Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Hipnoza

• Autor: anneau Data: 2008-09-26 18:41:43

Drodzy forumicze, czy ktoś z Was miał do czynienia z seansem hipnotycznym? Ja bardzo wiele czytałam, ale chciałabym poznać takie bezpośrednie opinie- doświadczenia. Chodzi mi głównie o leczenie hipnozą różnych uzależnień, fobii ...

• Autor: Zośka Data: 2008-09-26 23:35:07

kiedyś byłam na 3 sensach w sprawie leczenia uzależnienia od palenia tytoniu. Było miło i sympatycznie, ale papierosy rzuciłam dopiero gdy sama uwierzyłam w to, że chcę  i zrobię to. Czy pomogła mi hipnoza? Może w bardzo niewielkim stopniu pomogła mi zakodować w podświadomości obrazy np. śmierdzących petów i czystości powietrza bez dymu, co można wypracować samemu. Człowiek musi sam sobie odpowiedzieć na pytania dlaczego coś robi i jak się będzie czuł bez tego czegoś. W wielu przypadkach potrzebna jest jednak pomoc psychoterapeuty lub innego specjalisty, czasem rozmowa z drugim człowiekiem rozjaśnia w głowie. Trzeba jednak wychodzić na zewnątrz z problemami

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-27 07:59:47

swieta prawda Zosiu. jesli nalog badz fobia jest  "dzialaniem zastepczym" poprzez ktore manifestuja sie gleboko zakodowane leki badz brak czegos hipnoza moze pomoc w odkryciu przyczyn wtedy mozna konkretnie nad nimi pracowac z terapeuta. Poza tym hipnoza sprawdzy sie u...dentysty. Zmniejsza zuzycie zastrzykow od 50 do 100 procent bo pod odpowiednia hipnoza pacjent nie czuje bolu. U nas sa juz gabinety pracujace wlasnie metoda hipnozy.

Wazne: nie kazdy nadaje sie do hipnozy, nie u kazdego hipnoza dziala rownie skutecznie i KONIECZNIE potrzebny jest dobry, doswidczony Terapeuta. Szczegolnie jesli chodzi o leczenie lekow i fobii.

• Autor: DorDa Data: 2008-09-27 10:18:29

Widziałam pokaz hipnozy prowadzony przez pana Lecha Emfazego Stefńskiego i byłam zadziwiona tym co zobaczyłam. Wpływ sugestii podany podczas seansu utrzymywał się jeszcze długo po jego zakończeniu. Jednak jest ciekawa zależność, jeśli hipnotyzowany ma wewnętrzny sprzeciw wobec podawanych sugestii wynikający z przekonań etycznych, religijnych czy moralnych , sugestia hipnotyczna nie zadziała.

• Autor: anneau Data: 2008-09-29 10:39:34

...a koszt? Ile kosztuje taka terapia/ seans? No i jak wybrać odpowiedniego hipnotyzera...?Tylu się reklamuje a nie wiadomo czym się sugerować :(

Przejdź do pełnej wersji serwisu