Forum

Kuchenne porady

Bakłażan

  • Autor: karolinaw19 Data: 2008-10-02 21:47:35

    Witajcie.Mam małe pytanko.Ostatnio smażyłam bakłażana i strasznie mi się napił olejem.Macie może sposoby,żeby tak nie wchłaniał tego oleju.Niestety wyszedł mi tak tłusty,że mój mąż wyciskał z niego ten okropny tłuszcz widelcem

  • Autor: till Data: 2008-10-02 22:17:45

    http://wielkiezarcie.com/przepis18897.html tak jak to tu opisałam, nie smażę bakłażana, tylko go griluję. Też pyszny :) i o ile mniej tłusty!

  • Autor: karolinaw19 Data: 2008-10-02 22:37:15

    Dziękuję Ci bardzo za radę.Na pewno skorzystamFaktycznie o grilowaniu nie pomyślałam,a to super pomysł

  • Autor: kaja38 Data: 2008-10-02 23:01:26

    A ja baklazanka panieruje w jajku i bulce tartej i pieke w piekarniku...nie ma w nim grama tluszczu:-)

  • Autor: maxi Data: 2008-10-03 16:09:13

    Witaj. Od czasu kiedy pierwszy raz byłam w Turcji,  uwielbiam bakłażany z mięsem, pomidorami itd. Zeby nie piły oleju najpierw trzeba je pokroic w grube plastry i natrzec sola.  Musza troche tak polezeć, ( około godzinę) traca przy tym swój  gorzkawy posmak. Potem ja je opłukuje szybko pod zimna wodą i tez lekko wycieram ręcznikiem. . Potem je smazysz na  oliwie z oliwek i usmazone układasz na ręczniku papierowym lub jakims ruszcie, kratce itp. Czekasz chwwilke aż sie osącza. Dopiero w takiej postaci mozna z nich cos tam  robic, zapiekanki, musaki itd.   Zycze smacznego.

  • Autor: karolinaw19 Data: 2008-10-03 17:03:15

    Dziękuję bardzo za radęmam nadzieję,że teraz zrobię pysznego bakłażana bez miliona zbędnych kalorii

  • Autor: Narwen Data: 2008-10-04 13:02:30

    WYZSZA TEMEPERATURA OLEJU TEZ ROBI SWOJE JAK ZA ZIMNY OLEJ TO SZYBCIEJ WSIAKA

  • Autor: firal Data: 2008-10-05 19:45:31

    Tez tak robie jak Ty.Usmazone baklazany klade na papierowym reczniku,a drugim je przykrywami wyciskam z nich ten nadmiar oleju.Potem mozna poukladac je w naczyniu zaroodpornym,polac sosem bolognese,na to pokrojona w kostke mozarella(mozna dodac jeszcze troche zwyklego startego sera)nastepnie znowu warstwa baklazanow itd az do wyczerpania.Zapiekac w piekarnikuok.15 min.Bardzo to lubie,moze sprobujecie:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu