Forum

Kuchenne porady

Mycie kuchenki

• Autor: renataz36 Data: 2008-09-30 14:02:46

Mam pytanie do Was Kochane Żarłoczki bardziej "kuchenne" tzn dotyczące mycia kuchni, czyli pieca, w tym również piekarnika elektrycznego. Poradźcie czym najlepiej czyścić tą czarną metalową kratę, która jest na kuchni. Niestety zaczynam mieć problem bo dotąd czyściłam ja gąbką i płynem do naczyń, poprostu wkładając ją do wanny. Ale w miarę użwania kuchni, pewno i zanieczyszczenia garnków sprawa staje się ogromnym wyzwaniem. Podzielcie cię sposobami, płynami, proszkami itp których używacie do tej "zabawy" hm aha pozostałą część pieca czyli "białą" najcześciej myje mleczkiem CIF a Wy? Pozdrówka

• Autor: anika83 Data: 2008-09-30 14:48:23

jeżeli w planach mam dużo pichcenia np na święta, to białą część przykrywam folią aluminiową.w ten sposób mam czysty blat kuchenki i kupe mniej roboty:))))))

• Autor: katarzyna24 Data: 2008-09-30 20:54:41

Do białej częsci używam proszku do czyszczenia, obojętnie jakiej firmy, cena też mniej ważna. Używam też do kratki proszku, tego samego. Tylko kupiłam mocniejsze gąbki, firmy Vileda, takie profilowane i z drobinkami(oj juz nie pamietam dokładnej nazwy). Są mocniejsze, nie wyciera sie ta czarna częsc tak syzbko, także do sprzątania łazienki używam i jest bardzo dobra.
    Jak byłam w USA to do czyszczeniak kuchenki kupiłam specjalny spray. Psikasz, czekasz pare minut i wycierasz ręcznikiem papierowym wszsytkie zabrudzenia. Tylko w moim miescie nigdzie nie widziałam takiego spray-a do kupienia. Wygląda mniej więcej tak :

• Autor: asia1975 Data: 2008-10-01 07:14:32

A może Tytan-żel do usuwania przypaleń.Skuteczny i tani.Używam od dłuższego czasu i jestem b.zadowolona.Pozdrawiam

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-01 09:17:38

Dzięki Asiu już się dowiadywałam gdzie można kupić tego TYTANA, muszę poszukać w INTERMARCHE. Pozdrówka

• Autor: lika22 Data: 2008-10-01 11:34:06

Fanie macie dziewczynyze macie białe kuchenki.Ja mam srebrną to dopiero jest mordęga.Nawet jak jest umyta to i tak znać jakies zacieki i slady po ścierce.

• Autor: Wiola1 Data: 2008-10-01 12:00:32

Oj tak, pieknie wygląda nowa, ale utrzymanie jej w czystości bez zacieków jest trudne, kupiłam specjalne specyfiki do mycia, ale masz racje ślady zostają nawet po ściereczce, pucuje i pucuje ale i tak widać smugi:(

• Autor: ulala Data: 2008-10-09 01:00:03

Ja myję stalową kuchenkę magiczną ściereczką z mikrofibry bez użycia żadnych detergentów. Jest to najprostszy i najbardziej skuteczny z wypróbowanych przez mnie sposobów. Błyszczy pięknie i nie ma żadnych zacieków i śladów. Podejrzewam, że białą też tak można. Ruszt mam na szczęście dzielony, więc do zmywarki i nastawiam program mycia w 70 st.z gorącym zmywaniem wstępnym. Bezproblemowo i skutecznie, polecam.

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-01 12:34:44

No białą białą ale czyszczenie też nie należy do przyjemności, zwłaszcza teraz te kratki mnie dobijają. Jak sobie radzicie? POMOCY

• Autor: alman Data: 2008-10-01 13:11:02

Ja używam płynu do kuchenek z serii W-5 - kupuję w Lidlu, pomarańczowe opakowanie ze spryskiwaczem /na niebieskiej etykiecie jest kuchenka i grill/. Z tej serii są jeszcze w żółtym opakowaniu do łazienek /też polecam/ i w niebieskim do mycia szyb /tego ja nie polecam/.

• Autor: crisen Data: 2008-10-01 16:07:16

Kochane dziewczyny.Kuchenkę jeśli nam coś wykipi najlepiej umyć od razu. To tylko moment w porównaniu z tym jak póżniej cięzko ją doczyścić ,kiedy wszystko przyschnie. Jeden ruszt na całą kuchenkę to uciążliwość w myciu. Wymyślił to chyba ktoś kto nie ma zielonego pojęcia ,że taką kratkę należy myć a ona nie mieści się w zlewie. Dzieloną z dwóch części przy odpowiednim obracaniu  można było bez problemu umyć. W sklepach z częściami AGD można dopasować do kuchenek ruszt dzielony. Ja taki ruszt /kratkę/myję zmywakiem spiralnym do naczyń ze stali nierdzewne i Cifem.Białą płytę ,również myję mleczkiem CIF i gąbką kuchenną. Można też kupić coś innego ale mleczko nie proszek ,żeby nie porysować blatu.Tym samym mleczkiem i zmywakiem myję wszystkie części palnika. Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-02 09:44:02

Masz racje crisen ten ruszt to wymyślił diabeł wcielony dziwne tylko że w dzisiejszej dobie techniki nikt nie wymyślił czegoś mądrzejszego, co łatwiej byłoby utrzymać w czystości. Ja zwykle zdejmuje te (nie dzieloną) krate do wanny no bo nie mam pomysła jak inaczej. Dzięki za dotychczasowe porady dziewczyny. Pozdrówka

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-10-09 13:05:49

Renatko przyleij do mnie to Ci moj luby fachowo przetnie

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-10 07:10:19

Oj Dorotko jeśli mieszkasz niedaleko (Śląsk) to chętnie. A tak a propos spytaj lubego czym to zrobić może znajde kogoś tak zdolnego blisko domku. Pozdrówka

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-10-10 11:11:55

wybierz sie do porzadnego slusarza. Do mnie do Niemiec moze by Ci bylo daleko. Ale spytam sie mego "majstra" dzis to Ci napisze Renatko bo moze faktycznie by sie dalo. O ile wiem w dobrymzakladzie przeciac to nie sztuka chodzi bardziej o zabezpieczenie przecietych koncow przed rdza itp.

• Autor: Bodek Data: 2008-10-02 09:58:29

a ja do czyszczenia kuchenki uzywam asystenta :D:D:D:D:D hahahaha :)

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-02 11:14:13

Bodek pożyczysz??

• Autor: Bodek Data: 2008-10-03 00:04:51

co to to nie :P:P:P:P:P:P a pozniej bede sam musial :) hahahahaha
    a tak to sobie zamowienia, listy i rachunki  robie :) a on czysci :) heheehe

• Autor: Wkn Data: 2008-10-14 20:50:46

To dlatego Bodeczek tak beztrosko ładował na moją blachę a to rybkę, a to placuszki z kartofla a to jeszcze coś innego. A ja tylko patrzyłam spode łba i burkałam pod nosem, ale co, to juz Wam nie napiszę

• Autor: Bodek Data: 2008-10-15 11:30:01

no, ale blaszki wymylem osobiscie :):):):):)

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-15 12:21:01

Użytkownik Bodek napisał w wiadomości:
    > no, ale blaszki wymylem osobiscie :):):):):)

No jak Bodek osobiście?? a gdzie miałeś asystenta?

• Autor: Bodek Data: 2008-10-16 16:22:33

az tyle nie zarabiam co by asystentke wozic ze soba na urlopy:D:D:D:D:D:D:D:D

• Autor: asia1975 Data: 2008-10-03 10:29:55

Renatko!Tylko stosując tytana pamiętaj koniecznie o założeniu rękawiczek gumowych!Ja raz się zapomniałam i miałam mocno pomarszczoną skórę:)pozdrawiam

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-03 12:24:09

Dzięki Asiu właśnie wczoraj kupiłam to jak dostanę weny to się za nią wezmę, miało być w sobotę ale mąż zaplanował wycieczkę więc sie odwlecze, ale.... "co się odwlecze... " więc szorowanko mnie nie minie Pozdrówka

Przejdź do pełnej wersji serwisu