Witam. Pewnego razu skosztowałem holenderskich ciasteczek o nazwie "Appelkoeken". Od jakiegoś czasu przeglądam tysiące stron internetowych, w poszukiwaniu przepisu na te cuda. Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi, to mam na mysli takie coś: http://www.aviateur.nl/im.../klein/10_1.jpg
Jeśli znajduje przepis, który mógłby opisywać te ciastka, to jest on po niderlandzku lub angielsku. Niestety obydwu tych języków nie rozumiem. Bliżej jest mi do angielskiego, tyle że nie jestem pewien czy dany przepis po angielsku jest właśnie tym. Proszę o pomoc...Jeśli ktoś posiada takowy przepis, albo mógłby pomóc mi przetłumaczyć jakiś z angielskiego, byłbym wdzięczny.
Np. ten..
INGREDIENTS (Nutrition)
* 1/2 cup shortening * 1 cup white sugar * 1 egg * 1 1/2 teaspoons vanilla extract * 1 1/2 cups all-purpose flour * 1 tablespoon baking powder * 1/2 teaspoon salt * 3/4 cup milk * 2 apples - peeled, cored and cut into eighths * 1/4 cup white sugar * 1 teaspoon ground cinnamon
* add to recipe box Add to Recipe Box My folders: * add to shopping list Add to Shopping List * add a personal note Add a Personal Note
DIRECTIONS
1. Sift flour with baking powder and salt. 2. In a large bowl, cream shortening and 1 cup sugar until light. Beat in egg and vanilla until fluffy. Add sifted ingredients to the creamed mixture alternately with milk, beginning and ending with the sifted ingredients. Spread the batter into a greased 7 x 11 inch baking pan. 3. Place apple pieces in rows on the batter with the sharp edges pressed in slightly. Sprinkle 1/4 cup sugar and cinnamon on top. 4. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for about 50 to 60 minutes, or until the apples are tender and the cake tests done.
orłem w angielskim nie jestem ale wygląda mi to na:
* 1/2 filiżanki tłuszczu do pieczenia * 1 filiżanka zwykłego cukru * 1 jajo * 1 1/2 łyżeczki od herbaty aromatu waniliowego * 1 1/2 filiżanki mąki ( wydaje mi się że "uniwersalnej") * 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczka herbaciana soli * 3/4 filiżanki mleka * 2 jabłka - obrane,wydrylowane i pokrojone w ósemki * 1/4 filiżanki cukru ( znowu zwykłego) * 1 łyżeczka herbaciana cynamonu
I. Przesiać mąkę z proszkiem i solą II. w dużej misce utrzeć tłuszcz z 1 filiżanka cukru na puszysto. Wbić jaja i dodać aromat. Dodać to co wcześniej było przesiane plus mleko i wymieszać. Nasmarować foremkę 7x11 cali tłuszczem. Wyłożyć ciastem. III. Na cieście rozłożyć jabłka i nieco powciskać. Posypać 1/4 filiżanki cukru i cynamonem. IV. Piec w temp. 175 C ok. 50-60 min albo dopóki jabłka będą miękkie a ciasto upieczone.
Witam. Pewnego razu skosztowałem holenderskich ciasteczek o nazwie "Appelkoeken". Od jakiegoś czasu przeglądam tysiące stron internetowych, w poszukiwaniu przepisu na te cuda. Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi, to mam na mysli takie coś:
http://www.aviateur.nl/im.../klein/10_1.jpg
Jeśli znajduje przepis, który mógłby opisywać te ciastka, to jest on po niderlandzku lub angielsku. Niestety obydwu tych języków nie rozumiem. Bliżej jest mi do angielskiego, tyle że nie jestem pewien czy dany przepis po angielsku jest właśnie tym. Proszę o pomoc...Jeśli ktoś posiada takowy przepis, albo mógłby pomóc mi przetłumaczyć jakiś z angielskiego, byłbym wdzięczny.
Np. ten..
INGREDIENTS (Nutrition)
* 1/2 cup shortening
* 1 cup white sugar
* 1 egg
* 1 1/2 teaspoons vanilla extract
* 1 1/2 cups all-purpose flour
* 1 tablespoon baking powder
* 1/2 teaspoon salt
* 3/4 cup milk
* 2 apples - peeled, cored and cut into eighths
* 1/4 cup white sugar
* 1 teaspoon ground cinnamon
* add to recipe box Add to Recipe Box
My folders:
* add to shopping list Add to Shopping List
* add a personal note Add a Personal Note
DIRECTIONS
1. Sift flour with baking powder and salt.
2. In a large bowl, cream shortening and 1 cup sugar until light. Beat in egg and vanilla until fluffy. Add sifted ingredients to the creamed mixture alternately with milk, beginning and ending with the sifted ingredients. Spread the batter into a greased 7 x 11 inch baking pan.
3. Place apple pieces in rows on the batter with the sharp edges pressed in slightly. Sprinkle 1/4 cup sugar and cinnamon on top.
4. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for about 50 to 60 minutes, or until the apples are tender and the cake tests done.
lub coś takiego:
http://www.suntimes.com/r...tchapp19.recipe
http://www.timesonline.co...ticle731086.ece
Będę bardzo wdzięczny!
pozdrawiam
orłem w angielskim nie jestem ale wygląda mi to na:
* 1/2 filiżanki tłuszczu do pieczenia
* 1 filiżanka zwykłego cukru
* 1 jajo
* 1 1/2 łyżeczki od herbaty aromatu waniliowego
* 1 1/2 filiżanki mąki ( wydaje mi się że "uniwersalnej")
* 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczka herbaciana soli
* 3/4 filiżanki mleka
* 2 jabłka - obrane,wydrylowane i pokrojone w ósemki
* 1/4 filiżanki cukru ( znowu zwykłego)
* 1 łyżeczka herbaciana cynamonu
I. Przesiać mąkę z proszkiem i solą
II. w dużej misce utrzeć tłuszcz z 1 filiżanka cukru na puszysto. Wbić jaja i dodać aromat. Dodać to co wcześniej było przesiane plus mleko i wymieszać. Nasmarować foremkę 7x11 cali tłuszczem. Wyłożyć ciastem.
III. Na cieście rozłożyć jabłka i nieco powciskać. Posypać 1/4 filiżanki cukru i cynamonem.
IV. Piec w temp. 175 C ok. 50-60 min albo dopóki jabłka będą miękkie a ciasto upieczone.
Jak ktoś może to niech to sprawdzi dokładnie.
mnie sie wydaje ze nie jest herbata waniliowa tylko ekstrakt -- taki jaki mozna kupowac o roznych smakach do ciast:)
1 1/2 łyżeczki od herbaty aromatu waniliowego
a chyba tak pisze?