych. np. http://tortownia.pl/produkt.php?pid=238
    mozesz tez poszukac na allegro.

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-19 19:51:47

Użytkownik abiola napisał w wiadomości:
    > Witam Was.Mam pytanie gdzie kupujecie barwniki spożywcze??Mieszkam koło
    > Krakowa. W zeszłym roku udało mi się poczarować Pana z firmy sprzedającej
    > barwniki i podarował mi próbki. Ale teraz rozglądałam się po sklepach i nie ma
    > nigdzie .Pomóżcie ;))

Jeśli nie kupisz ich w sklepach ze zdrową żywnością lub marketach to  jak  będziesz w Krakowie, odwiedź sklep specjalistyczny.lub hurtownię z  produktami i akcesoriami do wypieków,.

• Autor: uleczka58 Data: 2008-09-19 20:47:47

ja kupiłam na allegro na takim nicku  prostozformy

• Autor: kasmat81 Data: 2008-09-19 20:58:04

Ja mieszkam w małej miejscowości i po prostu poszłam do piekarni,"poczarowałam"syna szefa,który przy okazji swoich zakupów zamówił mi barwniki w hurtowni.Dzisiaj je odebrałam i muszę zabrać się do dzieła bo za tydzień drugie urodzinki mojego synka.

• Autor: MonikaK Data: 2008-09-20 09:23:15

Ja kupuję barwniki w sklepie wędkarskim, musisz tylko poprosić o te spożywcze. Można je kupić na wagę, za mały woreczek, który wystarcza na bardzo bardzo długo płaciłam około 2,50 zł.  

• Autor: aloiram Data: 2008-09-20 12:29:54

Te barniki, nie są przeznaczone, do spożycia przez ludzi. Widziałam, je i na każdym opakowaniu jest to wyraźnie napisane. Rozmawiałam ze sprzedawcami i mówią otwarcie, ze są to jakieś odpady poprodukcyjne, przeterminowane, wycofywane ze sklepów. z jakimiś dziwnymi domieszkami dla ryb. Nie można ich używać, przygotowując potrawy dla ludzi.

• Autor: MonikaK Data: 2008-09-20 12:44:41

Mnie Pani w sklepie zapewniała, ze posiada dwa rodzaje takich barwników. Te, które mnie sprzedała twierdziła, że są do użytku spożywczego, dosyć pokaźne wory z proszkiem sprzedawanym na wagę . Z ciekawości przejdę się jeszcze raz do tego sklepu i poczytam sama dokładnie ulotkę na worku. Ja ich używam sporadycznie i w ilościach minimalnych, jak na razie nic nikomu się nie stało, ale nie warto kusić losu gdyby faktycznie się okazało, że coś z nimi nie tak, pozdrawiam  

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-09-21 11:44:31

Użytkownik MonikaK napisał w wiadomości:
    > Mnie Pani w sklepie zapewniała, ze posiada dwa rodzaje takich barwników.

Pani w sklepie będzie zawsze dobrze mówiła o produktach ,która sprzedaje bo za to jej płacą. Zrobi wszystko ,zeby się pozbyć towaru. Radze nie uzywac barwników kupionych w sklepach tego typu bo nie są one przeznaczone do spozycia przez ludzi.

• Autor: aloiram Data: 2008-09-20 12:34:47

Kupisz je napewno w BOMI - 4 podstawowe kolory firmy Schwartrau-  możesz poszukać też w Lidlu i Kauflandzie, a ze sklepów internetowych polecam Ci , tortownię  i prostozfromy na Allegro.

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-09-21 11:31:55

Ja mieszkam w Krakowie i barwniki kupuje w hurtowni , w której zaopatrują się cukiernie. Jesli chcesz to moge podac ci adres

• Autor: abiola Data: 2008-09-26 19:11:29

Witaj jeśli możesz to bardzo Cię prosze podaj mi na gg 2371613

• Autor: Minnie Data: 2008-09-23 19:02:25

ja jestem z Olsztyna i oblecialam wszysctkie sklepy i nigdzie nie znalazlam chyba tez poszukam na allegro

• Autor: klio Data: 2008-09-25 11:09:18

Czym zastąpić barwnik niebieski? Jestem zrozpaczona bo nie zdąże kupić na internecie. Już myślałam czy nie dodać paru kropli gencjany Tyle, ze nie wiem czy to jest tylko do użytku zewnetrznego. Może rozpuścić pare niebieskich lizaków? Kucze, zaczynam świrować chyba

• Autor: klio Data: 2008-09-25 11:18:04

Potzrebuje barwić masę cukrową więc od biedy jej jeść raczej nie bedziemy.

• Autor: agik Data: 2008-09-25 11:30:06

Heja
    Raczej CI nie pomogę, bo za Chiny się na tym nie znam...
    Tylko taka myśl mi przyszła- rozcieńczona gencjana ma raczej fioletowy kolor. Podobny kolor uzyskasz chyba dzięki sokowi z jagód- ale dalej nie niebieski...
    Luby mówi, ze atrament jak już...

A gencjaną smaruje się wnętrze buzi- więc chyba trująca nie jest

• Autor: aloiram Data: 2008-09-25 17:23:19

Klio, a może masz dostępny Blue Curacao?, ja często tym likierem "barwię" drinki.

• Autor: wienio Data: 2008-09-25 15:28:56

Użytkownik abiola napisał w wiadomości:
    > Witam Was.Mam pytanie gdzie kupujecie barwniki spożywcze??Mieszkam koło
    > Krakowa. W zeszłym roku udało mi się poczarować Pana z firmy sprzedającej
    > barwniki i podarował mi próbki. Ale teraz rozglądałam się po sklepach i nie ma
    > nigdzie .Pomóżcie ;))
    witam napewno znajdziesz barwniki spoźywcze w sklepie wędkarskim ja tam kupiłem i barwię nim ajerkoniak -dwie krople na pół litra bardzo silny pozdro.

• Autor: abiola Data: 2008-09-26 19:16:58

Dzięki wszystkim
    Raczej z wędkarskimi nie będę zaczynac kupiłam w zeszłym roku i po rozszyfrowaniu wszystkich E włosy mi się zjeżyły a poza tym pisało nie stosować do spożycia. A tak wogóle to ile ważności maja takie płynne barwniki, stoja mi od roku w lodówce, wyglądają normalnie, smakują normalnie nie spacerują po półkach :) tylko nie chciałabym potruć ludzi............ na urodzinach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu