Chciałam zrobić dla gości, którzy przyjadą do mnie za 2 godziny, owoce w czekoladzie, widziałam coś takiego u koleżanki. Roztopiałam mleczną czekoladę . ale okazała sie za gęsta. Dodałam więc troche wody. w efekcie czekolada wolpno stygnie i spływa z owoców. Co robię źle? a może coś sie jeszcze dodaje do czekolady?
Użytkownik zosiek napisał w wiadomości: > Chciałam zrobić dla gości, którzy przyjadą do mnie za 2 godziny, owoce w > czekoladzie, widziałam coś takiego u koleżanki. Roztopiałam mleczną czekoladę > . ale okazała sie za gęsta. Dodałam więc troche wody. w efekcie czekolada > wolpno stygnie i spływa z owoców. Co robię źle? a może coś sie jeszcze dodaje > do czekolady?
Ja w czekoladzie robię najczęściej truskawki, ale ten przepis można zastosować i do innych owoców. Nazywam to truskawki (owoce) w koszulkach Na 1/2 kg owoców 2 czekolady gorzka i biała (można też użyć gotowej polewy).. Czekoladę rozpuszczam w gorącej wodnej kąpieli, umyte i osuszone owoce, maczam w gorącej czekoladzie do połowy, odstawiam na metalową siatkę, aby zastygły. Połowę owoców w białej a drugą połowę w gorzkiej. Gdy czekolada zastygnie resztę czekolady płynnej umieszczam w szpryckach z cienką okrągłą końcówką, (każdą w innej) rysuję spirale wokół owocu na białej czekoladzie czrną, a na czarnej biała.. efekt b. ładny... i smakuje również.
Chciałam zrobić dla gości, którzy przyjadą do mnie za 2 godziny, owoce w czekoladzie, widziałam coś takiego u koleżanki. Roztopiałam mleczną czekoladę . ale okazała sie za gęsta. Dodałam więc troche wody. w efekcie czekolada wolpno stygnie i spływa z owoców. Co robię źle? a może coś sie jeszcze dodaje do czekolady?
zamiast wody dodaję na tabliczkę czekolady 2 łyzki smietany!
dziękuę crystal :-)....zrobiłam i się udało. Dziekuję baaaaardzo
Ja zamiast śmietany dodaję 1 łyżkę masła- czekolada też ładnie zastyga.
Proszę bardzo, może skorzystasz:
http://wielkiezarcie.com/przepis22623.html
Użytkownik zosiek napisał w wiadomości:
> Chciałam zrobić dla gości, którzy przyjadą do mnie za 2 godziny, owoce w
> czekoladzie, widziałam coś takiego u koleżanki. Roztopiałam mleczną czekoladę
> . ale okazała sie za gęsta. Dodałam więc troche wody. w efekcie czekolada
> wolpno stygnie i spływa z owoców. Co robię źle? a może coś sie jeszcze dodaje
> do czekolady?
Ja w czekoladzie robię najczęściej truskawki, ale ten przepis można zastosować i do innych owoców. Nazywam to truskawki (owoce) w koszulkach Na 1/2 kg owoców 2 czekolady gorzka i biała (można też użyć gotowej polewy)..
Czekoladę rozpuszczam w gorącej wodnej kąpieli, umyte i osuszone owoce, maczam w gorącej czekoladzie do połowy, odstawiam na metalową siatkę, aby zastygły. Połowę owoców w białej a drugą połowę w gorzkiej. Gdy czekolada zastygnie resztę czekolady płynnej umieszczam w szpryckach z cienką okrągłą końcówką, (każdą w innej) rysuję spirale wokół owocu na białej czekoladzie czrną, a na czarnej biała.. efekt b. ładny... i smakuje również.
dziękuję