Forum

Kuchenne porady

Pomaranczowe buraki???

• Autor: Shanna Data: 2008-09-27 19:21:32

Kochani poradzcie prosze.
    Dostalam dzis od znajomych troche burakow. Nic by mnie nie zdziwilo gdyby nie to, ze sa one pomaranczowe. Chcialabym je zaprawic ale pierwszy raz takie widze i nie wiem czy one sie do tego nadaja.
    Znacie taka odmiane? Co z nimi robicie? Jak moge je wykorzystac?

• Autor: Janek Data: 2008-09-27 20:23:58

Przeleciałem możliwe strony  ... i tylko jakaś odmiana w pastewnych była ale możliwe, że to jakaś odmiana  z 70 różnych trafiła Ci się. Spytaj tych znajomych skąd mieli nasiona, może to coś nowego

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-09-28 00:02:42

Janku to sa raczej normalne buraki zolte.U nas w tamtym roku widzialam nasiona normalnych i wlasnie zoltych.Ja sama nie sadzilam ich tylko zwykle buraki,ale znajoma sadzila wlasnie te zolte i sa smaczne moze troszke delikatniejsze niz czerwone ,traktuje sie je tak jak zwykle czerwone.Tutaj link jak wygladaja http://www.magicgardenseeds.de/BET02

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-09-28 00:11:10

Tutaj moze troche wyrazniej widac jak wygladaja http://pflanzen.garten-arkaden.de/Gemuesesamen/A-bis-B/Gelbe-Bete-Burpees-Golden-%3E-Portion-Saatgut::20775.html z tego co tam pisze to sa slodsze od czerwonych burakow

• Autor: tineczka Data: 2008-09-28 00:46:42

A tu jeszcze inny rodzaj buraka o smaku bardziej slodkim i nie farbujacych rak:)

• Autor: Shanna Data: 2008-09-28 13:21:40

Moje wygladaja podobnie. Podobno jest to odmiana zlota.
    Sprobuje je przygotowac jak "zwykle" i zobacze co z tego wyjdzie. Skoro sa tylko delikatniejsze od tych znanych, to nie powinno byc problemow.

• Autor: tineczka Data: 2008-09-28 21:32:43

Oczywiscie, ze mozesz je uzywac jak "zwykle". Jest wiele odmian burakow jadalnych , tak jak roznego koloru marchwie , fioletowe  kalafiory, czerwone brokuly i tak dalej, nie mowiac o niebieskich ziemniakach "blue kongo" . 

Przejdź do pełnej wersji serwisu