hmm... jak masz formę to myślę że w niej, ale lepiej poczekaj może wypowie się Dorotaxx, "mistrzyni tortowa":) i udzieli Ci wskazówek, pozdrawiam! bo ja ciasta piec uwielbiam, a torty piekę jak musze:)
napisz prosze jakiej wielkosci jest ta forma. Czy to bedzie taki duży samochód , który będzie tortem czy potrzebujesz zrobic mały samochodzik , tylko do dekoracji ?
Moja kolezanka robila tam zwykla babke,ale ciasto jej wyroslo i peklo.Pekniecie to nie taki problem,bo mozna wyrownac i zasmarowac jakims kremem.Tylko,ze ciasto jest suche no i co z ta masa cukrowa?
Jeśli to jest Twoj pierwszy tort tego typu to radze udekorowac go kolorowymi krememi . Okładanie auta masą cukrową jest bardzo trudne. Trzeba miec wiele wprawy,zeby zrobic to dobrze. Jesli biszkopt popęka bez problemów zatuszujesz to kremem ( dokladnie tak jak piszesz) . Jesli tort bedziesz miala juz przełozony to pokryj go cienką warstwą kremu, zaznacz wykałaczką kontury i dekoruj kolorowymi krememi za pomocą tylki.
http://wielkiezarcie.com/przepis31589.html
http://wielkiezarcie.com/przepis35102.html
i jeszcze wątek na temat tego tortu http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=163117&post=163170
Dziekuje bardzo,ale wlasnie kolezanka pozyczyla mi forme w ksztalcie auta.Tylko nie wiemczy biszkopt tam upiec i na wierzch mase cukrowa?
hmm... jak masz formę to myślę że w niej, ale lepiej poczekaj może wypowie się Dorotaxx, "mistrzyni tortowa":) i udzieli Ci wskazówek, pozdrawiam! bo ja ciasta piec uwielbiam, a torty piekę jak musze:)
Użytkownik Wiola1 napisał w wiadomości:
> bo ja ciasta piec uwielbiam, a torty piekę jak musze:)
hehe to podobnie jak ja z tym,ze na odwrót
Jest to duza forma na tort,autko wyglada jak garbusek.
Moja kolezanka robila tam zwykla babke,ale ciasto jej wyroslo i peklo.Pekniecie to nie taki problem,bo mozna wyrownac i zasmarowac jakims kremem.Tylko,ze ciasto jest suche no i co z ta masa cukrowa?
Jeśli to jest Twoj pierwszy tort tego typu to radze udekorowac go kolorowymi krememi . Okładanie auta masą cukrową jest bardzo trudne. Trzeba miec wiele wprawy,zeby zrobic to dobrze. Jesli biszkopt popęka bez problemów zatuszujesz to kremem ( dokladnie tak jak piszesz) .
Jesli tort bedziesz miala juz przełozony to pokryj go cienką warstwą kremu, zaznacz wykałaczką kontury i dekoruj kolorowymi krememi za pomocą tylki.
Upiecz w niej wilgotne ciasto np. murzynka, albo marchewkowe, posmaruj z wierzchu kremem i obłóż masą cukrową z przepisu Dorotaxx.
Jeżeli jest to pierwsze podejście do takiego ciasta z masą cukrową, to faktycznie zrób tak jak radzi Dorota :-))
Powiedziałabym nawet, że jest świetny.