Forum

Kuchenne porady

Grzyby i smalec!!

• Autor: polietta Data: 2008-09-29 17:33:52

Chat pusty - to tu poczekam na dobre rady! :)
    Kochani! Najpierw grzyby! Już takie zgrabne śliczności się mężowi trafiły...Podgrzybeczki i prawdziwki i kozaki... Mroziłam bez blanszowania - i było super. Myślicie, że mogę zamrozić też podsmażone na oleju? 
     A w sprawie smalcu - to oddzielna sprawa. Ktoś może ma przepis, jak zrobić taki staropolski smalec? - 1) z grzybami, 2) z cebulką i majerankiem, 3) z jabłkiem, 4) z czym jeszcze?
    Będę czekać z niecierpliwością na pomoc - pozdrawiam. Z góry dzięki! :***

• Autor: Janek Data: 2008-09-29 17:53:53

Tu znajdziesz też to co potrzebujesz;
    http://wielkiezarcie.com/wsz_przep.php?user_id=112279

• Autor: polietta Data: 2008-09-29 19:08:10

Janek...po prostu Wielki Szacun dla Ciebie wow! Dzięki za te przepisy smalcowe! Nie używam tego tłuszczu w ogóle, ale potrzebuję wypróbować i mam nadzieję zadziwić ... chociaż czasem nie warto - bo nie ten adres! Ale jestem pozytywnie nastawiona! Duża buźka! (jeśli mnie nie "zakraczą" kobiety, że "cudzy mąż" i takie taaaaam...hihi )

• Autor: tineczka Data: 2008-09-29 18:43:21

Ja tez mroze surowe, cienko pokrojone swieze grzyby. Zamrozone wrzycam na goracy tluszcz i sa jak swieze:) Mozna zamrozic wszystkie dania podsmazone na tluszczu, tylko nie moga lezec dluzej w zamrazalniku niz max 3 miesiace. Wazna jest rowniez temperatura w zamrazalniku, musi byc po nizej -20 stopni. Trzeba pamietac, ze tluszcz jelczeje po pewnym czasie, nawet zamrozony. Smalcu nie uzywam, wiec nic na ten temat nie powiem:) Pozdrowienia!

• Autor: polietta Data: 2008-09-29 19:19:39

Tineczka - tym razem zamroziłam świeże, surowe i wcale nie krojone cienko, tylko całe, takie małe śliczniusie! Zobaczymy jak się uda. Co do czasu i temperatury - wiem. I fajnie jest sam proces mrożenia prowadzić szybko - najlepiej na takiej półce do szybkiego zamrażania. A w sprawie smażenia - Janek sugeruje, że olej psuje smak grzybów, a ja nie cierpię margaryny... Masło! - to by było to! A gdyby tak oliwa lub olej (dobrej jakości, uwielbiam słonecznikowy nierafinowany, taki jak w Rosji) i do tego trochę masła? Zresztą taką mieszankę (oliwa i masło) stosuję do krewetek, i wtedy - o matko, jakie pyszności...

• Autor: tineczka Data: 2008-09-29 19:31:14

Polietta, oczywiscie tylko maslo plus ewentualnie troche oleju/oliwy i masla do smazenia grzybow. We Wloszech smaza grzyby tylko na oliwie z oliwek. a oni sa koneserami prawdziwkow:) Skupuja wszystkie jakie moga z calej Europy. Ja osobiscie uzywam tylko maslo do smazenia grzybow, nigdy margaryne. Margaryny nie ma w moim domu:) Krewetki smaze na oliwie, ale sprobuje Twoja mieszanke z maslem, napewno beda pyszne, bo maslo dodaje orzechowy smak podczas smazenia. Pozdrawiam:)

• Autor: Kasia z Płocka Data: 2008-09-30 07:55:45

A może coś takiego?
    http://wielkiezarcie.com/przepis26700.html

• Autor: polietta Data: 2008-10-05 09:31:47

Kasiu - dzięki! A smaczne było?
    Pozdrawiam,
    wszystkim dziękuję :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu