Forum

Kuchenne porady

zakwasek żurkowy

  • Autor: papajka Data: 2008-09-23 16:51:49

    Bardzo proszę podpowiedzcie mi ile czasu mogę przetrzymywać zakwas na żurek.Zrobiłam i całego nie wykorzystam.Czy rozlany do butelek może postać w lodówce ze trzy cztery tygodnie?

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 17:03:43

    Śmiało wstawiaj w butelce, czy w słoiczkach, dodaj czosnek, listka laurowego czy majeranek, odrobinę soli.. możesz go jeszcze zagęścić mąką żurkową,
    Ja tak zawsze robię, a jak już jadę  do rodziny do Strzegomia, to robię bardzo gęsty zakwas (zaczyn) barszczowy, czy żurkowy, ..i odjeżdżając jeszcze im dorabiam tego zaczynu..i mają na 6 miesięcy zapasu.

  • Autor: papajka Data: 2008-09-23 17:24:42

    Serdeczne dzięki.
    Szczerze mówiąc oczekiwałam odpowiedzi od Ciebie Teresko.Z dużym zainteresowaniem czytam Twoje przepisy i wykorzystuję z powodzeniem.Serdecznie pozdrawiam

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 17:40:33

    Miło mi,   i serdecznie zapraszam na GG, możemy sobie czasem  pogadać lub przejść na skyp-a i  pogadać o przepisach ...chociaż nie tylko....

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 17:43:58

    acha,  daj komentarze, jak  wyszły i smakuują potrawy z moich przepisów.... Buziaki

Przejdź do pełnej wersji serwisu