Forum

Gawędy o jedzeniu

Zele dekoracyjne

  • Autor: ellena24 Data: 2008-10-02 18:20:52

    Kochani chcialam zrobic corce na urodziny tort z Kubusiem Puchatkiem i zastanawiam sie czy zakup zeli dekoracyjnych sprawdzi sie? ,myslałam zrobic obrys czekolada i wypełnic kolorowymi zelkami? jest tez cos takiego jak flamaster jadalny moze to bedzie lepsze??? pomozcie!!

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-02 18:28:41

    Witaj, flamastrow jadalnych chyba nie ma:) Natomiast sa zela do pisania i dekorowania w tubach o malym otworze. Powinnas znalezc w lepiej zaopatrzonym sklepie w dziale dodatkow do pieczenia. Pozdrawiam

  • Autor: ellena24 Data: 2008-10-02 18:46:04

    Flamastry sa i zele tez kwestia co lepsze.

  • Autor: aloiram Data: 2008-10-02 22:17:51

    Elleno, myslę, ze do wypełnienia zele się nie sprawdzą. Nie wiem o jakich dokładnie myślisz, ale ja mam błyszczące żele firmy Wilton i te nie sprawdziły by się...  chyba (nie próbowałam). Może obrysuj kontury czekoladą, a wypełnij tężejącą galaretką??? Nie wiem na jakim "podłożu" chcesz to zrobić: krem czy jakaś masa cukrowa, lukier plastyczny, bo jeśli masa, to galaretka odpada, bo rozpuści Ci masę, a jeśli krem, to może być galaretka, albo wypełnić to wszystko ładnie kremem. Kolor żółty uzyskasz dodając np. kurkumy, a czerwony... niestety chyba musiśz użyć barwnika syntetycznego. Futerko misia robić gwazdką, a bluzeczkę, tylką z mała okragłą dziurką.

  • Autor: klio Data: 2008-10-20 10:57:50

    Myślę, że najlepie będzie jak prostokatną formę wyłożysz folią spożywczą i wylejesz na to pół centymetra galaretki zrobionej z połowy wody. Potem jak zastygnie (najlepiej na drugi dzień) połóż na rysunek i wykrój, możesz normalnie nożyczkami. Folie oczywiście potem zdejmij. Jeśli czujesz, że galaretka jest mocno zwięzła to możesz kłaść na na rysunek folią do góry żeby paluszki się nie odcisneły na galaretce :)

  • Autor: ellena24 Data: 2008-11-03 19:50:02

    Kochani udało sie ,wypełniałam zelami, wiem ze wyglad estetyczny nie bardzo , ale w srodku bardzo smaczny

Przejdź do pełnej wersji serwisu