Forum

Kuchenne porady

mięso z rosłu

• Autor: mw1111 Data: 2008-09-27 15:03:32

Jak wykorzystać wołowe z rosołu pierogi i co więcej?? Macie jakieś pomysły bardzo proszę.

• Autor: DorDa Data: 2008-09-27 15:53:58

Można zrobić pasztet. Domyślam się, że jest go niewiele, więc i pasztet będzie malutki, ale można spróbować. Trzeba dodać trochę odgotowanego boczku, sparzoną wątrobę , startą cebulę, namoczoną w rosole bułkę ( ja w takiej sytuacji nie cierpiącej zwłoki używam tartej) i dla większej objętości i bogactwa podsmażone grzybki. Wszystko zemleć w maszynce do mięsa dwa razy,może oprócz grzybków, dodać jajko, przyprawy i upiec.

• Autor: crystal Data: 2008-09-27 15:55:54

ja robie krokiety!

• Autor: madzia22r Data: 2008-09-27 16:04:16

ja rowniez robie pierogi, krokiety, a takze nadzienie do klusek z miesem czasem wzbogacone pieczarkami przesmazonymi z cebulka

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-27 16:06:52

dodaję do łazanek - słoninę, boczek  podsamżam, mięso pozostałe z rosołu kroję w kostkę i cebulę też w kostkę,  dodaję do podsmażonego: słoniny i boczku, obgotowuję kapustę kiszoną,  dodaję do  podsmazonych mięs... duszę jeszcze 20 minut...
    Ugotowany makaron łazanki lub inna grubsza forma: świderki bądź kokardki gotuję al dente... odcedzioam,  łączę z usmażonym mięsiwem i kapustą,   do smaku dodaję maggi w płynie sól i pieprz... miesza,  duszę wszystko jeszcze 5 - minut...i  gotowe...

• Autor: mysha2006 Data: 2008-09-27 17:00:25

http://wielkiezarcie.com/przepis21452.html
    Może coś takiego, ja też się przymierzam do tego przepisu od dłuższego czasu.

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-09-27 17:04:55

Zrób w sosie,moja babcia robi taki ze starego przepisu mojej prababci.odlewa trochę rosołu, kawałek marchewki też z rosołu, kroi w kosteczkę
    lub rozgniata widelcem.Na taki gotujący rosołek,wlewa kwaśną śmietanę ,wymieszaną z czubatą łyżką mąki i gotuje ,ciągle mieszając.
    Następnie,kroi mięsko z rosołu,najlepiej wołowe i kurczaka,dokłada do sosu,przyprawia lekko pieprzem i solą,na koniec można dać,posiekany koperek,ten sos jest wyśmienity ! ma taki inny smak.Jemy go z ziemniakami i jarzynką z gotowanych buraczków.Świetna odmiana,i zapewniam że będzie smakował,ale koniecznie musi być na rosole.Babcia mi opowiadała, ze dawniej ludzie jedli dużo mięsa z rosołu,dałam nawet przepis znajomej pani intendentce,która na stałe  wprowadziła go przedszkola i dzieci bardzo go lubią.:)ja go nazwałam biały sos:)w domu już każdy wie,o co chodzi.:)pozdrowionka.

• Autor: renataz36 Data: 2008-09-27 17:26:27

poczytaj jeszcze to forum, napewno coś wymyślisz :) http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=86604&post=86626

• Autor: Janek Data: 2008-09-27 18:47:33

Użytkownik mw1111 napisał w wiadomości:
    > Jak wykorzystać wołowe z rosołu pierogi i co więcej?? Macie jakieś pomysły
    > bardzo proszę.

Najszybszy sposób: zmielić (lub blenderem rozrobnić) razem z włoszczyzna z rosołu i na kolacje smarowidło do chleba.
     Dodać tylko majonezu, musztardy  soli pieprzu wg upodobania, można rownież drobno posiekaną paprykę swieżą.

• Autor: ekkore Data: 2008-09-27 19:20:50

pasztet. http://wielkiezarcie.com/przepis28078.html
    Ja gromadzę wszystkie resztki - z rosołu, pozostałych zup, gulaszu, niedojedzone kawałki mięsa z obiadu - wołowe, wieprzowe, drobiowe w zamrażalniku i gdy mam już kilogram (zawsze robię z połowy porcji) wtedy przygotowuję ten pasztecik. Po prostu pycha!!!!

• Autor: anna-gu Data: 2008-09-27 20:35:27

Ekkore, dzięki za reklamę mojego przepisu

• Autor: ekkore Data: 2008-09-28 11:51:53

Nie ma za co, pyszności warto reklamować. Ostatnia porcja - mimo, że przesolona (bo zabrałam się za doprawianie masy pasztetowej przed dolaniem posolonego rosołu) zniknęła w trzy dni.

• Autor: mw1111 Data: 2008-09-27 22:18:47

Dziękuję bardzo za wszystkie pomysły, sa super :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu