Bardzo proszę podpowiedzcie mi ile czasu mogę przetrzymywać zakwas na żurek.Zrobiłam i całego nie wykorzystam.Czy rozlany do butelek może postać w lodówce ze trzy cztery tygodnie?
Śmiało wstawiaj w butelce, czy w słoiczkach, dodaj czosnek, listka laurowego czy majeranek, odrobinę soli.. możesz go jeszcze zagęścić mąką żurkową, Ja tak zawsze robię, a jak już jadę do rodziny do Strzegomia, to robię bardzo gęsty zakwas (zaczyn) barszczowy, czy żurkowy, ..i odjeżdżając jeszcze im dorabiam tego zaczynu..i mają na 6 miesięcy zapasu.
Serdeczne dzięki. Szczerze mówiąc oczekiwałam odpowiedzi od Ciebie Teresko.Z dużym zainteresowaniem czytam Twoje przepisy i wykorzystuję z powodzeniem.Serdecznie pozdrawiam
Śmiało wstawiaj w butelce, czy w słoiczkach, dodaj czosnek, listka laurowego czy majeranek, odrobinę soli.. możesz go jeszcze zagęścić mąką żurkową,
Ja tak zawsze robię, a jak już jadę do rodziny do Strzegomia, to robię bardzo gęsty zakwas (zaczyn) barszczowy, czy żurkowy, ..i odjeżdżając jeszcze im dorabiam tego zaczynu..i mają na 6 miesięcy zapasu.
Serdeczne dzięki.
Szczerze mówiąc oczekiwałam odpowiedzi od Ciebie Teresko.Z dużym zainteresowaniem czytam Twoje przepisy i wykorzystuję z powodzeniem.Serdecznie pozdrawiam
Miło mi, i serdecznie zapraszam na GG, możemy sobie czasem pogadać lub przejść na skyp-a i pogadać o przepisach ...chociaż nie tylko....
acha, daj komentarze, jak wyszły i smakuują potrawy z moich przepisów.... Buziaki