Forum

Gawędy o jedzeniu

gołąbki

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-03 14:15:15

    jak przechowujecie liście kapusty na gołąbki zimą?Może poradzicie?

  • Autor: Glumanda Data: 2008-10-03 14:37:25

    Nie rozumie pytania, bo na moj gust przez cala zime dostepna jest biala kapusta na golábki..jak tez i wloska..zalezy ktorej sie uzywa... Nie widze wiec powodu do jakiegos specjalnego dzialania. A moze chodzi Ci o cos innego? bo wiem tez, ze mozna ukisic cala glowki kapusty..i potem robic z nich golábki z kiszonej kapusty. ??

  • Autor: nata30 Data: 2008-10-03 16:02:15

    Tak, czy tak, świeża czy kiszona w liściach jest dostępna cały czas...więc nie ma potrzeby jej specjalnego przechowywania...

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-03 17:09:58

    a całą kapustę jak przechowujecie,bo jeżeli ją już mam z własnego ogródka to co mam wywalić...?

  • Autor: nata30 Data: 2008-10-03 17:35:16

    Kapustę przechowujemy jak inne warzywa....albo w piwnicy,albo w spizarni, albo w innym suchym i chłodnym miejscu.

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-03 17:44:19

    no tak ale to na kr€tko,myślałam że są może jakies babcine sposoby.

  • Autor: nata30 Data: 2008-10-03 17:53:16

    Ja w piwnicy przechowuję wszystkie warzywa i kapustę też,  całą zimę aż do momentu kiedy pojawiają się nowalijki.....Więc myślę, że to dość długo...

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-03 18:04:00

    ja nie mam tak głębokiej piwnicy i za razem zimnej

  • Autor: basiaaa Data: 2008-10-03 19:11:16

    Czytam i czytam , ale nie ma takiego sposobu jaki ja stosuję.

    Mam taki sposób:
    Kapustę w luźnych główkach -obgotować.Rozdzielić na pojedyńcze liście i wyciąć "nerw"( zgrubienia) i osuszyć.Składać jeden w drugi- w porcje około 10 sztuk.Dalej zwijać w rulonik, wkładać do woreczków foliowych i zamrozić .Tak przygotowane liście przechowuje w zamrażarce.
    Liście zimą wyjmuję , rozmrażam i przyrządzam gołąbki.
    Może ten sposób przyda się nie tylko Tobie - anari74

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-03 21:09:53

    pięknie Basiu dzięki,ale na całą główkę masz sposób?

  • Autor: kryska Data: 2008-10-03 23:16:00

    U nas w domu moja mama mrozila liscie tak jak Basiaaa wspomniala albo kisilo sie razem z kapusta kiszona i jednak bardziej mi smakowaly te kiszone.
    A kapuste mozna przechowywac w calych glowach ale trzeba ja wyrwac razem z korzeniem i powiesic w piwnicy za korzen tak glowa w dol.
    Dosyc dlugo sie tak przechowuje.

    Pozdrawiam maz krysi eryk

  • Autor: lajan Data: 2008-10-04 04:26:22

    Możesz kapustę zakopcować na polu jak ziemniaki.

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-04 08:09:48

    dziękuję,podoba mi sie ten pomysł z korzeniem ale niestety juz wyrwana bez korzenia.A na polu to chyba żart

  • Autor: kryska Data: 2008-10-04 10:31:07

    Z tym polem jak najbardziej prawda wlasnie sobie przypomnialem ze babcia tak robila, trzeba przykryc sloma i ziemia potem tylko trzeba obczyscic z przemaznietych lisci i gotowe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu