Witajcie.Mam małe pytanko.Ostatnio smażyłam bakłażana i strasznie mi się napił olejem.Macie może sposoby,żeby tak nie wchłaniał tego oleju.Niestety wyszedł mi tak tłusty,że mój mąż wyciskał z niego ten okropny tłuszcz widelcem
Witaj. Od czasu kiedy pierwszy raz byłam w Turcji, uwielbiam bakłażany z mięsem, pomidorami itd. Zeby nie piły oleju najpierw trzeba je pokroic w grube plastry i natrzec sola. Musza troche tak polezeć, ( około godzinę) traca przy tym swój gorzkawy posmak. Potem ja je opłukuje szybko pod zimna wodą i tez lekko wycieram ręcznikiem. . Potem je smazysz na oliwie z oliwek i usmazone układasz na ręczniku papierowym lub jakims ruszcie, kratce itp. Czekasz chwwilke aż sie osącza. Dopiero w takiej postaci mozna z nich cos tam robic, zapiekanki, musaki itd. Zycze smacznego.
Tez tak robie jak Ty.Usmazone baklazany klade na papierowym reczniku,a drugim je przykrywami wyciskam z nich ten nadmiar oleju.Potem mozna poukladac je w naczyniu zaroodpornym,polac sosem bolognese,na to pokrojona w kostke mozarella(mozna dodac jeszcze troche zwyklego startego sera)nastepnie znowu warstwa baklazanow itd az do wyczerpania.Zapiekac w piekarnikuok.15 min.Bardzo to lubie,moze sprobujecie:)
Witajcie.Mam małe pytanko.Ostatnio smażyłam bakłażana i strasznie mi się napił olejem.Macie może sposoby,żeby tak nie wchłaniał tego oleju.Niestety wyszedł mi tak tłusty,że mój mąż wyciskał z niego ten okropny tłuszcz widelcem
http://wielkiezarcie.com/przepis18897.html tak jak to tu opisałam, nie smażę bakłażana, tylko go griluję. Też pyszny :) i o ile mniej tłusty!
Dziękuję Ci bardzo za radę.Na pewno skorzystam
Faktycznie o grilowaniu nie pomyślałam,a to super pomysł
A ja baklazanka panieruje w jajku i bulce tartej i pieke w piekarniku...nie ma w nim grama tluszczu:-)
Witaj. Od czasu kiedy pierwszy raz byłam w Turcji, uwielbiam bakłażany z mięsem, pomidorami itd. Zeby nie piły oleju najpierw trzeba je pokroic w grube plastry i natrzec sola. Musza troche tak polezeć, ( około godzinę) traca przy tym swój gorzkawy posmak. Potem ja je opłukuje szybko pod zimna wodą i tez lekko wycieram ręcznikiem. . Potem je smazysz na oliwie z oliwek i usmazone układasz na ręczniku papierowym lub jakims ruszcie, kratce itp. Czekasz chwwilke aż sie osącza. Dopiero w takiej postaci mozna z nich cos tam robic, zapiekanki, musaki itd. Zycze smacznego.
Dziękuję bardzo za radę
mam nadzieję,że teraz zrobię pysznego bakłażana bez miliona zbędnych kalorii
WYZSZA TEMEPERATURA OLEJU TEZ ROBI SWOJE JAK ZA ZIMNY OLEJ TO SZYBCIEJ WSIAKA