Forum

Kuchenne porady

Mrożenie surowego ciasta drożdżowego

  • Autor: babsy Data: 2008-09-28 11:52:07

    Witam! Mam poważny problem, czy surowe ciasto drożdżowe można mrozić? I czy robi się to po wyrośnięciu czy przed? I jak później postępować z rozmrożonym ciastem? Z góry dziękuję za pomoc :).

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-28 12:02:33

    Nie mrozilam nigdy, ale mam taki przepis, gdzie ciasto drożdżowe po wyrobieniu wstawia się na całą noc do lodówki i na drugi dzień jeszcze raz je wyrabia i piecze,.... więc mam nadzieję,  że można zamrozić, tylo później musi się wolniuteńko w temperaturze pokojowej samo rozmrozić... i należy mu pozowlić  na ponowne wyrośnięcia

  • Autor: luckystar Data: 2008-09-28 12:22:34

    Sama nigdy nie mrozilam, ale mam kolezanke, ktorej dzieci uwielbiaja pizze i ona zawsze robi wieksza ilosc ciasta na 3-4 razy i mrozi, a przeciez ciasto na pizze zawiera drozdze... wiec z tego by wynikalo, ze sie da. Nie wiem czy pomoglam, czy sie tylko "madrze" ale napisalam co napisalam :)))

  • Autor: zornica Data: 2008-09-28 13:38:37

    Ja mrożę świeże drożdże po rozmrożeniu normalnie ruszją więc ciasto chyba też można....

  • Autor: Iloria Data: 2008-09-28 16:45:19

    Ja kiedyś mroziłam ciasto drożdżowe surowe. Z jednej części zrobiłam pączki a drugą zamroziłam. Po wyjęciu i rozmrożeniu znów chciałam usmażyć pączki. Niestety nie wyszły. Ciasto nie było już takie pulchne a same paczki smakowały niczym podeszwa Ja mroziłam ciasto już po wyrośnięciu i być może stąd mój problem. Tak czy inaczej pączki wylądowały w śmietniku i przyrzekłam sobie, że już nigdy takiego ciasta nie zmarnuję w taki głupi sposób.

Przejdź do pełnej wersji serwisu